Megyesi GusztĂĄv: Kutya Szerbia

2013-09-28 17:02:55

Azt mondja a SzabadkĂĄn Ă©lƑ PĂ©ter Ferenc szĂ­nĂ©sz-rendezƑ a DĂ©lmagyarorszĂĄg cĂ­mƱ napilapnak, hogy szemĂ©lyesen is talĂĄlkozott olyan magyarul nem beszĂ©lƑ szerb emberekkel, akik elmondtĂĄk neki, hogy 250 euróért vĂĄsĂĄroltak magyar ĂĄllampolgĂĄrsĂĄgot.

Ez minimum vĂ©rt kĂ­vĂĄn. Napi ĂĄrfolyamon szĂĄmolva a szerbeknek 75 ezer forintot Ă©r drĂĄga hazĂĄnk Ăștlevele, magyar ember honpolgĂĄrsĂĄga. Pont annyit, mint egy KTM-kerĂ©kpĂĄr vagy egy LG Optimus telefon, vagy tudomisĂ©n egy tonna kĂĄposztarepce; kutya SzerbiĂĄban ennyire becsĂŒlik a magyart.

RĂ©gebben azĂ©rt többet Ă©rtĂŒnk. Most nem is a rĂ©gi vilĂĄgot vesszĂŒk elƑ, amikor tisztessĂ©ges magyar fĂ©rfiak egymĂĄs utĂĄn vettek felesĂ©gĂŒl erdĂ©lyi lĂĄnyokat, formĂĄlisan, persze, hogy kiszabadĂ­thassĂĄk a Ceausescu-fĂ©le RomĂĄniĂĄbĂłl; becsĂŒltĂ©k is Ă©rte a magyart, s aszerint fizettĂ©k is meg testvĂ©ri jĂł cselekedeteit, hol termĂ©szetben, hol nyugatnĂ©met mĂĄrkĂĄban, ĂĄm ez rĂ©gen volt.

Hanem most csak a fĂ©l Ă©vvel ezelƑtti ĂĄllapotokra gondolunk. Amikor KorsĂłs TamĂĄs szabadkai fƑkonzul mĂ©g 300-500 eurĂłrĂłl beszĂ©lt, azaz 90 Ă©s 150 ezer forint közötti összegĂ©rt vĂĄllaltĂĄk erre szakosodott nyelviskolĂĄk a honosĂ­tĂĄs elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©t, „ezĂ©rt a pĂ©nzĂ©rt összeĂĄllĂ­tottĂĄk a kĂ©relmezƑ önĂ©letrajzĂĄt, elszĂĄllĂ­tottĂĄk az ĂĄtvevƑhelyre, mĂĄs interjĂșzott helyettĂŒk, Ă©s megkaptĂĄk az ĂĄllampolgĂĄrsĂĄghoz szĂŒksĂ©ges kĂ©rdĂ©ssort”. Ehhez kĂ©pest ez a 75 ezer forint a magyar (mint olyan) botrĂĄnyos leĂ©rtĂ©kelƑdĂ©se, nyilvĂĄnvalĂł persze, hogy kik ĂĄllnak az aknamunka mögött, de majd egy Ășjabb vĂĄlasztĂĄsi veresĂ©g vĂ©gkĂ©pp eltĂŒnteti Ƒket. Igaz, egy nem Ă©ppen liberĂĄlis vagy kommunista pĂĄrt, a dĂ©lvidĂ©ki Magyar RemĂ©nysĂ©g Mozgalom elnöke is visszaĂ©lĂ©sekrƑl beszĂ©l, s hogy megszaporodtak a hasonlĂł esetek.

NyilvĂĄnvalĂł, hogy a szerb embernek is legfƑbb vĂĄgya MagyarorszĂĄghoz tartozni, ahol eredetiben olvashatja a Nenyit, Ă©s a Nemzeti EgyĂŒttmƱködĂ©si Rendszer rendes tagja lehet, nehĂ©z kisebbsĂ©gi helyzetekben pedig SemjĂ©n Zsolt mutatja meg neki a követendƑ utat.

Ám ha csekĂ©lyke mĂ©rtĂ©kben is, de akadnak olyan szerbek vagy Ă©ppen ukrĂĄnok, akik azĂ©rt akarnak bĂĄrmi ĂĄron magyar ĂĄllampolgĂĄrok lenni, mert MagyarorszĂĄg egyelƑre mĂ©g tagja az uniĂłnak, következĂ©skĂ©ppen a sajĂĄt boldogulĂĄsuk vĂ©gett mĂĄr magyar ĂĄllampolgĂĄrsĂĄguk mĂĄsnapjĂĄn tovĂĄbbutazhatnak a halĂłdĂł Nyugatra, mikĂ©nt erdĂ©lyi testvĂ©reink is annak idejĂ©n (meg most is).

Mit mond minderre a kormĂĄny? Az ember azt hinnĂ©, hogy kikĂ©ri magĂĄnak a szerb hozzĂĄĂĄllĂĄst, s minimum jegyzĂ©ket vĂĄlt, ha ez sem segĂ­t, csapatösszevonĂĄsokat rendel el a dĂ©li hatĂĄr mentĂ©n; igaz, a kormĂĄny meg letelepedĂ©st ĂĄrul 250 ezer euróért, a görögök mellett legolcsĂłbban a vilĂĄgon. Ám akkor is elsƑ a becsĂŒlet. De nem. A hĂ©ten szemĂ©lyesen az egyszerƱsĂ­tett honosĂ­tĂĄsĂ©rt felelƑs miniszteri biztos, Wetzel TamĂĄs hĂ­vott össze sajtĂłtĂĄjĂ©koztatĂłt, azt hittĂŒk, hogy elĂ©gtĂ©telt kap a magyar, ĂĄm csak annyit jelentett be, hogy a visszaĂ©lĂ©sekrƑl szĂłlĂł cikkek mögött nincsenek konkrĂ©tumok, hazugsĂĄg az egĂ©sz.

Akkor az jĂł. Akkor, ha jĂłl Ă©rtjĂŒk, Ășjabb elsöprƑ kormĂĄnyzati siker szĂŒletett, s szĂł sincs arrĂłl, amirƑl a szĂ­nĂ©sz-rendezƑ beszĂ©l vagy amirƑl a DĂ©lmagyarorszĂĄg Ă­r, hogy SzabadkĂĄn elĂ©g benĂ©zni a fĂ©nykĂ©pĂ©szekhez, akik ha kell, nĂ©vvel elmondjĂĄk, hogy „olyanok jĂĄrnak hozzĂĄjuk magyar ĂștlevĂ©lhez vagy ĂĄllampolgĂĄrsĂĄgi kĂ©relemhez igazolvĂĄnykĂ©pet kĂ©szĂ­ttetni, akik semmit nem tudnak magyarul”, mĂĄs szĂłval ebben is igaza van a haza vezetƑjĂ©nek, aki szerint „egyetlen barĂĄtunk van a mai vilĂĄgban, a valĂłsĂĄg Ă©s a tĂ©nyek”.

Akkor viszont a szabadkai konzult azonnal vissza kell hĂ­vni.

A szerzƑ az Élet Ă©s Irodalom munkatĂĄrsa

ForrĂĄs: Nol.hu

Vissza...