Ez valódi káosz!

2013-09-24 18:48:47

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az ősbűn a 2011-ben egyeztetés nélkül átvert köznevelési törvény

– Három héttel a tanítás megkezdése után azt látjuk, hogy az oktatás minden érintettje, diákok, pedagógusok és szülők most szembesülnek a kormány oktatáspolitikai döntéseivel – jelentette ki tegnap a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Galló Istvánné.

– Az életbe lépett életpályamodell és az új bérfinanszírozás érzéketlen a jó minőségű munkára és a többletmunkára egyaránt. Mint ahogy nem fogja garantálni a minőséget a szakfelügyeleti rendszer és a Nemzeti Pedagógus Kar sem. Ez utóbbi csak arra való, hogy az oktatás-nevelés központosítása ellen felszólaló kollégákat a segítségével eltávolítsák a rendszerből – mondta Galló Istvánné, hozzátéve, hogy túlzás nélkül állítható: káosz alakult ki a közoktatásban.

Emlékeztetőül: annak idején a PSZ – szemben a jóval kisebb méretű Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével – azt az utat választotta, hogy a lehetőségekhez mérten megpróbál együttműködni a kormánnyal azért, mert akkor van esélye arra, hogy az alapvetően káros folyamatok rossz hatását ezáltal úgymond „belülről” csökkentse.

A PSZ elnöke tegnap azt mondta: tapasztalataik szerint az intézményvezetők számos iskolában önkényesen növelik a tanárok óraszámát, nem veszik figyelembe az álláshelyek kiszámításánál a vonatkozó kormányrendeletet, a többletmunkát nem fizetik ki. A káoszért szerinte nem a pedagógusokat terheli a felelősség. Galló Istvánné ősbűnnek nevezte a 2011 decemberében átvert köznevelési törvényt, egyebek mellett azért, mert a jogszabályt úgy fogadták el, hogy azzal kapcsolatban semmilyen hatástanulmány és modellszámítás nem készült. Szerinte ennek következménye az is, hogy a pedagógusok szeptembertől nem az életpályamodellhez kapcsolódó fizetésemelést kapják, hanem annak csupán a töredékét. A PSZ elnöke élesen bírálta a kormányt, hogy nem hallgatta meg a szakszervezeteket, amelyek azt kérték: az új bérszámítás ne csak a pedagógusokra, hanem a nevelő-oktató munkát segítőkre is terjedjen ki. Úgy vélik, azzal, hogy a törvénymódosítók és a rendeletek késve jelentek meg, a kormány megsértette a jogbiztonsághoz fűződő alapjogot, hiszen nem hagyott kellő időt a felkészülésre. Emiatt – és a Nemzeti Pedagógus Kar kötelező tagsága miatt – a PSZ az Alkotmánybírósághoz fordult.

Galló Istvánné ettől eltekintve úgy érzi, a kormány alapvetően tartotta magát ahhoz a megállapodáshoz, amit Balog Zoltán humánminiszterrel kötöttek. Ennek tulajdonítja, hogy nem volt tömeges pedagóguselbocsátás, intézménybezárás. Szintén eredményként könyvelte el, hogy a kötelező tanórákkal kapcsolatban a kabinet elfogadta a szakszervezetek érvelését, így 26 óra felett csak rendkívüli esetben utasítható pedagógus tanóra megtartására.

– Nem állja meg tehát a helyét, hogy a kormány ne tartotta volna be az ígéretét – szögezte le Galló Istvánné, üzenve ezzel a konkurens szakszervezet, a PDSZ elnökének, Mendrey Lászlónak, aki viszont épp ennek ellenkezőjét gondolja, s a napokban sztrájkkal fenyegetett.

Forrás: Nol.hu

Vissza...