Niedermüller Péter nyílt levele Bajnainak

2013-09-15 10:05:12

"Tisztelt Miniszterelnök Úr! Kedves Gordon! Olvasom a Népszava online kiadásában megjelent tanulságos interjúdat. Már a cím is sokat mondó: „Visszaadja a választók hitét a megállapodás”. Értem, hogy ezt gondolod, nyilván ezt is kell gondolnod, nyilvánosan mondanod, de én például egészen biztos azon választók közé tartozom, akiknek ez a megállapodás elvette a hitét.

Nem feltétlenül a választási győzelembe vetett hitet. Hanem azt a hitet, vagy csak reményt, hogy a demokratikus ellenzék nemcsak más politikát, hanem más, új politikai moralitást, egy új politikai kultúrát képvisel. Ez a megállapodás, az ahhoz vezető út, a két fél azóta elhangzott nyilatkozatai mind azt bizonyítják, semmi nem változott. S akár elhiszed miniszterelnök úr, akár nem, akár szembenézel ezzel, akár nem, ezt a felismerést ma Magyarországon nagyon sok ember osztja.  

Az mondod az interjúban: „A szocialisták tényleg megpróbáltak megállapodni. Méltányos és racionális ajánlatot tettek. Általában is jó lenne ezt a kérdést végre lezárni”. Egyetértek, zárjuk le. Éppen ezért mondom Neked (úgyis, mint a DK tárgyaló delegációjának egyik tagja), a szocialisták nem próbáltak megállapodni, és nem tettek méltányos ajánlatot. A két tárgyalási forduló összesen nem tartott két óra hosszat. A szocialista delegáció egyetlen, a DK által felvetett javaslatot sem vitatott meg érdemben, sem a tárgyalások során, sem azon túl. Sokkal inkább egy olyan ultimátumot fogalmazott meg, amelyet egyetlen ellenzéki párt sem fogadhatott volna el. A szerinted méltányos ajánlat ugyanis a következő pontokból állt: (a) a DK a kampányban nem képviselheti saját politikai programját; (b) kap két listás helyet, és négy biztosan vesztes körzetet; (c) az MSZP-nek vétójoga van a DK-s jelöltek kiválasztásában, de a DK-nak nincs semmiféle beleszólási joga sem az MSZP-s jelöltek kiválasztásában; (d) a DK nem indíthatja Gyurcsány Ferencet, Molnár Csabát, Varju Lászlót és Vadai Ágnest, mivel ők korábban túl sok konfliktust okoztak a szocialista pártban. Egyébként pedig már csak azért sem tudnak mást, többet ajánlani, mert az Együtt 2014-PM-mel már felosztották a választókerületeket. Komolyan kérdezem miniszterelnök úr, ezt Te valóban méltányos ajánlatnak tartod?

Azt persze értem, hogy az E14-PM és az MSZP felosztotta maga között a választókerületeket, ígéreteket tett jelölteknek, és ezt a megállapodást már nem akarja, nem tudja újratárgyalni. De akkor ezt kell mondani, és ezt kellett volna az elejétől mondani. Idézzem párttársaid mondatait, nyilatkozatait arról, hogy előbb a két „nagy” pártnak kell megegyeznie, majd ehhez lehet csatlakozni? Ha szükségesnek véled, szívesen megteszem, de enélkül is tudjuk mindannyian, tudják a választópolgárok is, hogy nem volt szándékotokban másokkal megegyezni. Ha lett volna, akkor olyan megállapodást fogadtatok volna el, amely valóban nyitva hagyja a csatlakozás lehetőségét. Hadd mondjam kertelés nélkül, becsaptátok a választóknak azokat a széles tömegeit, amelyek valóban a közös összefogásban bíztak.

Az interjú egy másik helyén azt mondod: „Mindent alá kell tehát rendelni a győzelem ügyének. Mi ezt megtettük Mesterházy Attilával. … . Jó lenne másoktól is hasonló kompromisszum-készséget látni”. Én azt gondolom, hogy éppen Ti semmi kompromisszum-készséget nem mutattatok, hiszen az ellenzéknek nincs közös miniszterelnök-jelöltje. A vetélkedést egyszerűen áttoltátok egy másik színtérre. De visszatérve a felvetésedre. Szerinted miniszterelnök úr az MSZP a velünk való tárgyalás során valóban a választási győzelem ügyét tekintette a legfontosabbnak, vagy inkább arra törekedett, hogy a frakcióalapítás megakadályozásához hasonlóan ismét kicsinyes bosszút álljon az MSZP-ből kivált korábbi párttársain, és kiszorítsa a DK-t a politikai küzdőtérről? Látsz Te az MSZP magatartásában bármiféle kompromisszum-készséget? Azt is mondod: „Amikor megegyeztünk az MSZP-vel, egyetértettünk abban, hogy a DK a kormányváltó közösség fontos része, ezért is gondoltuk, fontos, hogy megállapodjunk velük. Tettünk is ezért”. Hadd kérdezzem meg, mit tettetek ezért? Ti még tárgyalni sem akartatok a DK-val. Sőt, beleálltatok a ránk, a Gyurcsányra való mutogatásba. Tudom, a magyar politikában (sajnos) nem érdemes moralitásról beszélni, de hát mégis Ti voltatok azok, akik morális értelemben, a politikai kultúra tekintetében is korszakváltásról beszéltetek. Szerinted összeegyeztethető ezzel Szigetvári Viktornak az a kijelentése, hogy Gyurcsány miatt hiúsult meg az MSZP-DK megállapodás? Gordon, ez egyszerűen valótlanság, még akkor is, ha a Ti politikai érdekeitek most ilyen mondatokat követelnek meg. De éppen ezért, az ilyen mondatok miatt vagyok én, és nagyon sokan mások, mélyen csalódottak. Többek között ezért marad üres szólam a korszakváltás. Arról nem is szólva, hogy ezen az úton egészen biztosan elveszítetek nem egyetlen, hanem nagyon sok „kormányváltó szavazatot”, és ez ennek a megállapodásnak, ennek a magatartásnak lesz a következménye.

De van más ok is. Azt is mondod miniszterelnök úr, hogy közösen akartok kormányozni, és új korszakot akartok nyitni Magyarország történetében, a „korszakváltás érdekében kötöttünk egyezséget az MSZP-vel”. Pénteken (szeptember 13-án!) tartotta az MSZP Miskolcon a nagygyűlését, ahol „Mesterházy ígéretözönnel kampányolt” – írja a Népszabadság. Miniszterelnök Úr, ez lenne az „új korszak”? A „mindenkinek jobb lesz” igénytelen populizmusa? Te is tudod, hogy ez ugyanaz a politikai kultúra, ami egyszer már zsákutcába vitte ezt az országot. Mint ahogyan azt is tudod, tudnod kell, a közpolitikai alapelvekről aláírt megállapodás semmiféle garanciát sem nyújt arra nézve, hogy az ellenzéki győzelem esetén olyan progresszív, a modernizációt képviselő és erősítő, nyitott társadalmat teremtő politika érvényesüljön ebben az országban, amely valóban lehetővé teszi az „új Magyarország” megszületését. Azt kell mondanom, ezzel a megállapodással, ezzel a választási programmal nem nőtt, hanem csökkent az esélye az általatok oly gyakran emlegetett „új Magyarországnak”, a „korszakváltásnak”. Ez a politika nem ad reményt senkinek, ez a politika nem fogja hazahozni azokat a legtehetségesebb fiatalokat, akik hátat fordítottak Magyarországnak.

Ti most úgy érzitek, jó úton jártok, de tévedtek. Ennek a tévedésnek az egész országra nézve drámai következményei lehetnek. Mi megértettük az elmúlt napok üzenetét. Nem erre készültünk, de ha így van, akkor következetesen tovább fogunk menni azon az úton, amelyen elindultunk. Továbbra is olyan, progresszív balközép politikát fogunk folytatni, amely elkötelezett a modern, európai értékek és normák, a polgári értékeket magában foglaló, a mindennapi élet szabadságát elismerő és tiszteletben tartó, a szabályozó állam koncepciójára épülő, a szolidaritást, esélyteremtést, a befogadást támogató, világos és egyértelmű morális elvekre épülő politika, a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, a fenntartható fejlődést támogató tudásalapú gazdaság és társadalom mellett. Csak remélni tudom, hogy ezen az úton előbb vagy utóbb összetalálkozunk. Nem a magunk, hanem az ország, a köztársaság érdekében.

Üdvözlettel

Niedermüller Péter"

Forrás: Hirhatar.hu

Vissza...