A történelemhamisítås folytatódik

2013-09-06 15:11:17

Egy hete, a VeszprĂ©mi 7 Nap 33. szĂĄmĂĄval azĂ©rt kellett foglalkozni, mert a telepĂŒlĂ©s vĂĄrosrĂ©szi önkormĂĄnyzati kĂ©pviselƑje KĂĄdĂĄrtĂĄn elmondott nemzeti ĂŒnnepi szĂłnoklata mellett nem lehetett elmenni szĂł nĂ©lkĂŒl, miutĂĄn arrĂłl beszĂ©lt, hogy VeszprĂ©m mĂĄr Gizella elƑtt is a „kirĂĄlynĂ©k vĂĄrosa” volt.

A lap felelƑs szerkesztƑje mĂ©g erre is rĂĄtett egy lapĂĄttal, mikor pĂĄrhuzamot vont az Alföldi rendezte nem kosztĂŒmös „IstvĂĄn a kirĂĄly” Ă©s a szalamiszi csata között. Ezen ĂĄllĂ­tĂĄsok valĂłtlansĂĄga Ă©s kĂ©ptelensĂ©ge a cĂ­mbeli folyamat elƑzmĂ©nye. ÁltalĂĄnosan elfogadott, hogy a „ma politikĂĄja a holnap törtĂ©nelme”. Az idƑmĂșlĂĄssal ugyanis azzĂĄ vĂĄlik minden, a jövƑre kihatĂł politikai megnyilvĂĄnulĂĄs.

A ma tanĂ­tott törtĂ©nelem egykor Ă©ppĂșgy „aktuĂĄlpolitikai esemĂ©ny” volt, lett lĂ©gyen az akĂĄr a közĂ©pkorban is. Augusztus 20 tĂĄjĂĄn nem csak a fent idĂ©zett beszĂ©drĂ©szlet hangzott el e vidĂ©ken. TörtĂ©nt, hogy elƑtte egy nappal a miniszterelnök-helyettes GyulafirĂĄtĂłt nĂ©pĂ©t köszöntötte az ĂŒnnep alkalmĂĄbĂłl, s ennek sorĂĄn megemlĂ©kezett a „Gyulaffyak Ƒsi vĂĄrĂĄrĂłl, amely egykoron a rĂĄtĂłti dombon ĂĄllt, vĂ©dte a környĂ©k nyugalmĂĄt, erƑssĂ©get jelentett a török elleni harcban, a DunĂĄntĂșl Ă©s a Balaton-felvidĂ©k ƑrzĂ©sĂ©ben. Ezt vĂĄltotta a hit vĂĄra, a mai KĂĄlvĂĄria, hirdetve Krisztus gyƑzelmĂ©t”. Ez a beszĂ©drĂ©szlet a hĂ­radĂĄsokban Ă©s több internetes portĂĄlon megjelent. Ez a „tudomĂĄnyos, felfedezĂ©s Ă©rtĂ©kƱ megĂĄllapĂ­tĂĄs” kimaradt a VeszprĂ©mi 7 Nap 34. szĂĄmĂĄbĂłl.

Mi történhetett?

VĂ©lhetƑen nagyon egyszerƱ dolog. Valaki szĂłlt, hogy a veszprĂ©mi VĂĄr tƑszomszĂ©dsĂĄgĂĄban lĂ©vƑ „dombocskĂĄra” nem Ă©pĂ­tettek vĂĄrat. MiĂ©rt is tettĂ©k volna? A vĂ©gvĂĄrak rendszere egyĂ©bkĂ©nt mĂ©g ma is jĂłl lekövethetƑ. A Balaton környĂ©kĂ©n Szigliget, VeszprĂ©m, NagyvĂĄzsony, CsobĂĄnc, SĂŒmeg lĂĄncot, vĂ©dvonalat kĂ©peztek. ApropĂł CsobĂĄnc! Mint tudjuk, hĂĄt persze, hogy ott volt a Gyulaffyak Ƒsi vĂĄra, s nem pedig RĂĄtĂłton. Ma is lĂ©tesĂŒl egyfajta „csatĂĄrlĂĄnc” – „vĂ©dvonalnak” nehĂ©z lenne nevezni – Ășgy hĂ­vjĂĄk ezeket, hogy futballstadionok. DebrecentƑl Budapesten ĂĄt SzĂ©kesfehĂ©rvĂĄrig, sƑt a hĂ­rek szerint a nyugati vĂ©geken, Szombathelyen is elköltenek e cĂ©lra szerĂ©ny tĂ­zmillĂĄrdocskĂĄt. JĂł lenne felhĂ­vni ezen agyament stadionĂ©pĂ­tƑk figyelmĂ©t egy mementĂłra. Ez AkasztĂłn lĂ©tesĂŒlt, s Ășgy hĂ­vjĂĄk, „Stadler stadion”. MiutĂĄn tiszta beton ez a monstrum, Ă­gy mĂ©g azt sem mondhatjuk rĂĄ, „vĂĄr ĂĄllott, most kƑhalom”, mert azt legalĂĄbb el lehetne hordani. Ez tömör, szĂ­ntiszta beton, annak minden hasznavehetetlensĂ©gĂ©vel. Stadler „tĂĄvoztĂĄval” ugyanis AkasztĂłn „elmĂșlt a futball”. Erre az akasztĂłi stadionra mĂ©g azt sem mondhatjuk, hogy „az legalĂĄbb nem közpĂ©nzbƑl Ă©pĂŒlt”. Igenis közpĂ©nzbƑl, ugyanis a magĂĄt „lelemĂ©nyesnek” gondolĂł juhĂĄsz közpĂ©nzt nyĂșlt le, - mint a mai stadionĂ©pĂ­tƑk - amikor adĂłt csalt. AbbĂłl a pĂ©nzbƑl vett el, ami nem az övĂ©. „Furfangja” kevĂ©snek bizonyult, lecsapott rĂĄ a jog eszközĂ©vel a politika haragja, mint annak idejĂ©n Princzre, a bankĂĄrra. (Igaz ugyan, hogy Princz bĂŒntetĂ©sĂ©t jelkĂ©pes forintmilliĂłkban mĂ©rtĂ©k, - amit mellĂ©nyzsebbƑl röhögve kifizetett - StadlerĂ©t pedig letöltött Ă©vekben.

S Ă­gy jutunk el a mĂĄba, a magyarorszĂĄgi stadionĂ©pĂ­tĂ©si lĂĄz beteges vilĂĄgĂĄba. Ezek bizony mindenki szĂĄmĂĄra nyilvĂĄnvalĂłan közpĂ©nzbƑl Ă©pĂŒlnek, - nincs „furfang”, nincs „trĂŒkk” egyenesen belemondjĂĄk a pofĂĄnkba, „erre költjĂŒk Ă©s kĂ©sz” - elvonva a nagyon hiĂĄnyzĂł forintokat az egĂ©szsĂ©gĂŒgytƑl, az oktatĂĄstĂłl, a bƱnĂŒldözĂ©stƑl. Ez a „flĂșgos futam”, azt veszĂ©lyezteti, ami a legalapvetƑbb kötelezettsĂ©ge minden ĂĄllamnak, megteremteni Ă©s Ƒrizni a polgĂĄrok biztonsĂĄgĂĄt, a szegĂ©nyek szĂĄmĂĄra (is) a tanulĂĄs, a betegeknek a gyĂłgyĂ­tĂĄs lehetƑsĂ©gĂ©t. Az az orszĂĄg, amelyik erre a hĂĄrom terĂŒletre nem tud elĂ©gsĂ©ges pĂ©nz biztosĂ­tani, nem költhet közpĂ©nzt stadionokra, nem irĂĄnyĂ­that adĂłforintokat a futball tĂĄmogatĂĄsĂĄra. Ez több mint felelƑtlensĂ©g, ez bizony a közpĂ©nzek hƱtlen kezelĂ©se.

AzĂ©rt nem Ă©pĂŒlt vĂĄr annak idejĂ©n a rĂĄtĂłti KĂĄlvĂĄria dombra, mert a pĂ©nzt Ă©rtelmes cĂ©lokra – aktuĂĄlisan a „török ĂĄfium” ellen - kellett felhasznĂĄlni.

S nem csak a közĂ©t, de mĂ©g a GyulaffyakĂ©t is


Veszprém, 2013. szeptember 6.

Dr. BƑsze Ferenc

ElƑzmĂ©ny: Aki nem tud arabusul..., avagy nem a ruha teszi...

Navracsics Ășr törtĂ©nelemhamisĂ­tĂł gondolatairĂłl Ă©n is Ă­rtam mĂĄr. Itt elĂ©rhetƑ!

Vissza...