DK-Közlemény: Hittanoktatás: kudarcok sorozata

2013-09-08 10:36:27

A kormány durván megsértve a világnézetileg semleges oktatás elvét kierőszakolta a kötelező hittanoktatást az iskolákban. Ezt, így, jelenlegi formájában azonban az egyházak sem kérték. Bizonyára előre látták, hogy az oktatási kormányzat ezt a feladatot sem lesz képes megszervezni.

Az elmúlt napokban a magyar katolikus egyház feje bírálta a kormányt, mert az képtelen megoldani a hittanoktatással kapcsolatos problémákat. Nincs jogszabályban meghatározott csoportlétszám, nem megoldottak a hittanoktatás helyszínével kapcsolatos kérdések, jelentős a káosz a hittankönyvek körül.

A Demokratikus Koalíció következetesen hangsúlyozta, hogy állami iskolákban nincs helye hittanoktatásnak. Hittant templomokban, egyházi intézményekben kell tanítani. A Demokratikus Koalíció bízik abban, hogy mostanra a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is megértette, jelenlegi formájában semmi szükség nincs a kierőltetett, állami keretekben folyó hittanoktatásra. Az oktatási kormányzattól nincs mit várni, az továbbra sem lesz képes a problémák rendezésére. Ezért kérjük Erdő Pétert, vesse latba befolyását, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a kötelező hittanoktatás kikerüljön az állami iskolákból. Ezzel feloldaná a jelenlegi zűrzavart, és egyben a szülőkre bízná, kívánják-e gyermeküket hittanoktatásban részesíteni.

NiedermĂĽller PĂ©ter
a DK alelnöke

Vissza...