Nem vagyok hajlandó politikai öngyilkosságra

2013-09-19 18:05:28

Címlapsztori lett a Magyar Narancsban az a bő háromoldalas interjú, amit „Az én mondataim egyenesek” címmel Gyurcsány Ferenc adott a hetilapnak.

A volt miniszterelnök fenntartotta álláspontját, hogy a kormányváltás érdekében minél szélesebb körű összefogásra lenne szükség, ezért az MSZP és az Együtt-PM között létrejött megállapodást a részleges kudarc beismerésének tartja. Kitért az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti tárgyalás részleteire, hangsúlyozva, hogy az MSZP kereste meg tárgyalási ajánlattal a DK-t és nem fordítva. Az MSZP ajánlata ehhez képest elfogadhatatlan volt. A DK elnöke cáfolta, hogy ragaszkodtak volna a közös lista második helyéhez, mint mondta, a DK nyilvánosságra hozta írásos ajánlatát, látható, hogy a párt minden javaslatáról kész volt tárgyalni. Az MSZP azonban lényegében a teljes önfeladást követelte volna  Gyurcsány pártjától. A szándék nyilvánvaló volt: olyan ajánlatot tenni, amit a DK nem fogadhat el – tette hozzá a pártelnök. Azt is jelezte: az MSZP magatartásával szemben nagy elutasítottság alakult ki az elmúlt napokban – még az MSZP-n belül is; a DK megalakulásakor fordult elő az, ami mostanában újra, hogy teljes MSZP-alapszervezetek lépnek át a DK-ba.

Gyurcsány közölte: javasolni fogja a másik két párt elnökének, hogy a választást közvetlenül megelőzően üljenek le még egyszer tárgyalni, és a legutolsó méréseket figyelembe vevő arányban léptessék vissza legalább az egyéni jelölteket egymás javára. Úgy vélte, erre igen erős választói nyomás is késztetni fogja a három pártot.

Befejezésül a pártelnök a riporter kérdésére saját, két pártelnök kollégájáétól erősen eltérő stílusáról beszélt:

„...a szenvedély a politikában veszélyes, ezt megtanultam. Ami a magánviszonyban szenvedély, az a média által közvetítve könnyen indulatnak látszik. De ezen nem tudok változtatni. A politikám tartalma mérsékelt balközép politika. A politikám nyelve, stílusa ehhez képest valóban jóval élesebb. A karcosabb, durvább szövegem a kormánnyal szembeni jogos választói indulat, harag, kétségbeesés növekedését tükrözi. Ezek a választók úgy látják, hogy a tipikus politikusi megfogalmazásmód, ami távol áll a közbeszédtől, a gondok nagyságához képest súlytalan, és elleplezi a valóságot. Az nem mond semmit, hogy Orbán Viktor alkalmatlan miniszterelnök. Az már igen, hogy Orbán Viktor politikai értelemben gazember, aki folyamatosan hazudik. A véleményklíma sokat számít, és ezt nem érzékeli sem Bajnai, sem Mesterházy. Én a tiszta hangot képviselem, a kollégáim hangja pedig kásás, erőtlen.


MaNCs: Ezt hogy Ă©rti?

GYF: Nem jön át belőlük az a küzdeni akarás és szenvedély, amit a helyzet egyébként megkíván. Ez a helyzet ugyanis political animalt kíván, és azok a baloldali választók, akik torkig vannak Orbán rendszerével, ezt a leginkább tőlem kapják meg. Mert mit látnak? Azt, hogy ennek van vér a pucájában, ez nemcsak elmegy Felcsútra, de le is mer szállni a buszról és videót forgat. Sőt a parlamentben odamegy Orbánhoz, és átadja neki ezt a filmet. Hogy nincs miniszterelnöki ambíciója, mégis összetöri magát, teszi a dolgát. Hogy a pártjának nincsenek gyanús pénzügyei, a DK nem kér pénzt egyetlen nagyvállalattól sem, a tagjai tartják el, a pártközpont egy B-mínuszos panel irodaházban van, ahol most is ülünk. Azt látja a választó, hogy ez a fickó beszél a legvilágosabban. És ugyanakkor azt is látják, hogy a baloldal a gyengeségében átveszi a jobboldal narratíváját. A másik két baloldali párt például annak ellenére támogatja a határon túliak szavazati jogát, hogy a lakosság 70 százaléka ezt elutasítja. Mi indokolja ezt a politikai gyávaságon kívül? Mi indokolja azt a politikai gyávaságon kívül, hogy Orbán államosítási ámokfutásáról a baloldal többi pártja nem azt mondja, hogy ez sehova nem vezet, hanem inkább újabb ötleteik vannak a további államosításra? Miért kell gügyögni a választóknak, hogy majd lesz ingyenes felsőoktatás, amikor pontosan tudjuk, hogy nem lehet? Miért nem lehet ezekben a kérdésekben világosan beszélni? Az én mondataim viszont egyenesek, mert világos, hogy mit gondolok ezekről a kérdésekről.


MaNCs: Az előbb utalt arra, hogy önről az látszik, nincsenek miniszterelnöki ambíciói. Valóban nincsenek?

GYF: Nincs realitása annak, hogy belátható időn belül kormányt vezessek vagy akár karmányzati tag legyek. Sőt ha nyernénk, egészen biztos, hogy frakcióvezető sem lennék. Nem akarok kulcsszereplő lenni egy baloldali kormány mögött, mert nem akarom, hogy a leendő miniszterelnöknek velem kelljen foglalkozni. Politikai öngyilkosságra azonban – és itt nemcsak magamról, hanem a pártomról is beszélek – nem vagyok hajlandó.

Forrás: Hírhatár

Vissza...