Orbán családja büntetlenül lophatja a fát?

2013-09-20 19:00:40

Orbán Viktor lánya és veje egy traktor előtt pózol egy magazinban megjelent képen. Ez a traktor ugyanaz, mint amit korábban a Natura 2000 területen nagy mennyiségű fa engedély nélküli kivágása után találtak a helyszínen.

A Népszabadság pénteken hívta fel rá a figyelmet, hogy Orbán Viktor lánya és veje a lagzin egy traktor előtt látható a Story magazinban megjelent képen. Ez a traktor ugyanaz, mint amelyet a Népszabadság munkatársa korábban a Natura 2000 területen nagy mennyiségű fa engedély nélküli kivágása után talált a helyszínen.

Szabó Zoltán, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja sajtótájékoztatónk kommentálta a Népszabadság felfedezését. Az ellenzéki politikus úgy véli: - Ha egy mélyszegénységben élő, főleg cigány embert elkapnak, amint egy rakomány fát talicskáz haza az erdőből, hogy családja ne fagyjon meg télen, komoly büntetésre számíthat. Ha azonban valaki az általa bérelt két földterület közé ékelődő, mások tulajdonában lévő 1,6 hektáros erdőt engedély nélkül, módszeresen kiirtja, hogy ne legyen útjában a birtokegyesítésnek, az simán megúszhatja. Főleg, ha a miniszterelnök családjához tartozik.

A DK elnökségi tagja felidézte azt is, hogy az állami földbérlet pályázaton a helybeli gazdák egy négyzetméter termőföld bérleti jogát sem nyerték el, 157 hektárnyi szántó jutott viszont Tiborcz Eszternek, aki akkor Orbán Ráhel vőlegényének, azóta férjének nővére. E terület két tagja közé ékelődött be az említett, nyolc másik személy tulajdonában álló, módszeresen kiirtott erdő. - Február 8-án szállt ki az erdészeti hatóság szemlét tartani a csabdi helyszínre, ahol megállapította az illegális fakitermelés tényét, és bejelentést tett a bicskei rendőrkapitányságon. A helyszínen dolgozó munkások azt közölték, hogy a Tiborcz család bízta meg őket a kitermeléssel, az általuk használt munkagépek is az egyik családi vállalkozás tulajdonában vannak. Minderről a Népszabadság február 19-én adott hírt – érdekes módon az illegális fakitermelés miatt is csak ezen a napon, 11 nappal a bejelentés után indult meg a közigazgatási eljárás - közölte Szabó Zoltán.

A DK-s politikus felidézte a  Gyurcsány Ferenc által  Felcsúton készített filmet is, amelyet a Demokratikus Koalíció elnöke a parlamentben a miniszterelnöknek is átadott, és amelyen az egyik tulajdonos kesereg, hogy ellopták a fáját, kiirtották az erdejét, aztán az elértéktelenített területen az ő tulajdonrészéért kemény húszezer forintot kínált a Tiborcz család, még azt is el akarván hitetni vele, hogy az egész erdősáv csak 80 centiméter széles...

- Az erdő egyébként Natura 2000 európai oltalom alatt áll, ám az illetékes természetvédelmi felügyelőség megszüntette a hivatalból indult eljárást, így a törvénytelenül kivágott fákat nem is kell pótolni - közölte Szabó Zoltán, majd hozzátette: -  A tulajdonosok feljelentésére indult rendőrségi eljárás nem halad: az oknyomozó újságíró tanút nem hallgatták meg, az általa gyűjtött bizonyítékokra nem tartottak igényt. Ezek között szerepel egy traktor fényképe is, amely a rendszámról beazonosíthatóan azonos azzal a traktorral, ami előtt a Story Magazin fényképe szerint Orbán Ráhel és férje pózol az esküvő napján. A fényképet az oknyomozó újságíró, Ferenczy Krisztina fölajánlotta a rendőrségnek, ám az erre sem volt kíváncsi.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja zárásként elmondta: pártja kíváncsi arra, miért úszhatja meg a jelek szerint büntetlenül a lopást, a természet megkárosítását, mások javainak rongálását, az illegális fakivágást valaki, ha a miniszterelnök családjához tartozik.

-naan-

forrás: Hírhatár

Vissza...