Rosszul számol a Political Capital

2013-09-05 18:35:06

A Népszabadság - talán nem is annyira rejtélyes okból - de azt találta fontosnak kiemelni, hogy Gyurcsány Ferenc győzelemhez segíteheti Orbán Viktort. Mindezt a Political Capital (PC) elemzéséből derítették ki.

Az állítás alapja, hogy ha a Demokratikus Koalíció - önhibáján kívül - nem tud megállapodni sem az Együtt-PM-mel, sem az MSZP-vel, akkor két lehetősége van. Az egyik, hogy egyáltalán nem indul a választáson, a másik az, hogy mind a 106 körzetben jelölnek, saját listát indítanak és listavezetőt (miniszterelnök-jelöltet) is megneveznek. A Political Capitaltól a mostanában Drága, rossz Bolgár úrig bezárólag amiatt aggódnak, hogy a DK tulajdonképpen jobb, ha nem indul, mert akkor megbontja az amúgy szerintük is ezer sebből vérző, pocsék, Orbán győzelmi esélyét erősítő Mesterházy-Bajnai paktumot. A PC és néhány megmondó ember attól reszket, hogy ha Gyurcsány 106 jelöltet állít, akkor akár valamennyi körzetet elbukhatja az ellenzék, így pedig nyer a Fidesz. A DK indulása - vélik ők - éppen annyi szavazatot vesz majd el a 31 bajnaista ás 75 mesterházysta jelölttől, hogy az egyéni mandátumok többségét a Fidesz nyeri. Így számol a PC és hivatásos rettegők is.

Akkor nézzük a történetet máshonnan. Abba most bele sem mennék, hogy miért agitál néhány újságíró amellett, hogy egy PÁRT ne induljon a választáson. Nyilván azért alakultak. Van véleményük az ország állapotáról, születtek megoldási javaslataik, híveik adományokat gyűjtenek, akciókat szerveznek. Azért van több ezer tagjuk, országos hálózatuk, tudható, hogy sokan, akk  a szigetszentmiklósi győzelem előtt is DK-s színekben vettek részt a kampányban. (Abba bele sem gondolok, hogy azért is Gyurcsány lesz a hibás, ha a hétvégén Vácon nem nyer az MSZP-DK közös jelölt, és nem az MSZP, amelyik épp elutasítani készül az országos egyttműködést.)  Az sem világos, hogy a PC miért nem kalkulál más pártok országos indulásával. Az LMP nem "segíti" győzelemhez Orbént az indulásával? Hát, a kétféle Munkáspárt? Csak a DK?  Mást sem mondanak és írnak, mint hogy a DK 1-2 százalékos párt. Magyarán érdektelen, nem oszt nem szoroz. Ha így van, mire a hörgés? Vagy ha ennyire fontosak és nélkülözhetetlenek a győzelemhez, hogy órákon át próbálják lebeszélni a nézőket és hallgatókat róluk, akkor miért nem veszik be őket a megállapodásba?

Nem az a baj, hogy ha Gyurcsány külön indul, számszakilag ő lesz a legerősebb kihívója Orbánnak? Már megint?! Nézzük a matekot: DK 106 jelölt, önálló lista, saját listavezető. MSZP 75 jelölt, önálló lista, saját listavezető. Együtt-PM 31 jelölt, önálló lista, saját listavezető. Melyiknek van nagyobb esélye bejutni a parlamwentbe? a DK-nak 106 helyről 5 százalékért országos szervezettel, vagy Bajnainak 31 helyről 10 százalékért országos lefedettség nélkül?  Aki a győzelmet veszélyezteti az Bajnai Gordon - és a vele rossz alkut kötő szocialisták. Itt van az eb elhantolva. Közben egyre gyűlnek azok a cikkek, hogy hány vidéki MSZP-s szervezet akadt ki a Bajnaiékkal kötött alkun, hogy hányan tudták meg az újságból, hogy nem indulhatnak, mert odatettek egy teljesen ismeretlen figurát a nyakukra. Az MSZP és az Együtt-PM ráadásul egymás ellen fog kampányolni a listán a körzetekben is, automatikusan gyengítve a másik párt egyéni jelöltjét.

A DK jól teszi, ha elmegy a falig a megállapodás érdekében. A teljes összeállást még a tél végén is bejelentheti a három párt. De ha nem lesz más út, akkor Gyurcsánynak külön kell indulnia. Lehet, hogy éppen ez löki be azt a motort, hogy ismét leüljenek tárgyalni és újragombolják a kabátot. Magyarország érdekében.

(A fotó a Klub Rádióért rendezett tüntetésen készlt, ahol DK-sok gyűjtötték az adományokat.)

(fg)

Forrás: Hirhatar.hu

Vissza...