Ez lett a "fiatalokat védő" jogszabályból

2013-08-22 20:01:55

Bár a trafiktörvény a „fiatalok dohányzásának visszaszorításáról” címet viseli, rengeteg iskola mellett nyílt dohánybolt. Európában az egyik legkeményebb, fiatalokat védő szabály lesz – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár (akkor még a Fidesz-frakció vezetőjeként), a trafiktörvény szellemi atyja a jogszabály vitájában az Országgyűlésben arra kérve képviselőtársait, a fiatalok védelme érdekében szavazzák meg a kereskedelmet átalakító szabályokat. 

A fideszes holdudvar kezébe évi 500 milliárd forintos piacot adó törvény ma is a „fiatalok dohányzásának visszaszorításáról” címet viseli. Azt azonban a jogszabályban nem határozták meg, hogy pontosan hol lehet trafikot nyitni, és hol nem. Így fordulhatott elő, hogy a forgalmasabb helyeken egymást érik a dohányboltok, míg a külterületek lakosainak kilométereket kell megtenniük a cigaretta megvásárlásához. Ez teszi lehetővé azt is, hogy legyen dohánybolt gyógyszertár és kórház mellett is, illetve a szabályozás hiánya miatt fordul elő, hogy trafikok bőven találhatók közép- és általános iskolák közvetlen szomszédságában is.

Utánajártunk. Szinte majdnem minden budapesti kerületre jut legalább egy olyan általános iskola, ahol az oktatási intézmény bejáratához települt egy nemzeti dohánybolt. Emellett városszerte több tucat olyan iskola van, ahol a szeptemberi tanévkezdésre igyekvő kisdiákok nemzeti dohányboltba botlanak a bejárat 100-200 méteres körzetén belül – többnyire azon az útvonalon, ahol naponta vonulnak.

Ha akar, sem tud például úgy iskolába menni szeptembertől a XII. kerületi Bartók Béla út 27. szám alatti Gárdonyi Géza Általános Iskola nebulója, hogy ne lásson jókora 18-as jelzéssel ellátott dohányboltot. A Bartók Béla út első kétszáz méterére települt ugyan négy trafik, de másik kettő közvetlenül az oktatási intézmény mellett találta meg az ideális értékesítési pontot. A Gárdonyi Gézáról elnevezett iskola mellé jobbról is, balról is települt egy-egy nemzeti dohánybolt. A 25-ös szám alattit a Lucky Trafik Bt., míg a 29-es számnál találhatót a Vecskó Trafik Bt. üzemelteti, mindkét üzlet a Lázár János által is favorizált hódmezővásárhelyi Continental Zrt. hálózatához, érdekeltségi köréhez tartozik.

A Vecskó Trafik Bt. egyike annak a 25 cégnek, amelyeket – mint azt a Hvg.hu feltárta – egyetlen bajai magánlakásba jelentettek be. A társaság beltagja Szegváriné Vecsernyés Tünde további három koncessziót nyert a XI. kerületben, de emellett ő maga három másik dohánytrafikos cégben kültag is egyben. A Vecskó Trafik Bt. kültagja a bajai Werner Ádám Lászlóné, akinek apósa Werner Ferenc, a Continental terjesztő cége, a Tabán Trafik egyik alapítója, illetve Kaszás István, a Continental csoporthoz tartozó V Tabac Zrt. volt felügyelőbizottsági tagja. A Gárdonyi Géza Általános Iskola másik oldalán lévő dohánytrafikot üzemeltető Lucky Trafik Bt. beltagja a 22 éves, hajdúszoboszlói illetőségű Kiss Dóra. A kültag Kun Emese miskolci lakos szintén continentalos kötődésű. Kun Emese emellett egy másik trafikos cégben is kültag, továbbá saját nevén három trafikjogot nyert Miskolcon.

A II. kerületben, közvetlenül a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium mellett nyitott a P-57 Tabak Bt. trafikot. A cég beltagja egy 26 éves fővárosi fiatalember, ám a kültagként feltüntetett cégek a CBA egyik igazgatósági tagjához, Gyelán Zsolthoz kötődnek. Gyelán Zsolt a trafikpályázat egyik egyértelmű nyertese: saját jogon négy koncessziót nyert, ám a P-57 Tabakban feltűnt cége, a Capital Food Holding további három trafikos cégben kültag, amelyekhez másik négy trafikjog kötődik. Ahogy a Budenznél, úgy a szintén II. kerületi, Hűvösvölgyi úton lévő SEK Budapest Óvoda Általános Iskolával szomszédos CBA-üzlet mellé települt a nemzeti dohánytrafik.

Az V. kerületben, a Nádor utcai Hild József Általános Iskola tanulói vonulhatnak el naponta az iskola mellett létesült trafik mellett, amit a Szivar Torony River Bt. üzemeltet. A cég a Cigar Towerhez kötődik, amelynek a tulajdonosi köre a Rogán Antal által vezetett kerület trafikjogainak a többségét megkapta.

A VIII. kerületben a Somogyi Béla utcai Mesepalota Napközi Otthonos Óvodával frontálisan szemközti, illetve sréhen, a Molnár Ferenc magyar–angol két tannyelvű általános iskola bejáratára néző üzlethelyiségbe települt nemzeti trafik. A kerületben gimnáziumhoz is jutott nemzeti dohányból: a GéS Alapítványi Gimnázium Mikszáth Kálmán téri bejáratától alig húsz méterre fityeg a nemzeti trafik logója, hasonlóképpen a ferencvárosi Teleki Blanka gimnáziumhoz, igaz, ott az út túloldalán, kissé rézsútosan helyezkedik el egy dohánybolt. Az üzlet a Sárkány Centert létrehozó Vimpex-csoport egyik vezetője, Ozibiusz Pál nevén fut, aki a feleségével együtt hét trafikjogot nyert el a pályázaton.

Kőbányán sem kell messzire mennie az önkormányzat Széchenyi István magyar–német két tannyelvű általános iskola (Újhegyi sétány 1–3.) tanulóinak, hogy trafikot lássanak. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. honlapja szerint ugyanis a 3–5. szám alatt található egy nemzeti dohánybolt. Pesterzsébeten a Tátra Téri Általános Iskola (Tátra tér 1.) címe egyezik meg az NDN honlapján olvashatóak szerint egy dohánytrafik címével. A XXI. kerületben a Csete Balázs Általános Iskola és a Csete Balázs Gimnázium és Szakközépiskola mellé fészkelte be magát egy dohányáruda, de szintén Csepelen, az Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Ének-Zene Általános Iskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanulói is az iskolából kilépve, az út túlsó oldalán egy nemzeti trafikban gyönyörködhetnek.

A csöppet sem teljes körű felmérésünk szerint a megyeszékhelyeken is jócskán akad kisiskola vonzáskörzetében, illetve közvetlenül mellé nyitott nemzeti dohánybolt. Veszprémben a Báthory István Általános Iskolával (Halle utca 7.) szemben, a Halle utca 10.-ben nyílt dohánytrafik – illetve valamivel lejjebb, az 5-ös szám alatt egy másik, 18-as karikával ellátott üzlet is található. Kaposváron a Fő utca 46.-ban lévő Kodály Zoltán Általános Iskolára nyílt egy nemzeti trafik. A Google Street View tanúsága szerint a kisiskolások vélhetőleg több tanterem ablakból is a dohánytrafikot látják.

Az OVB visszadobott egy kezdeményezést

Nemrégiben az Országos Választási Bizottság (OVB) utasított el egy állampolgári kezdeményezést, amely meg kívánta tiltani, hogy az iskolák közelében trafikok üzemeljenek. A beadványtevő azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak. Az OVB egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy „nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni, például az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.”

Forrás: Nol.hu

Megjegyzés tőlem: Veszprémben nemcsak a Báthory iskolával szemben van dohánybolt. A Cholnoky lakótelepi iskola közelében is működik több is.

Vissza...