Szigetvári Viktor és a vereség stratégiája

2013-09-13 15:36:42

Engem egyáltalán nem érdekelnek az ellenzéki pártok vezetői, sem pedig az ambícióik, számtalanszor leírtam. Csak és kizárólag az érdekel, vissza tudjuk-e szerezni országunkat a legújabb magyar diktátortól, Orbán Viktortól.

– Azokat, akik tagadják, hogy Orbán rendszere diktatúra lenne a hagyományos értelemben, bizonyára megnyugtatja, hogy a Fidesz már a klasszikus diktatúra bevezetésén gondolkodik, ahogyan azt Kövér László elszólása egyértelműen mutatja, s talán még a választások előtt be is vezeti. – No de, ez most másodlagos, ennél sokkal fontosabb az, ami a demokratikus ellenzéken belül történik, az pedig éppen olyan, amilyennek egyáltalán nem szabadna lennie.

Úgy tűnik az Együtt–PM egyik társelnöke, Szigetvári Viktor hozzálátott az megegyezésbe nem került demokratikus szervezetek, mindenekelőtt a DK kinyírásához. Tehát pontosan ahhoz, amit, ha van esze, nem lenne szabad megtennie. Csütörtökön egy konferencián – a tudósítás szerint – lekezelően nyilatkozott Gyurcsány Ferencről, s láss csodát, mit volt képes mondani: az MSZP-vel és az Együtt–PM-mel folytatott tárgyalások kudarcáért a DK vezetője a felelős. Lefordítom Fidesz-nyelvre, úgy talán mindenki világosan érti, azt mondata, hogy „Gyurcsány a hibás!” Mert ugye, ki más lehetne? Kétségtelen, Gyurcsány Ferenc agresszív nyilatkozatai az MSZ–Együtt–PM megállapodás után, nem tűntek racionálisnak, még akkor is hiba volt így tennie, ha ő tudta azt, ami csak néhány nap múlva vált nyilvánossá, hogy nem akarnak vele megegyezni.

Akárhogy is, ennyire mélyre nem süllyedhet a demokratikus ellenzék szellemi színvonala, mint ahová Szigetvári Viktor levitte. Bár igaz, vannak a baloldal programjában olyan pontok, amelyeket egy az egyben Orbán Viktortól loptak, de ezen majd lehet változtatni. Lehet, hogy ugyanazokat a tanácsadókat használják, ki tudja? Szigetvári Viktor gondolkodásmódja viszont romboló, lehet, hogy Bartus Lászlónak van igaza, és Szigetvári stratégiája a bukás felé vezet?  Sokkal jobb lenne, ha se nem nyilatkozna, és tanácsokat sem adna Bajnai Gordonnak, mert az, aki a Fidesz legócskább és legaljasabb narratíváinak egyikét (Gyurcsány a hibás) használja politikai vitákban, csak károkat képes okozni. Balatonszárszón megemlítettem Bajnai Gordonnak, hogy a Fidesz legyőzéséhez új narratívára van szükségünk. Elgondolkodni látszott. Kár, hogy nem jutott a győzelem szempontjából hasznos gondolatra.

Még egy megjegyzés. Annak ellenére, hogy Szárszón Mesterházy Attila kijelentette, hogy ezentúl nem kritizálhatjuk mindazt, amit tesz, mégis azt üzenném neki, hogy ne élessze fel az MSZP korábban is rossz stratégiáját. A DK-val és a Liberálisokkal kudarcba fulladt (kudarcba fullasztott?) tárgyalások után helyesen mondta ugyan, hogy Orbánra kell koncentrálni és arra, amit a győzelem után tenni fognak. Csak a taktika rossz, a szakpolitikai programok általában is, de kiváltképp most, alig-alig vonzzák a választókat. Pontosabban csak akkor vonzzák őket, ha megerősítik a legfőbb üzeneteket, vagyis harmónia van közöttük. A főbb üzenetek jelenleg igen gyengécskék, sőt tovább gyengítik őket a Szigetvári Viktoréhoz hasonló megnyilatkozások. Bármennyire nem szeretnék is az ellenzéki összefogás vezetői, az általuk közvetített látens üzenetek (utáljuk a többi demokratát, csak magunknak akarjuk a hatalmat, képtelenek vagyunk a kompromisszumokra stb.) egyre erősebbek. A demokrácia ellenségei ezeket magától értetődően ki fogják használni.

A jelenlegi állás szerint a demokratikus ellenzék elindult a megsemmisülés felé. Büszkén, kidüllesztett mellel menetel, mintha valami felvonuláson lenne. Még van idő, észhez térni és változtatni, akár még a megállapodást is át lehet írni, hogy helyet adjon mindenkinek. A demokrácia híveinek be kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak arra a feladatra (a fenntartható demokrácia létrehozására), amelyre kénytelenek voltak vállalkozni. Most ugyanis úgy tűnik, hogy csak a kényszer hajtja őket, fintorogva és kelletlenül teszik, amit tenniük kell. Bizonyíték erre Szigetvári Viktor esete.

Krémer Ferenc

Forrás: Galamus.hu

Vissza...