Quo vadis, Attila?

2013-09-10 17:35:39

Az egyetlen dolog, ami az MSzP és a DK közötti tárgyalások kudarcában meglepő, az az, hogy Mesterházy Attila mennyire nem adott a látszatra.

Először, az ember azt gondolta volna, mindenáron elkerüli, hogy úgy nézzen ki: az MSzP, hibájából hiúsul meg az összefogás. Ehelyett – miután a lényegileg nem egyezett meg az E14-gyel sem – olyan ajánlatot tett a DK-nak, amelyet tuti, hogy ő maga sem fogadott volna el. (Az MSzDP és Fodor Gábor kihajítását már meg se említsük). Világos: Mesterházy ma nem akart nagyvonalú lenni.

Másodszor, azt is nehéz megmagyarázni, hogy az MSzP elnöke miért nem intézte el, hogy a kudarc személy szerint Gyurcsány Ferencre égjen rá. Simán belefért volna a DK-nak nagyjából támogatottságával arányos képviseletet adni – csak hát, "bocsika", a Feri nélkül. Ha Gyurcsány ezt utasítja vissza, az MSzP rákenhette volna az egész slamasztikát. Fletó lehetett volna a bűnbak. De Mesterházy nem gondoskodott bűnbakról.

Eléggé meglepő az is, hogy Attilánk miért tartotta fontosnak pont most felfedni, hogy a szocik valójában még mindig nem emésztették meg a pártszakadást sem. Hogy még mindig ott a tüske. Miért kellett Vadai Ágnest, és Varju Lászlót és Molnár Csabát is pont ma kiátkoznia? Nem, Mesterházy ma megbocsátónak sem akart látszani.

Az MSzP elnöke nagyot kockáztat. Ha bejön a számítása, lehet, hogy a következő nyolc hónapot a baloldalon csak az MSzP éli túl. És akkor jogot formálhat majd a baloldal egyesítőjének szerepére. De ha téved... Egy jól kitárgyalt ellenzéki szövetség alkalmas lett volna arra is, hogy az MSzP vezető szerepét a baloldalon 2018-ig bebetonozza. Mesterházy kihagyta ezt a lehetőséget.

Nem, nem hiszem, hogy Mesterházy Attila ezeket ne gondolta volna végig. Nem hiszem, hogy „ennyire ostoba” lenne. Másról van szó: üzent a világnak, üzent a baloldalnak. Sokkal erősebb vagyok Bajnainál, sokkal erősebb vagyok Gyurcsánynál. Ők a volt miniszterelnökök, most én jövök. Mesterházy nem félt világgá kürtölni személyes ambícióját.

Ami a kikosarazott partnert, a DK-t illeti, nem hiszem, hogy keseregniük kell. Tiszta lappal vághatnak neki a választási kampánynak. Nem rajtuk múlt. Csak arra kell koncentrálniuk, hogy megmutassák: valóban többek-e, mint Gyurcsány Ferenc utolsó katonái. Megkockáztatom: azzal, hogy a szövetségi tárgyalások így buktak el, holnaptól mindenki nulláról indul. Rohadtul izgalmas választás elé nézünk...

Mindazonáltal nem hiszem, hogy a lehetőség, hogy a baloldal pártjai között a választók vágjanak rendet, megéri a kockázatot, hogy a végén Orbán Magyarországa – a maga áporodott nacionalizmusával, gátlástalan populizmusával, neo-kommunista gazdaságpolitikájával, bornírt anti-liberalizmusával, klerikalizmusával, schmittpalizmusával, intoleráns, kőköri erkölcstanával, militarista oktatáspolitikájával, gleichschaltolt közmédiájával, peep-shownak álcázott trafikjaival, királyi esküvőivel, Simicskástul, komondorostul, Poltpéterestül, Balázspéterestül, Semjénzsoltostul – a végén a nyakunkon maradjon.

Mesterházy Attila nyilván ezt a lehetőséget is végiggondolta. És ez az, amitől a hideg futkos a hátamon.

Forrás: Ghostwriter.hu

Vissza...