A bárányok (vidéken is) hallgatnak

2013-09-02 20:35:12

Ma a veszprémi média munkatársait a volt Dimitrov elé hívtam sajtótájékoztatóra. A Naplótól tudósító például nem ért rá eljönni. Kíváncsi leszek, mit ír a történetről a Vehír, a Veszprémi 7 Nap és a Veszport. A Veszprémi TV nagyon igyekezett ugyan, de azt látom az ő kezük is igencsak gúzsba van kötve.

Alig két percben nehéz közvetíteni mindazt, amiről beszámoltam. (Bár reményeim szerint-ami történik azt valójában minden normális pedagógus világosan látja.)

Miért is a Dimitrov előtt mondtam el, amit fontosnak tartottam? Mert már a második tanév kezdődik ebben épületben úgy a zeneművészeti szakképzés számára, hogy elüldözték őket a Völgyhíd melletti épületükből. Ott az iskola mellett egy diákotthon is volt. Azt az épületet az önkormányzat egy érdeklődő vállalkozónak el szerette volna adni. Nem jött össze. Azóta az épület ott áll üresen, kifosztották és ijesztő mértékben van lepusztulóban.

A Dimitrovot szintén második éve tartja a polgármester alkalmatlannak arra, hogy benne kulturális jellegű tevékenység folyjék. Ehhez képest itt adtak helyet ideiglenesen a Pannon Várszínháznak. S itt működik a szebb időket is megélt Dohnányi szakközépiskola. Veszprémben ide, méltatlan körülmények közé száműzték a zeneművészeti képzést. A Dimitrovba költözőket a környéken lakók- érthető módon- egyáltalán nem fogadták tárt karokkal.

Ennek a szakközépiskolának idén sajnos már nem indulhatott 9. évfolyama. Mondjuk azt, nem sikerült jól a beiskolázása. A 2012 tavaszán 5 évre kinevezett, világszerte ismert művésztanár, Kováts Péter hiába kapott 2017-ig megbízást, azt egy hónappal később visszavonták. Miután a Dohnányit a Csermákkal összevonták, már csak egy évre nevezték ki a kiváló hegedűművészt intézményvezetőnek. Talán érthető, miért nem pályázott a nyár elején kiírt intézményvezetői posztra újra. Aki pályázott, annak viszont még mindig nem bírálták el a pályamunkáját.

No, de nem csak erről beszéltem ma. Elmondtam, miközben új időszámításról harsog a lakájmédia, Veszprémben valójában dráma van.

Több intézménynek nincs a mai napig kinevezett igazgatója. Van olyan, akinek nyár elején sürgősséggel tárgyalta az önkormányzat a pályázatát. IA sürgősség indoka az volt, augusztus 16-tól ismét szükség van a munkájára. Aztán ki tudja miért, a rossz nyelvek szerint egy mindent elnyelő íróasztalfiók miatt, az érintett iskolának még megbízott intézményvezetője sem akadt. S úgy nyitott tanévet az igazgató, hogy valójában több mint két hete nincs érvényes kinevezés birtokában.

Van másik középfokú iskola is olyan a városunkban, ahol szintén nem tudni pontosan miért, de igazgatóhelyettesként dolgozik a mai napig az iskola igazgatói posztjának a várományosa.

Elmondtam az is, hogy egy utolsó pillanatban, augusztus 30-án megjelent kormányrendelet szerint nemcsak igazgatók kerültek kínos szituációba. Már megbízott igazgatóhelyetteseknek változott szeptember 2-án meg a beosztása. Ennek oka, hogy az igazgatóhelyettesek száma az iskolai létszáma függően jelentősen változott. Pl. ma amíg egy 501 fős óvodában 3 igazgatóhelyettes is van, addig egy 749 fős iskolában csupán két helyettese lehet az iskola igazgatójának.

S amiről egy szó sem eshetett a ma esti híradásban, elmondtam: konkrétan tudom, hogy a 2013 februárjában Veszprém Fideszes többsége által elfogadott költségvetés szerint több tízmillió forintos karbantartás és felújításnak kellett volna a nyári szünet ideje alatt megvalósulni.

Számos intézményben minden felújítás elmaradt. Nem cserélték ki a balesetveszélyes nyílászárókat, nem újították fel a mosdókat, se az óvodásoknak nem tették biztonságossá a pihenőteraszaikat.

Mondtam ugyan arról is konkrét példákat, miért is a Napnál világosabb nagy hazugság az, amit a béremelésről mondanak, de azon már meg sem lepődöm, hogy ezek sem fértek bele a helyi híradásba.

Vissza...