Sz贸rakoztat贸 lenne, ha nem volna felh谩bor铆t贸

2013-09-17 16:34:20

Ak谩r sz贸rakoztat贸 is lehetne, ha nem volna felh谩bor铆t贸 az a mosakod谩s, amelyet az Egy眉tt鈥揚M rendez sorozatban, hogy az MSZP鈥揇K t谩rgyal谩sok kudarc谩茅rt ne kelljen felel艖ss茅get v谩llalnia.

Most K贸nya P茅ter sz贸lalt meg. Azt mondja, amikor 鈥瀔ider眉lt鈥, hogy a k茅t 鈥灻秙szefog谩s鈥 p谩rt nem egy眉tt fog t谩rgyalni a Demokratikus Koal铆ci贸val, mert ez csak az MSZP reszortja lesz, akkor鈥 Mi az, hogy kider眉lt? Kider眉lni olyasmi szokott, amit az ember h谩ta m枚g枚tt d枚ntenek el, ami rajta, a tudt谩n 茅s az akarat谩n k铆v眉l t枚rt茅nt. M谩rpedig 茅pp 艖 maga mondja f茅l perccel kor谩bban, hogy az MSZP 茅s az Egy眉tt eleve 铆gy 谩llapodott meg. Hacsak nem az t枚rt茅nt, hogy az MSZP e tekintetben k茅sz helyzet el茅 谩ll铆totta az Egy眉tt鈥揚M-et, 茅s egyoldal煤an belefoglalta a meg谩llapod谩sba, hogy m谩rpedig a DK-val 艖 fog t谩rgyalni. Egyed眉l 铆gy 茅rthet艖, hogy az Egy眉tt sz谩m谩ra 鈥瀔ider眉lt鈥 a dolog. De ak谩r kider眉lt, 茅s az Egy眉tt鈥揚M boldogan tudom谩sul vette az MSZP egyoldal煤 d枚nt茅s茅t, ak谩r k枚z枚s akarat volt, az Egy眉tt kivonta mag谩t a tov谩bbi k铆nos t谩rgyal谩sokb贸l, 茅s odadobta az MSZP k茅nye-kedv茅nek a Demokratikus Koal铆ci贸t. Azt a p谩rtot, amely k铆nos vit谩k ut谩n v谩lt ki az MSZP-b艖l, 茅s amely az茅rt nem alak铆thatott frakci贸t, mert Mesterh谩zy Attila elbocs谩t贸 sz茅p 眉zenete 煤gy volt fogalmazva, hogy K枚v茅r L谩szl贸 meg a h谩zbizotts谩g tilt贸 茅rtelmez茅s茅nek alapul szolg谩lhasson. 脡s egy谩ltal谩n: odadobta a p谩rtot annak az MSZP-nek, amely a saj谩t korm谩nyzati buk谩s谩nak felel艖ss茅g茅t m茅g mindig Gyurcs谩ny Ferenc nyak谩ba varrja, 茅s tudjuk, akit b疟nbaknak tesz眉nk meg, azt roppantul szoktuk ut谩lni. Az t枚rt茅nt, aminek t枚rt茅nnie kellett: Gyurcs谩nyt az MSZP eleve kipaterolta az 鈥灻秙szefog谩sb贸l鈥 (Gyurcs谩ny a hvg.hu-n h茅tf艖n megjelent interj煤j谩ban mondja el, hogy Mesterh谩zy a t谩rgyal谩son mintegy 鈥mell茅kesen megjegyezte, 鈥檛e egyiken sem lehetsz rajta鈥 [m谩rmint sem egy茅ni jel枚ltk茅nt, sem list谩n], majd folytatta a mondanival贸j谩t鈥, a DK t枚bbi ismert vezet艖je ellen is hirtelen kifog谩sa lett (l谩sd ugyanott, illetve Niederm眉ller P茅ter ny铆lt level茅ben), ezzel szemben adott volna k茅t list谩s helyet, nyilv谩n ismeretlen DK-s jel枚lteknek.

Meg persze n茅gy egy茅ni k枚rzetet. Olyat, amelyr艖l m谩r minden Egy眉tt鈥揚M-es vezet艖 elmondta, most K贸nya P茅ter is, hogy ezt 艖k tett茅k lehet艖v茅, hiszen nagylelk疟en beleegyeztek, hogy a nekik egy茅bk茅nt 鈥瀓谩r贸鈥 35 egy茅ni v谩laszt贸i k枚rzetb艖l n茅gyet 谩tengedjenek, hogy az MSZP-nek legyen mozg谩stere a 鈥瀟枚bbi kis p谩rttal鈥 folytatott t谩rgyal谩sokon. Csak azt felejtik el hozz谩tenni, hogy semmit sem kock谩zattak a nagylelk疟 谩tenged茅ssel, mert n茅gy nyerhetetlen k枚rzetr艖l van sz贸. Mondhatjuk 煤gy is: n茅gy biztos veres茅gt艖l szabadultak meg.

Vagyis az a 鈥瀔orrekt, 茅sszer疟 茅s m茅lt谩nyos鈥 aj谩nlat, amelyet Mesterh谩zy a DK-nak tett, 茅s amelyet nem gy艖z ezekkel a jelz艖kkel dics茅rni az Egy眉tt 枚sszes politikusa, kett艖 darab list谩s helyr艖l 茅s n茅gy biztosan vesztes egy茅ni v谩laszt贸k枚rzetr艖l sz贸lt (m铆nusz Gyurcs谩ny, Vadai, Moln谩r 茅s Varj煤, mert az MSZP 煤gy d枚nt枚tt, hogy 艖k nem ker眉lhetnek be a parlamentbe).

Akkor kik is azok a DK-s jel枚ltek, akiket az Egy眉tt 鈥瀟eljes sz铆vvel鈥 茅s 鈥瀟eljes mellsz茅less茅ggel鈥 t谩mogatna 茅s a saj谩tj谩nak tekintene, ha a DK hajland贸 volna 鈥瀖eg谩llapodni鈥? A n茅gy biztosan bukott v谩laszt贸k枚rzetben elindul贸 n茅gy ismeretlen DK-s jel枚lt.

Na ez az a besz茅d, ami sz贸rakoztat贸 lenne, ha nem lenne felh谩bor铆t贸.

Meg az, hogy lassan m谩r Kar谩csony, J谩vor 茅s Juh谩sz sz谩j谩b贸l is azt fogom hallani, amit Bajnai, Szigetv谩ri meg K贸nya sz谩j谩b贸l, hogy 艖k mindig is be akart谩k venni a DK-t Gyurcs谩nyostul az 鈥灻秙szefog谩sba鈥. Szeretn茅m, ha ezt bizony铆tan谩k. Hogy 茅n is bizony铆thassam az ellenkez艖j茅t. B谩r Kar谩csony m茅g tartja mag谩t. Olvass谩k el, ha m茅g nem tett茅k, mit nyilatkozott szeptember 4-茅n az MTV reggeli m疟sor谩ban: Gyurcs谩ny l茅pjen h谩tra, a kulcsk茅rd茅s a 2004-es n茅pszavaz谩s meg a 2006. 艖szi 鈥瀝end艖ri t煤lkap谩sok鈥, ezenk铆v眉l 聽Gyurcs谩ny az akad谩lya (!) annak, hogy a baloldal 煤j lapot nyithasson. Szeptember 10-茅n meg azt mondta, hogy a DK szavaz贸i kellenek, de Gyurcs谩ny h煤zzon a francba. Bocs谩nat, enn茅l sokkal ny谩lk谩sabban fogalmazott: Gyurcs谩ny 鈥瀎eltehet艖en ismeri a v谩laszt谩si rendszer 谩ltal r谩r贸tt felel艖ss茅get 茅s nyilv谩n ennek a felel艖ss茅gnek a tudat谩ban fogja alak铆tani a politik谩j谩t鈥. T谩n egyeztetnie k茅ne Kar谩csonynak meg K贸ny谩nak, elv茅gre egy sz枚vets茅gben vannak: nem 谩rtana, ha ugyanazt mondan谩k.

Most m谩r csak egy dolog az ezerb艖l, ami sz贸rakoztat贸 lenne, ha nem volna felh谩bor铆t贸. Az Egy眉tt鈥揚M elbesz茅l茅se ma m谩r ott kezd艖dik az MSZP min艖s铆thetetlen ultim谩tum谩r贸l, amelyet nem Gyurcs谩ny, hanem a DK nem fogadott el, hogy 鈥濭yurcs谩ny Ferenc 煤gy d枚nt枚tt, m茅gsem az 枚sszefog谩st, hanem az ellenz茅ki vet茅lked茅st v谩lasztja鈥 (K贸nya); meg hogy kiz谩r贸lag 鈥濭yurcs谩ny Ferenc bar谩tom鈥 miatt hi煤sult meg a meg谩llapod谩s a DK-val, s艖t, Gyurcs谩ny a saj谩t 茅rdekeit a DK 茅rdekei f枚l茅 helyezte (Szigetv谩ri). A t枚rt茅net eleje 鈥 az Egy眉tt eleg谩ns kivonul谩sa a tov谩bbi t谩rgyal谩sokb贸l, a Mesterh谩zy-dikt谩tum, a nyerhetetlen k枚rzetek, a DK-politikusok eltilt谩sa 鈥 elt疟nt az elbesz茅l茅sb艖l.

脡n id艖ben sz贸ltam: 煤jabb 茅rtelmez茅si verseny kezd艖dik. De 艖szint茅n sz贸lva magam sem gondoltam, hogy ilyen gyorsan, 茅s hogy ebben Bajnai p谩rtja fog el枚l j谩rni. Azt meg v茅gk茅pp nem, hogy finoman sz贸lva ekkora lesz az er艖szak, amelyet elk枚vetnek a val贸s谩gon. Az茅rt, hogy Mesterh谩zyt 茅s 枚nmagukat felments茅k, hogy Gyurcs谩nyt meg a DK-t v茅gleg kigoly贸zz谩k, hogy azt az 54 sz谩zal茅knyi szavaz贸t, aki korm谩nyv谩lt谩st akar 茅s az 鈥灻秙szefog谩sban鈥 rem茅nykedik, csal谩rd m贸don a saj谩t p谩rtjukra 谩ll铆ts谩k. Ez a m贸dszer t茅nyleg semmiben sem k眉l枚nb枚zik Orb谩n Viktor 鈥瀉mortiz谩ci贸s鈥 m贸dszer茅t艖l. Arr贸l az Orb谩nr贸l besz茅l眉nk, akit le akarnak v谩ltani. 鈥灻杝szefogva鈥. A 鈥瀔orszakv谩lt谩s茅rt鈥.

T茅nyleg sz贸rakoztat贸 lenne, ha nem volna elkeser铆t艖.

Forr谩s: Galamus.hu

Vissza...