HOGYAN ÁLL A BELVÁROSI PROJEKT MEGVALÓSULÁSA?

2013-08-26 15:49:26

A magyar állam 2008-ban Integrált Városfejlesztés címmel az EU regionális alap terhére pályázatot hirdetett a városközpontok megújítására, 50-50 % EU ill. önrésszel, önkormányzatok és kizárólag kis és közép vállalkozások részvételével biztosított pályázati lehetőséget.

A VMJV közgyűlése döntése értelmében Veszprém Városa pályázott. Nyert. Így a költségek 50% az EU a Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozza! A projektben való részvételre a partnereket a VMJV vezetése választotta ki, majd megalakította a 26 tagú konzorciumot és létrehozta a PRO Veszprém Városfejlesztési és Befektetést-ösztönző Kft.-t a projektet lebonyolítására. A rekonstrukciós feladatok megvalósítására 3 606 255 369 Ft állt rendelkezésre, amiből az EU 1 805 664 640 Ft-ot illetve a 26 konzorciumi tag 1 800 590 729 Ft-ot biztosított!
A rekonstrukció hat alprojektjére az alábbi összeget határozták meg:

  • Belvárosi közterületek (Kossuth utca) megújítása - Költsége: 1 047 218 398 Ft

  • Bagolyvár utcai parkoló ház - 531 252 226 Ft

  • Cserhát üzletház (lepény épülete) - 238 833 517 Ft

  • Hangvilla - 775 161 691 Ft

  • Volt Korona Szálló - 74 348 286 Ft

  • Vas Gereben utcai mélygarázs - 315 910 733 Ft

Mint minden fejlesztést, ezt is elérte a bürokrácia. Tervezés, hatósági engedélyeztetés, majd azok módosítása, az egyes munkák elvégzésének tendereztetése, stb. Gyakorlati tapasztalataim alapján állítom, hogy a projekt bürokratikus előkészítése több időt vett igénybe, mint a konkrét kivitelezési munkák elvégzése! Nem szabad azt sem elhallgatni, hogy a konzorciumban jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonosoknál komoly likviditási problémák jelentkeztek, főleg a banki hitelek finanszírozási területén.

A korrupció gyanúja is többször felvetődött a projekt kivitelezésével kapcsolatban.

A veszprémi közvélemény – akik közül jó néhányan a Kossuth utcai felújítás módját és minőségét is szóvá tették – érzékeli, hogy a kivitelezési határidő csúszásban van. Hiszen szeptember 30-ig be kell fejezni a belvárosi rekonstrukciót és december 31-ig el kell számolni a költségekkel. Ha ezt elmulasztjuk, valószínűleg bukik az EU támogatás, ezzel az egész projekt, ami katasztrofális következményeket járna a városra és annak vezetésére nézve.

Hibának tartom, hogy a konzorcium vezetése nem tájékoztatta folyamatosan a közvéleményt a jelentkező problémákról, hanem irreális siker propagandát folytat még napjainkban is. Én, mint a konzorcium tagja, megdöbbenve olvasom, hallom a médiába, hogy az EU az országnak adott 15 kiemelt operatív program közül 13 ellen emelt kifogást szabálytalanságok miatt és nem hajlandó a pénzeket folyósítani. Ez a mi esetünkben fokozott veszélyt jelent ugyan is az eddig a belvárosban elvégzett munkák ellenértékéből közel egy milliárd forint nincs kifizetve.

Veszprém. 2013.08. 13.

Molnár Ernő (Konzorcium tagja)

Megjegyzések tőlem: Az NFÜ honlapján az szerepel, hogy az elszámolás határideje 2013. november 30-a. Ha veszik a fáradtságot és elolvassák a legutóbbi Veszprémi 7 Napban "Béci bácsi", bocsánat, Darcsi úr "Új arcolatot kap a főutca" címmel írt tudósítását, ebből is láthatják, zajlik tovább az arcpirító (a Fidesz úgy mondaná, hogy pofáltan) "sikerpropaganda."  Képaláírás: "Már a Három Grácia szobor környékén is jól haladnak a munkák". Vicces! A munkálatok lassan több éves csúszásban vannak!

A Napló nem tudom lehozta-e azóta Molnár úr olvasói levelét. Ha nem, gondolom ennek lehet oka, akár az általam levelében aláhúzott mondat!  Katanics S.

 

 

Vissza...