Álljunk meg egy szóra

2013-08-31 06:16:30

Nagyon úgy néz ki, hogy most a Demokratikus Koalíció lesz az, akit hibáztatni akarnak, ha bekövetkezik a választási kudarc a mai ellenzék meghatározó pártjai számára.

Ki foglalkozik azzal, hogy a Demokratikus Koalíció miért is jött létre, az elmúlt időszakban, saját erejéből meddig jutott, hogy van 8000 tagja, minden választókerületben alapszervezete és akcióképes csapata? A közvélemény-kutatási adatok alapján akarnak véleményt formálni rólunk, illetve az általunk -demokratikusan, minden tagunk által- megválasztott elnökünk miatt tartják sokan jogosnak, hogy valójában a diktatúrát gőzerővel kiépítő Fidesszel egy követ fújva, politikai karanténban tartsák ezt a világos programot kidolgozó, demokratikus értékrendet magáénak valló politikai tömörülést.

Az Együtt 2014 mint politikai párt fél éve még nem is létezett. Egy olyan bizonytalan- a Parlamentbe jutást nem egyértelműen garantáló- nagyságrendű választói tömeg van mögötte, aki az MSZP-t és tagjait ki nem állhatja. Ha Bajnai Gordon nem áll az élére, mérhetetlen, jelentéktelen lenne. Szervezeteik, párttagjaik valójában nincsenek, csak olyan politikusaik, akik ettől a tömörülési formától remélik a Tisztelt Házba jutást.

A fél év huzavona, kudarcos országjárás után kötöttek egy szerintem rossz megállapodást az MSZP-vel. Ezzel valójában elárulva azt, képtelenek lennének az ország demokratikus működésének a visszaállítására. Abban sem tudtak megegyezni, hogy ki legyen az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje. Arra sem voltak képesek, hogy az MSZP-vel közös jelölteket állítsanak. A közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP vezetőivel együtt arra érezték feljogosítva magukat, hogy minden egyéb ellenzéki tömörülést kizárva, a partneri viszonyt nem kialakítva, maguk között 106 egyéni kerületet felosszanak.

S most, amikor világossá vált, hogy céljuk jól érzékelhetően nem az Orbán rezsim megbuktatása, sokkal inkább a saját ellenzéki szerepük további biztosítása, azon csodálkoznak, hogy a sok kis és létező egyéb ellenzéki erő ehhez nem asszisztál tovább.

Nem tehetjük meg, hogy mindazt, amit mi értéknek tartunk, ami a mi programunkban szerepel, azt suba dobjuk ahelyett, hogy a választásokon megmérettessük az általunk képviselt elveket és magunkat.

Kevesen tudják, milyen is ez az új, a Fidesz által összetákolt választási jogszabály. Aki nem indul el a választási kerületek legalább negyedében, az országos listát sem állíthat. Nem tehetjük meg a Demokratikus Koalíció politikusaival, a pártban aktív és tevékeny szerepet vállalókkal szemben, hogy nem állítunk országos listát.

Az elmúlt fél évben az MSZP és az Együtt 2014 valójában a kisujját sem mozdította a saját érdekein túl azért, hogy egy valódi összefogás jöhessen a Fidesz országromboló politikájával szemben létre. Áldozatokat nem vállalt. Tőlünk meg -akik tevékenyek voltunk, nyílt és harcos magatartásunkkal sokat kockáztattunk- az ő ügyük iránti feltétlen alázatot vár. Mert, hogy az ügy éppen az ő magatartásuk eredményeként már nem közös. Nem közös, hiszen a szofisztikán túl, sajnos nem az Orbán rezsim megbuktatása ma már a valódi céljuk, sokkal inkább a politikusaik túlélésének a biztosítása. Ez pedig nem a választók érdeke, hanem egyéni, önös érdek. Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mint a lehető legkisebb felületen, a többieket így a legkevésbé akadályozva, de elindulunk önállóan a választáson. Ha nem is mind a 106 kerületben, de vélhetően több mint 30-ban. Olyan kerületekben, ahol demokraták élnek többségében és ahol van esély arra, hogy megértsék a Demokratikus Koalíció milyen méltatlan helyzetbe került az MSZP és az Együtt 2014 pozícióharcának eredményeként.

Vissza...