Rövid az emberi emlékezet

2013-09-22 11:04:18

Talán valamikor 2006 őszétől kellene kezdeni a történetet. Hiszen ekkortól a nagyobb települések önkormányzatai mind fideszes többségűvé váltak. Így volt ez Veszprémben és a megye számos más településén is.

A szemétszállítási díjak ugrásszerű növekedése volt szinte mindenütt jellemző.

Ha csak 2010 nyaráig ugrunk vissza az időben és elolvassuk a Népszabadságban Cseri Péter írását „Szemétszállítás aranyáron” címmel, abból is érzékelhető, mennyire felháborodottan vették tudomásul az emberek a drasztikus mértékű áremelkedéseket.

„Elképesztő! Elfogadhatatlan! Botrányos! – ezek voltak a legvisszafogottabb minősítések, amelyek a legutóbbi közmeghallgatáson hangzottak el Balatonrendesen, amikor a helyiek szembesültek azzal a ténnyel, hogy jövő év januárjától 34 652 forintra emelkedik az éves hulladékszállítási díj, miközben 2009-ben még csupán 5715 forintba került számukra ugyanez a szolgáltatás.

– Tavaly a 120 literes kukám egyszeri ürítéséért 110 forintot kellett fizetnem, jövőre ugyanez 666 forintba fog kerülni – háborog egy balatonrendesi férfi.

– Több mint 500 százalékos áremelés!”

Ekkor még meg sem kezdte a működését a 26 millió euróból megvalósuló Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer, amely 158 település közös projektjeként készült.

„Időben figyelmeztettük a településeket, hogy a szelektív módon végzett hulladékkezelés jóval drágább a réginél, ezért igyekezzenek több lépcsőben fokozatosan emelni a hulladékszállítási díjakat, nehogy egyszerre irreális mértékű áremelésre kényszerüljenek – mondja Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke.”

Most -bár nagy kedvem lenne hozzá- ne térjünk ki arra, hogy az átadás előtti napokban – 2011 májusában- az uniós pénzen megvalósult királyszentistváni telephely, üzem milyen körülmények között gyulladt ki és miből és hogyan állították azt később helyre. Bár azt állítják a keletkező károkból semmit sem hárítottak a lakosságra, ezt más állításaikhoz hasonlóan nehéz elhinni. Bár jó két év telt el a tűzeset óta, átlagos halandó azóta sem tudhatja, mit tartalmaz a tűzvizsgálati jelentés, pedig az ombudsman szerint az nyilvános irat.

Csupán az árakra visszatérve, 2010 decemberének közepén a veszprémi testület, mert hogy ekkoriban még az önkormányzatoknak volt feladata az árak megállapítása, a már addig is magas ürítési díjak esetében brutális mértékű emelést hajtott végre.

Íme az előterjesztés egy része:

Jelenleg érvényes bruttó közszolgáltatási díjak (rekultivációs díjjal együtt):

120literes edény:25.545 Ft/év

80 literes edény: 19.435 Ft/év

60 literes edény: 14.365 Ft/év

Javasolt bruttó közszolgáltatási díjak (rekultivációs díjat tartalmazza):

120literes edény: 35.890 Ft/év

80 literes edény: 28.715 Ft/év

60 literes edény: 25.130 Ft/év

Csupán ennyi adatból is mindenki számára világossá kell váljék, ekkor is durva mértékű áremelkedésről volt szó. Pl. a 60 literes űrtartalmú gyűjtőedények esetében mintegy 75%-os volt a díjtételemelés mértéke.

Nézegetem a legutóbbi közgyűlés napján megjelent és szintén Czaun által bejelentett nagyarányú csökkentésről szóló híreket. Az újságírók is segítenek a tényeket elhallgatni? Bemutatnak egy táblázatot, amin a 2012. április 14-én, majd a 2013. január elsejétől ismét jelentősen növelt heti (naná, hogy nem az egész évi) ürítési díjak szerepelnek. Ezt követi egy 2013. július 1-től alkalmazott díjmutató grafikon.

Most 2013. szeptember vége felé még mindig nem kaptam meg a 3. negyedévi csekkeket. Az elmúlt 3 hónapban nem küldték ki, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy eldöntsék, mekkora mértékű legyen a díjcsökkentés. Szóvá tettem ugyan napirend előtt szeptember 12-én, hogy a tervezett árcsökkentés csak átverés, szemfényvesztés, de arról nyilván nem számoltak be részletesen a helyi médiában. Most meg segítenek eltitkolni az előző évek tényadatait is. S olyan viszonyítási alapot mutatnak, ami még csak nem is az elmúlt 3 évről szól. Azt igyekeznek táblázatos formában is bemutatni, hogy a másfél évvel ezelőtti állapot- 2012. áprilisi árak- alá csökkentek a díjak és ennek mindenkinek örülnie kell(ene) Ehhez képest ha csak a 2010 végi adatokhoz viszonyítunk, a legutóbbi csökkentés ellenére még mindig jelentős mértékű a drágulás. No, így kell szemrebbenés nélkül hazudni! S még be sem ismerni, ez csupán egy előre tervszerűen kidolgozott trükközés! Abból a tényből levonva a következtetéseket, hogy telt hát volt a HEMO nagytermében Pintér és Navracsics „úr” hazugságshow-ján, eléggé szomorúak lehetünk. (Az azért érdekelne: Vajon fizettek-e terembérleti díjat erre a pártpolitikai rendezvényre?).

Az emberek úgy látszik igen rövid emlékezetűek és könnyedén manipulálhatóak. S szeretik is, ha manipulálják őket. Lelkesen aláírnak és terjesztenek nyilvánvalóan hazug érvekéseket. Ami meglep, hogy a sok idős ember között ott ültek – ezt a Napló képgalériájában megtekinthető fotókon látottak támasztják alá- nemcsak a Fidesz megélhetési politikusai, hanem kistelepülési önkormányzatok képviselői, polgármesterek, intézményvezetők és egyéb fontos beosztást betöltő emberek. Ha jobban belegondolok, egy részüket azért megértem. Még ha elfogadni nem is tudom tettüket. Minden bizonnyal azt érzékelik és nem is ok nélkül, elvárás, hogy ott legyenek. Így a saját egzisztenciájuk (persze sohasem lehetnek biztosak benne, hogy meddig) talán nem kerül veszélybe.

Az meg végképp elkeserítő, hogy egy olyan tény, melyet kivételesen még közölnek is velünk- s mely szerint ennek a 2012 áprilisi díjhoz viszonyított csökkentésnek a következményeként fél éves szinten kieső 400 millió Ft-ot az államnak kell majd kompenzálnia, -senkit sem ejt kétségbe. Mégis, mit gondolnak az emberek? Az a 400 millió vajon kinek a pénzéből lesz elköltve?

Vissza...