Nyolc ellenzéki lista lehet a választásokon

2013-09-23 18:15:05

Az M1 Híradó szombati tudósítása szerint jelenleg (és egyelőre) nyolc ellenzéki lista veszélye fenyeget a 2014-es parlamenti választáson. (Az MTV híradója szerint hét, de megfeledkeztek az LMP-ről.)

Az MSZP és az Együtt-PM nem indít egymás ellen egyéni jelölteket (ezt is rosszul tudja az MTV híradója: nem közös jelöltekről van szó), de külön listát indít. Ez kettő.

Megállapodás híján egyelőre úgy néz ki, hogy a DK is külön listán és egyéni jelöltekkel szerepel a választáson. Ez három.

Külön indul a választáson, egyéni jelöltekkel és listával a Schiffer András-féle LMP, amely éppúgy az ország kiárusításának tartja a közszolgáltatások privatizációját és épp olyan multiellenes, mint a Fidesz, éppúgy az államosítás híve bizonyos területeken, mint a Fidesz és az MSZP. Ez négy.

A Schmuck Andor-féle „Szociáldemokraták”, akik fűt-fát ígértek a nyugdíjasoknak („szépkorúak”), szintén bejelentette, hogy önállóan indul, ahogy Fodor Gábor „Liberálisok” pártja is ezt tervezi (miután ők az MSZP-vel való megállapodásra számítottak, de ez nem jött össze. Schmuck ezért Bajnai pártját teszi felelőssé, nem tudjuk, milyen alapon: „Se helyet, se pozíciót nem kértünk, viszont garanciát a szépkorúakra igen. Ezt a világos álláspontot Mesterházy Attiláék megértették, Bajnai Gordonék nem”, ez Schmuck véleménye.) Ez hat.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke a Széles–Bayer-féle Magyar Hírlapban jelentette be pénteken, hogy „tíznél több civil szervezettel együtt indul, és mind a 106 választókerületben állítana jelöltet a 2014-es országgyűlési választásokon.” „Ám formálódó szövetségünkkel csak akkor szeretnénk kiállni a nyilvánosság elé, ha már készen állunk”, mondta Szili, ám azt nem árulta el, melyek ezek a szervezetek. Csak annyit mondott: olyanok, akiknek fontos a nemzeti gondolat és a szociális érzékenység, és nem sorolhatók be valamelyik oldal táborába. Ez hét.

És ott van még az úgynevezett Negyedik Köztársaság Párt, amelynek elnöke, Istvánffy András szerint „bohózat”, ami az eddigi ellenzéki egyeztetéseken történt, ők csak az LMP-vel tárgyalnak választási szövetségről. Ha nem tudnak megállapodni, ők is külön indulnak a választáson, „mert a régi baloldallal biztos nem fognak tudni együttműködni”. Ugyanis vannak itt „új erők” (például ők), „amelyeket nem terhel felelősség az elmúlt 20 évért”. Ez nyolc.

Velük szemben (egyelőre) úgy néz ki, hogy csak a Fidesz–KDNP közös listája és egyéni jelöltjei állnak majd. (A Jobbikot nem érdemes ide számítani, mert a mai közvéleménykutatások a Jobbik 11 százaléka nélkül is több szavazót mérnek a Fidesznek, mint a demokratikus ellenzéki pártoknak együtt. Nem lesz tehát szükség, a mai állás szerint, közösködésre a két jobboldali párt közt. Annak pedig egyelőre nyoma sincs, hogy volna olyan jobboldali pártkezdemény, amely a Fidesznek konkurenciát jelenthetne a választáson.) Elvileg tehát ma úgy néz ki, hogy míg a jobboldali szavazatokat egyedül a Fidesz söpri be minden választási körzetben, a kormányváltó ellenzék szavazatai hét induló közt aprózódhatnak szét. Ami biztos bukás az ellenzéknek.

Forrás: Galamus.hu

Vissza...