Fáziskésés

2013-08-24 06:44:13

Bajnai és Mesterházy bizony mára jelentős fáziskésésben van. Tegnap, miután hosszú hónapok teltek el halogató politikájuk eredményeként mindenféle egyezség nélkül, Bajnai Gordon ultimátumot adott az MSZP-nek, amelyre az MSZP ultimátummal válaszolt.

Bajnai azt szeretné, ha az ellenzék közös miniszterelnök jelöltjét-akár az USA-ban- előválasztás során választanánk ki. Mesterházy erre azzal tromfolt, akkor ne csak a miniszterelnök jelöltek között döntsenek így, hanem mind a 106 egyéni választókerületben is legyen ez a közös jelölt kiválasztási módja. Meglepő módon ezt a kiválasztási formát csak az MSZP és az Együtt a Korszakváltásért jelöltjei között szeretné az MSZP és az Együtt is lejátszani. (Pontosabban az Együtt a választókerületek esetében időhiányra hivatkozva ezt nem akarja. Ott elképzelésük szerint a szűk politikai eliteik egyezkedésével és kijelöléssel döntenének továbbra is.) 

Fél évvel ezelőtt az Együtt 2014 még pártként nem is létezett és tavasszal a mindenki számára egyformán drága időből hónapokat áldozott arra, hogy a finoman szólva sem túl sikeres országjárásának eredményeként jelölteket találjon magának. Mind a 106 körzetben ez nem sikerült neki. S meggyőződésem, hogy a 90, az MSZP tárgyalódelegációjával közölt név egy része is csak blöff volt, valójában maguk sem gondolták, hogy az általuk megjelölt személy alkalmas lesz arra, hogy az ellenzék közös jelöltjeként legyőzze Orbán jelöltjét.

Tudom, hogy ugyanakkor a Demokratikus Koalíciónak és más, szervezetileg kisebb, de az ellenzéki oldalon mégis fontos tevékenységet végző ellenzéki tömörülésnek lettek volna és vannak is -akár az MSZP, akár az Együtt jelöltjeinél- jobb jelölt jelöltjei. Erről tegnapig sem az MSZP, sem az Együtt tudomást venni sem akart. S valójában tegnap sem foglalkoztak ennek a lehetőségével, változatlanul csak magukkal. Ennek okaként a közvélemény-kutatási adatokra hivatkoznak. Ami azért szomorú, mert ettől még a probléma megoldatlan marad. Ellenzéki együttműködés csak partneri viszony kialakítása során alakulhat ki, diktátumokkal soha.

Most oda jutottunk, hogy a zártkörű tárgyalások megakadtak és a „nagyok” a médián keresztül üzengetnek egymásnak. A két állítólagosan legnagyobb erő nemcsak a "kicsiknek", hanem a másik tárgyaló félnek is diktálni akar. Ebben az a tragikus, hogy a javaslatuk, amivel a patthelyzetet kívánják most feloldani, már évekkel ezelőtt elhangzott, csak akkor az Együtt még nem is létezett, az MSZP meg minderről hallani sem akart.

Emlékeznek még arra, amikor az MSZP-n belül platformként működő Demokratikus Koalíció pártszavazást kezdeményezett? S emlékeznek még a szavazásra feltett kérésekre? A 6 kérdésben több is arról szólt, hogy a párt tisztségviselőit közvetlen belső szavazással válassza meg a tagság.(Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt elnökét a párt tagsága közvetlenül válassza meg? Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt megyei (fővárosi) szervezeteinek (területi szövetségeinek) elnökét a szervezet tagsága közvetlenül válassza meg?)

Ugye, világos! Ez tulajdonképpen az "előválasztásról" szól! Arról, hogy ne küldöttek és delegáltak döntsenek a vezetők, jelöltek személyéről, ne a kongresszus, hanem a párt minden egyes tagja. Amikor a párt tagjai között ennek fontosságát hangoztattuk, éppen azzal érveltünk, hogy ez a módszer mennyivel nagyobb legitimációt ad. Ekkor az MSZP elnöksége és maga Mesterházy sem fogadta a javaslatot kitörő örömmel. S amikor végül is-némi huzavona után- mégis lezajlott a pártszavazás, az eredményt érdekeivel ellentétesnek látva a pártvezetés, nem fogadta el azt.

32 ezres párttagságról beszélt, amikor kiderült, hogy a 9200 aktív párttag 80 százaléka támogatta a közvetlen választást a pártban. Ha a szívünk mélyére nézünk, tudjuk, hogy ez a döntés valójában a tagság akarata volt. A kongresszus a küldöttek többségi döntése alapján ezt mégis negligálta. Ugyanis a Demokratikus Koalíció ezt az ügyet a kongresszus elé vitte. S amikor a küldöttek többsége az MSZP tagságát ebben az ügyben valójában leszavazta, a Demokratikus Koalíció arra kényszerült, hogy elhagyja a pártot és új pártot alapítson.

Az ellenzék vezetői, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila ma annak a helyességét ismerte fel valójában, amit mi- a Demokratikus Koalíció tagjai- 2 évvel ezelőtt kimondtunk és fontos érveket soroltunk mellette. Baj csupán az, hogy (az elmúlt két évben) a cselekvésre rendelkezésre álló időből alaposan kifutottunk. Minket csak az vigasztalhat, hogy a lekiismeretünk nekünk tiszta.

Vissza...