Gyurcsány: A vereségből fel lehet állni, a tisztességtelenségből nem!

2013-09-15 09:18:02

Szombat délután a Szabadság hídon tartotta évadnyitó rendezvényét Gyurcsány Ferenc ellenzéki pártja, a Demokratikus Koalíció.

 A hídon körülbelül ötezer ember gyűlt össze a délután 4 órára meghirdetett kezdésre. A rendezvényt Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője nyitotta meg: a némileg mostoha időjárásra utalva azt mondta: gyűlnek a viharfelhők az Orbán-rezsim felett.

Gréczy a Szabadság híd szimbolikájára is felhívta a figyelmet: a hídnak össze kell kötnie a demokratikus ellenzéket, de hidat kell teremteni az Orbán-kormány által szétvert országban is: Orbán az elmúlt három évben szétszakította az ország egységét; a Demokratikus Koalíció és a demokratikus ellenzék feladata megteremteni újra azt a hidat, ami összeköti a lakosságot. A DK szóvivője hangsúlyozta: a Demokratikus Koalíció él, létezik, és részese lesz az orbáni hatalom leváltásának.A DK szezonnyitóján közreműködött a Pa-dö-dő együttes és Bencsik Tamara is, akik zenével lelkesítették az összegyűlt szimpatizánsokat. A felszólalók között ott volt a DK pártigazgatója, Varju László és Vadai Ágnes, a párt elnökségi tagja is. (Videó Lang Györgyivel >>>>)

Varju László emlékeztetett rá: két évvel ezelőtt körülbelül 300 ember gyűlt össze a Szabadság hídtól nem messzire, és szövetséget alakítottak, hogy megteremtsenek egy új Magyarországot. A DK már készen áll az Orbán-kormány leváltására, és mindenkinek tudomásul kell vennie: nélkülünk nem megy! – szögezte le a pártigazgató, aki arra is felszólította jelenlévőket, hogy fogják meg egymás kezét, de mindig és újra keressenek egy új kezet, amit meg lehet szorítani, mert csak így sikerülhet előre haladni, és csak így sikerülhet az ellenzéki győzelem.

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja felhívta rá a figyelmet: ennek a rendszernek nem kirívóan sértő, ha a nőkre szexista, lekicsinylő megjegyzéseket tesznek, ha vak komondorral büntetik a feleségeket, ha bizonyos képviselők a holokausztot relativizálják, ha ellopják a magánnyugdíj-pénztári vagyont. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja leszögezte: a következő hónapokban az Orbán-rezsim osztogatni és fosztogatni fog, és ígérgetni is, de ígéretet tett rá, hogy pártja jelen lesz, és figyelni fog. Arra is felszólította a hallgatóságot, hogy ne dőljenek be az ígéreteknek, mert az emberek nem fognak kapni semmit, de mindent elvesz tőlük a jelenlegi hatalom. Vadai Ágnes arra is felszólította az országot, hogy ha félnek is, tavasszal menjenek el szavazni, és ezzel segítsenek a demokratikus ellenzéknek eltakarítani „Orbán velejéig rohadt rendszerét”. (Videó Vadai Ágnes beszédéről >>>>)

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szenvedélyes beszéddel készült. Kijelentette, hogy győzelemre hívja a párt szimpatizánsait, és bátorságot akar adni azoknak, akik egy jobb országban szeretnének élni.

 „Nincs ok kompromisszumot kötni a gonosszal, a rosszal, az önkénnyel. Nincs ok megegyezni. A Demokratikus Koalíció soha nem fog olyan programot adni nektek, ami azt mondja: Egyezzünk ki Orbánnal. Nincs kiegyezés Orbánnal. Orbánnak mennie kell.” – mondta Gyurcsány Ferenc, majd hozzátette: demokratának nincs kiegyezése az önkényurával.

 A DK elnöke megemlékezett hét évvel ezelőtti őszödi-beszédéről is, amelyet úgy jellemzett: egyenes beszédnek szánta, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy mit kellene tennie 16 év után a magyar politikának. A politikus úgy vélekedett a 2006-os beszédéről: elrontotta, mert azt a beszédet miniszterelnökségének első napján kellett volna elmondania.

„Hét év sok idő. Sokat változott az ország, sokat tanult, de tanultam én is. Ha valamit megtanultam, az az, hogy nincs ok egy pillanatra sem kompromisszumot kötni abban, hogy ha érdemes elmenni valamiért politikusnak, akkor az az, hogy a valódit, az egyenest, az igazat mondom.”- jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki leszögezte: a valódi politikusok a DK-ban vannak, ahol tisztesség van, őszinteség van, egyenesség van.

A pártelnök azt is hangsúlyozta: szomorú szeptembert kezdtünk, mert nyugtalanság honol az iskolákban. A volt miniszterelnök úgy véli: nem az arra alkalmas emberekből lesz iskolaigazgató, hanem azokból, „akiknek párttagkönyve van, vagy aki jól fekszik a fideszes városvezetésnél”. Gyurcsány Ferenc az egészségügy egyre nehezebb helyzetére is kitért, a végtelen várólistákra és a megkülönböztetett ellátásra azoknak, akik ezt megengedhetik maguknak.

„Ez lenne közös Magyarországunk? A kivételezetteké? Nem vagyunk egyformák? Nem fogjuk megengedni, hogy a közös pénzen, a közös biztosításon a kiváltságosok gyógyíttassák magukat akkor, amikor a többség meg remeg, hogy kap-e tisztességes ellátást.”

Gyurcsány Ferenc azt is kijelentette: vissza fogják adni a megalázottak méltóságát. Leszögezte: megszüntetik az előző rezsim gyalázatát, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: a közelgő választás az emberek választását jelenti, az állampolgároknak kell választani, és jól választani 2014-ben.

A Demokratikus Koalíció elnöke zárásként felszólította a hallgatóságát: „Merjetek szabadok lenni! Merjetek azok lenni, akik vagytok. A vereségből fel lehet állni, a tisztességtelenségből nem.”

Ide klikkelve hallgatható meg a beszéd!

Forrás: Hirhatar.hu

Vissza...