Előkerül a csatabárd?

2013-08-25 07:28:43

Továbbra sincs nyugalom az almádi gimnázium háza táján. Az államosítás óta harmadszor írták ki az igazgatói pályázatot. Elsőként az addigi igazgató és egy másik ott tanító pedagógus között kellett volna döntenie az oktatásért felelős miniszternek.

Mindkettőjük pályázatát elutasították. Kérdésre válaszolva a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Kovács Zoltán akkor azt írta, hogy „Vélhetően – ezt pontosan nem tudhatom – a döntést hozó az intézményvezetői programra, illetve a pályázók személyére leadott szavazatok alapján egyik pályázó személyében sem látott garanciát az iskola belső életét nehezítő feszültségek kezelésére, az iskolai közösség megosztottságának megszüntetésére.”

A második körben négy pályázó közül újból a több mint húsz éve ott tanító korábbi igazgató-helyettes pályázatát támogatták a szülők, a diákok és a tantestület nagy része. Vele szemben az azóta a diákok és tanárok politikai nézeteit listázó Gránásiné került az igazgatói székbe.

Az eljárását az Adatvédelmi Biztos háromszázezer forintos bírsággal „jutalmazta”. Nem az igazgatót, hanem az iskolát terhelte a költség. A felelősséget és az alkalmatlanságot firtató „hőbölgő szülők” elől szinte bujkált Gránásiné, a tantestület tagjaival is legtöbbször csak írásban értekezett. Ugyancsak ő volt az, aki Heller Ágnes filozófus előadását kitiltotta a gimnázium falai közül. Majd az országossá – talán tovább is – dagadt botrány után felajánlották neki a Pápai Református Gimnázium igazgatói székét, így Almádi megszabadulttőle.

Az újabb igazgatói pályázatot sokkal szigorúbb feltételekkel írták ki. Két pályázat érkezett. Az egyikük külsősként, de az iskola első évfolyamának diákja majd tanára is volt. Arravaló hivatkozással utasította el a Balatonalmádi Tankerület igazgatója, hogy nincs meg a pedagógusi végzettsége, holott a BME által kiállított diploma szerint pedagógusi szakvizsgát tett, több mint 10 évet tanított, a tanárképzésben oktatóként vett részt a Pannon Egyetemen. A másik pályázó az iskola tanára, az ő pályázatát befogadták. Az önkormányzat, a tantestület 95%-a, a szülők, a diákok támogatták a kinevezését. A „hőbörgő szülők” is nyugton voltak, talán végre megtörténik a kinevezés és nyugalom lesz. Augusztus elején azonban ismét felszította a hangulatot, hogy az almádi tankerület vezetője három nappal előbb vett fel egy tanárt egy meg sem üresedett helyre, mint ahogy a pályázatot egyáltalán kiírta volna. Csupán hab a tortán, hogy a jelenlegi igazgatóhelyettes előkészíti az idei tanévet, majd szeptember 1-jétől az újonnan felvett, vezetői pozícióban még nem dolgozó, gyesről visszatérő, az iskolát nem ismerő tanárt kíván kinevezni az almádi tankerület vezetője igazgatóhelyettesnek. Ha esetleg az igazgatói pályázat egyetlen, minden érdekelt által támogatott jelöltjét valamilyen rejtélyes véletlen folytán mégsem neveznék ki, akkor az újonnan odacsöppent tanár rendelkezhet igazgatói jogkörrel. Tény, hogy az Intézményfenntartót vezető Marekné Pintér Aranka is volt itt igazgatóhelyettes 8-9 évig. Azt is beszélik, hogy nem túl szép emlékekkel távozott. Meg arra is gondolnak sokan, hogy ez az ő személyes bosszúja az ellen az iskola ellen, ahol őt megfosztotta az akkori igazgató a helyettesi pozíciótól.

Három tanár ment el az iskolából ezen a nyáron. De még van remény. A kinevezési határidő szeptember 1. Nem is biztos, hogy a csatabárdot a KLIK ismét ki akarja ásni. Lehet, hogy nem lesz miért háborogjanak a „hőbörgő szülők”. Lesz valódi, pályázaton nyertes igazgató és tankönyv. Lesz garancia az iskola belső életét nehezítő feszültségek kezelésére, a megosztottság megszüntetésére. Lesz nyugalom a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumban. „Adj békét Uram!”

Forrás: Várpalotai Hírhatár

Vissza...