Hosszas készülődés az újabb átverésre

2013-09-12 17:55:55

Ma reggel a közgyűlésen napirend előtti szóltam. Az alábbiakban olvasható ennek a felszólásnak kedden írásban is benyújtott szöveges része. Mivel hétfőn - ahogyan az a szövegben is olvasható - személyesen is felkerestem az ügyfélszolgálati irodát, azt gyanítom lázas készülődést váltottam ki a téma iránti érdeklődésemmel.

Már kedden este hírét vettem, hogy szerdán, megelőzendő a csütörtöki közgyűlési történéseket, sajtótájékoztatót tart Czaun János. Úgy is lett. Csütörtök reggelre már azzal volt tele a helyi média, micsoda nagyarányú -radikális- díjcsökkenés várható. (Íme!)

Naná, hogy az volt a cél -és sajnos ehhez a sajtó alkalmas partner,- hogy hasba akasszák az embereket.

A közgyűlésen egy szóval sem említettem Czaun nevét. A polgármestert szólítottam meg és tőle is vártam a választ. A szervezeti és működési szabályzat szerint annak nem lehet szót adni, aki nem a címzettje a napirend előtti felszólalásnak és nem is kerül elő a felszólalás során a neve. A polgármester megsértve az SZMSZ-t, mégis szót adott Czaunnak. Aki nem arra reagált, amit mondtam, sokkal inkább személyeskedő volt és a mondandója végén visszaadta azt a tűzjelző készüléket, amit még 2011 júliusában, 60 nappal a hulladékkezelő leégése után adtam át neki. Jó két év múlva, ma jutott eszébe szegénykémnek, hogy a tűzjelzőt visszaadja a nyilvánosság előtt nekem, hozzáfűzve, hogy az vacak. Egyébként véleményem szerint Czaun a társulás elnöke sem a szakértelme miatt lett, csupán egyfajta vigaszállás ez a számára, hisz az előző ciklusban, mint fideszes alpolgármester csúfosan megbukott. S ha már a tűzesetnél tartunk, talán a tűzjelző visszaadása helyett az lett volna szerencsésebb, ha végre a tűzvizsgálati jegyzőkönyvet hozza nyilvánosságra. Hiába kértük azt a hatóságoktól, sem nekünk, sem a sajtónak nem adták át annak ellenére sem, hogy az ombudsman kérdésünkre azt a választ adta, ez közérdekű információ és így joga van megtudni mindenkinek, mi van a tűzvizsgálati jegyzőkönyvben.

A hozzászólás végén elmondtam, pl. a 60 literes gyűjtőedények ürítése jelentősen, mintegy 75%-kal drágult. S jelentős mértékű volt a társasházak  szemétszállítási díjainak az emelése is. Ha most valamit radikálisan csökkentenek, akkor sem csökkentik jobban, mint amennyivel megemelték egy éve. Sokan lecserélték 120 literes edényeiket és a 60 literes edényekre fizettek majdnem annyit, mint előtte a 120 literesek ürítéséért.

Hülyének vagyunk nézve, kérem szépen. Talán inkább, azt kellene persze megmagyarázni, ha most ennyire nagyarányú csökkentésre is van lehetőség- naná, hogy a választási kampány részeként- akkor miért emeltek egy éve jelentősen? S ha most azt állítják, lehet ennyivel csökkenteni, akkor amit egy év alatt beszedtek tőlünk pluszban, azt miért nem adják most vissza? Hogyan vészelte át ezt a pár hónapot- amíg nem szedte be a díjakat a cég- ha tavasszal még arra panaszkodott, van vagy 400 millió Ft- a kintlévősége?

Napirend előtti felszólalás címe: Hosszas készülődés az újabb átverésre

Veszprém egész lakosságát érinti, hogy valójában július elseje óta nem szedi be a szemétszállítási díjakat a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.

A hét elején felkerestem a Kistó utcai ügyfélszolgálati irodát, mert szerettem volna személyesen befizetni a július óta befizethetetlen szemétszállási díjamat. Ott legnagyobb sajnálatomra azt közölték velem, ezt nem tudom megtenni és nem a véletlen műve, hogy nem kaptam meg a harmadik negyedévre szóló sárga csekkeket.

Mikor arra kérdeztem rá, hogy társasházak esetében is ez történik-e, igen választ kaptam. S amikor azt elmondtam, hogy többen ismeretségi körömben abban a hiszemben élnek, hogy az átutalási megbízásaik alapján ők rendezik, rendezték a szemétszállítási díjaikat az elmúlt hónapokban, az ügyintézők azt közölték velem, hogy a VKSZ Zrt. nem adott megbízást a pénzintézeteknek július eleje óta az átutalások indítására, így nem tartják valószínűnek hogy az átutalások megtörténtek.

Mivel már harmadik hónapja nem történik érdemben semmi és valójában minden veszprémit érint a probléma, s mivel Veszprém a Közüzemi Szolgáltató Zrt. tulajdonosa és Veszprém városát a polgármestere képviseli, azt gondolom erről a sokakat foglalkoztató helyzetről, annak mikéntjéről korrekt tájékoztatást kellene végre adnia polgármester úrnak.

Ha arra készülnek, hogy meglepetés éri majd a hamarosan bejelenteni kívánt árcsökkentés miatt a városban lakókat, lehet, hogy nem csalódnak. Sokakat fog kellemetlen módon érinteni és nem éppen örömteli meglepetésként érni, ha egyszerre több havi díjukat kérik majd kiegyenlíteni a szűkös anyagi lehetőségeik mellett.

Vissza...