Veszprémben csak Kádárta városrészben lehet szociális köztemetés?

2013-09-14 06:47:46

Még június végén a nyár előtti utolsó közgyűlésen kérdeztem a polgármestert a köztemetések gyakorlatáról? A Demokratikus Koalíció pártigazgatója, Varju László májusban több város polgármesterét is kereste levélben és mint országgyűlési képviselő, a jogszabály megalkotásával párhuzamosan érdeklődött arról, mi az egyes településeken a gyakorlat.

Porga Gyula azt állította, Veszprémbe nem érkezett meg a levél. (Ezek szerint a posta a hibás? Nyilván egy Iso minősített hivatalban nem lehet hiba.)

A kérdések, amiket én is feltettem, így hangzottak

1.) Mennyi volt Veszprémben az elmúlt öt év során a köztemetések száma (évenkénti bontásban)?

2.) Kivitelezhetőnek tartja-e azt az elgondolást, hogy köztemetés esetén az elhunyt Ptk. szerinti hozzátartozóit a temetési előkészületek egyes fázisaiban (a halott mosdatása, öltöztetése, a sír megásása, stb.) való közreműködésre kötelezzék?

3.) Előfordult-e az elmúlt öt évben olyan eset, és ha igen, hányszor, hogy a köztemetésen megjelenő, a halott eltemetésére nem kötelezett hozzátartozóra ráterhelték a köztemetés költségeit?

4.) Mennyi temetési segélyt fizettek az elmúlt öt év során az önkormányzat zárszámadása alapján?

A polgármesternek nem volt kedve válaszolni. Pedig már 6 nappal a közgyűlés előtt írásban megkapta a kérdéseket tőlem is.

Azt mondta, majd írásban 15 napon belül. Ennek az ígéretének eleget is tett. Az, hogy a válasz mekkora empátiával íródott, azt döntse el mindenki maga.

A válaszlevél ide klikkelve olvasható el. (A válaszlevél második felében olvashatóak ezekre a kérdésekre adott válaszok.) 

A most csütörtöki közgyűlésen az SZMSZ előírásai szerint megkérdezték, elfogadom-e a választ. Mivel a válasz jószerével adatközlésre szorítkozott, nem volt okom nemet mondani. Azt azért hozzáfűztem, fel fogom tenni újra a 2. pont alatt megfogalmazott kérdést. Ugyanis közben elfogadták a köztemetéssel kapcsolatos új jogszabályt, amely enyhén fogalmazva is gyomorforgató. S ha tetszik, ha nem a polgármesternek, nem tud majd legközelebb félrebeszélni. Vagy ha ezt teszi, az is beszédes lesz mindenki számára, aki tudni fog róla. Az kérdés persze, hogy mennyien tudnak majd róla. A jelen lévő tudósítók most sem kapták fel a fejüket erre a hírre és azóta sem igazán látom, hogy sokakat érdekelne, mekkora mértékű emberi aljasságra utal ennek a jogszabálynak az elfogadása. (Remélem csak a közgyűlésről szóló tudósításra biztosított „helyszűke állapot” volt ennek az oka.) Az a hír járja, hogy Veszprémben a köztemetések helyszíne Kádárta lesz. Láttam már sajnos pár temetést Kádártán. Hallottam olyanokról is, akik hagyománytiszteletből maguk ásták a sírt hozzátartozóiknak, barátaiknak. No, de ez itt sem általános gyakorlat. Ritka, mint a fehér holló. Ritka, mert a sírásás nem könnyű és némi szaktudást is igénylő munka. (Kádártán is ritka.) S a talaj meglehetősen kemény. Nem való az gyenge fizikumú aggoknak. Akik majd rászorulnak, pár liter borért, vagy ki tudja miért, inkább „feketemunkást” alkalmaznak.

Na, de várjuk meg a város polgármesterének újabb- most már az új törvényt ismeretét alapul vevő – válaszát. Hátha időközben empatikusabbá válik.

Megjegyzés: Ha megnézik a válaszban közölt táblázatokat, a temetési segélyek csökkenése ijesztő képet mutat. Nyilván nem azért csökkent a temetési segélyek mértéke, mert jobban élünk, mint 3 éve. 

Ha egy magyar ember életében szegény volt, még holtában is csak "kijelölt" (fapados) temetőben nyugodhat.

Vissza...