A nácimentes Magyarországért üzentek az antifasiszták

2013-09-21 13:05:22

Üzenetet intézett a Tom Lantos Intézet „Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában” című konferenciája résztvevőinek több antifasiszta szervezet.

Az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége,  a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Nácizmus nélküli Magyarország, a Bajcsy Zsilinszky Emlékbizottság, a Radnóti Miklós Antirasszista-díj Alapítvány  valamint több magyarországi antifasiszta személyiség a szélsőjobboldali eszmék terjedéséről és annak kormányzati fogadtatásáról küldött példákkal illusztrált tájékoztatást a konferencia résztvevőinek.

Emlékeztetnek arra: nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy hazánk lakossága az idegengyűlölet, a rasszizmus és antiszemitizmus terén a leginkább fertőzöttek között van Európában.

Az elmúlt 20 évben a magyarországi szélsőjobboldali gondolatrendszer és annak szervezetei igen gyorsan megerősödtek - fogalmaznak, s hozzáteszik:  "A Magyar Igazság és Élet Pártját követő Jobbik hazánkban jelentős erőt képvisel. Ez a párt nyíltan zsidó-, cigány-, idegengyűlölő és homofób. A parlamentben cigánybűnözésről, zsidó vérvádról, a zsidók számbavételéről szónokolnak. A jelenlegi kormány ugyan szóban elítéli ezeket a jelenségeket, de tettekben csupán „kirakatpolitikát” folytat az antiszemitizmus terjedése ellen"

Példaként említik: a Jobbik és az általa létrehozott gárda és csendőrség ellen "a kormány  ténylegesen nem lép fel, ahogyan nem lép fel a magyar parlamentben sokasodó nemzeti szocialista, náci jellegű megnyilvánulásokkal szemben, sőt anyagilag és szavakban támogatja a szélsőjobboldal tevékenységét."

Tájékoztató levelükben azt írják: "A jelenlegi kormány irányításával, gőzerővel folyik az antiszemita Horthy-rendszer rehabilitálása."

Kifogásolják, hogy az elmúlt három év alatt a közterületek nevei közül száműzték az antifasiszta ellenállók neveit. "Helyettük utcanevet kapott az antiszemita Wass Albert és Nyirő József." 

Szóvá teszik, hogy a Radnóti Miklós Antirasszista Díj átadása korábban a parlamentben történt, azonban "Kövér László házelnök 2010-től kitiltotta az átadási ünnepséget az országházból, mivel nem ért egyet a szervezet elveivel. Ugyanakkor Kövér László házelnök fölszólalt a Hitler-barát fasiszta Nyirő József megemlékezésén."

Felidézik: "A kuruc.info tavaly vérdíjat tűzött ki azokra, akik demonstrációt tartottak – a háborús bűntett gyanúja miatt őrizetbe vett – Csatáry László otthona előtt. Következmények nélkül maradt az, hogy pénzjutalom felajánlásával a „magyarellenes zsidók” felkutatására buzdító szélsőjobboldali portál felhívása nyomán hónapokon keresztül több antifasiszta tüntető számtalan életveszélyes és gyalázkodó fenyegetést kapott."

Levelük végén azt a reményüket fejezik ki, hogy hozzájárulhattak a magyarországi helyzet reális  megismeréséhez.

Forrás: Nol.hu

Vissza...