Az EMMI előtt virraszt a Demokratikus Koalíció

2013-09-02 04:14:06

Demokratikus Koalíció ismét alternatív tanévnyitót rendezett, az országos tanévnyitókkal egy időben. A párt elnöksége és szimpatizánsai a budapesti Akadémia utcában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt gyűlt össze vasárnap délután négykor, hogy alternatív tanévnyitót tartson.

Az ellenzéki párt rendezvényén színpadra állt Gréczy Zyolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője, Ördög Alexandra, frissen érettségizett tanuló, Trenycsényi László, a Hálózat a Tanszabadságért szervezet képviselője, Niedermüller Péter, alelnök és beszédet mondott Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke is. A demonstrációt megnyitó Gréczy Zsolt beszédében kiemelte: egy évvel ezelőtt a párt a Szalay utcában gyűlt össze alternatív évnyitójára. Akkor az –ahogyan fogalmazott – emberi jogokért kiálló kormányunk éppen kiadta hazájának az azeri baltás gyilkost. Mára a hatalom az oktatás rendszerének is baltával esett neki, és az oktatás rendszerét, szabadságát ugyanúgy pusztítják, ahogyan a Kossuth-téri fákat, hogy visszaállíthassák az 1944-es állapotokat.

Ördög Alexandra, 19 éves tanuló kifejtette, hogy álláspontja szerint a felülről erőltetett átszervezés soha nem látott kaotikus állapotokat idézett elő az oktatásban. A Fidesz átláthatóbb oktatásról beszél, de csak egyen embereket akarnak kinevelni, akiknek már saját véleménye sincs.

Trencsényi László hangsúlyozta: ennek a kormánynak nem önállóan gondolkodó, dolgozó emberek kellenek, hanem inasokat és szolgákat engednek ki az uniformizált intézményekből. Arra is felhívta a figyelmet: ez az oktatási rendszer beomlik: a hiányzó tankönyve és a hiányzó igazgatók az intézmények éléről mind ennek a kormánynak és ennek az oktatási rendszernek a kudarcai.

Niedermüller Péter alelnök szerint a mostani rendszer a miniszterelnök személyes felelőssége, hiszen ő volt az, aki az új rendelkezéseket átvitte, holott még a saját frakciójában is ellenálltak. A DK politikusa azt is elmondta, hogy ez a kormány csakis a szegregációt erősíti, csak stadionokat épít, de az integrációt rombolja. Azt a pénzt, amelyet stadionokba fektetnek a felzárkóztatásra kellene költeni, azokra a gyerekekre, a jövő nemzedékére, akiknek most minden jövőbeli kilátásukat az határozza meg, hogy hova születtek.

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke is színpadra állt. Hangsúlyozta, senkinek sincs joga felosztani egymás közt a demokratikus ellenzéket, hiszen az a cél, hogy minél többen legyenek, akik a kormányváltásra szavaznak. Hozzátette: a választási együttműködésről szóló tárgyalásokon semmit sem kér majd, hanem érvényesíti, amije van. Véleménye szerint ott a helye a parlamentben annak a gondolatnak, amelyet pártja képvisel. Azt mondta, a DK egyedüliként folytat tisztességes, polgári, szabadelvű, balközép politikát, kompromisszum nélkül. Az MSZP "tapsikol" válaszul arra, hogy a kormány ajánlatot tesz a Dunaferr megvásárlására, az Együtt-PM politikusainak nyilatkozatai Hugo Chávez politikáját tükrözik olykor - mondta, megjegyezve: a DK az egyetlen, amely azt kérdezi, miért akar államosítani a kormány egy évente 30 milliárd forint veszteséget termelő céget, és ellenzi ezt.

A párt elnöksége és szimpatizánsai reggelig virrasztanak az EMMI épülete előtt, itt várják meg Balog Zoltán minisztert, akinek egy petíciót fognak átnyújtani.

Forrás: Hírhatár

Vissza...