Standard: Hende Horthy István-szobrot avatott

2013-08-22 06:11:28

A der Standard című bécsi lap Horthy-kultusz a kormány áldásával címmel közölte Gregor Mayer cikkét augusztus 21-én. Magyarország védelmi minisztere egy Horthy Miklósnak, Hitler szövetségesének állított szobor leleplezésével jelzést adott.

A kormány kedvező fénybe akarja helyezni a Horthy-érát.
Magyarországon kedden első ízben avatott fel a jobboldali populista Orbán-kormány egyik minisztere egy Horthy-emlékművet. Ám a hat méter magas szobor, amelyet Hende Csaba védelmi miniszter leplezett le a balatoni Siófok városában, nem a jobboldali, tekintélyelvű Hitler-szövetséges, birodalmi kormányzó Horthy Miklóst, hanem fiát, Istvánt ábrázolja. Istvánt az apja 1942-ben megválasztatta a parlamenttel helyettes birodalmi kormányzónak, és közvetve dinasztikus utódnak. Ám a hadipilóta fél évvel később halálos balesetet szenvedett, a repülőgépe lezuhant a keleti fronton. Az ok a pilóta hibája volt.

Félmillió zsidót deportáltak

Horthy Miklós idején, 1944 tavaszán több mint félmillió zsidót deportáltak Auschwitzba. Orbán 2010-es hivatalba lépése óta az ország számos településén újra és újra Horthy-emlékműveket emeltek, emléktáblákat helyzetek el, vagy utcákat, tereket neveztek el a jobb-jobboldal idoljának emlékére. A kormány propagandistái azt akarják elhitetni a külfölddel, hogy nincs hivatalos Horthy-kultusz. Az emlékművek a települések független kezdeményezései – mondják újra és újra. Arról nem tesznek említést, hogy ezeket a településeket Orbán Fideszének a politikusai vezetik. A „kezdeményezésekhez” az indíttatás gyakran a Jobbik szélsőjobboldali parlamenti párt helyi ágaitól érkezik, amelyek nyíltan hitet tesznek a Horthy-örökség mellett, és tagadják a holokausztot.

Bársonyos beszállás a Horthy-kultuszba

A Horthy István előtti tisztelgéssel most a Fidesz-kormánynak is sikerült a bársonyos beszállás a félhivatalos Horthy-kultuszba. A Horthy-fiú javára fel lehet hozni, hogy angolbarát, valamint a németekkel szemben kritikus volt, és érintkezett zsidó nagypolgári családokkal. Legendák övezik azonban szerepét apja nem túl határozott fáradozásaiban, hogy kiszálljon a Hitlerrel fennálló szövetségből, és különbékét kössön az angolokkal. Ezt azok a jobboldaliak hangsúlyozzák, akik tisztára akarják mosni az öreg Horthyt.

Ám a szoborleleplezés kedden – amely nap ifjabb Horthy halálának a napja, és egyben Szent István, a középkori birodalom-alapító napja – mindenekelőtt az Orbán-kormánynak a Horthy-korszak rehabilitálását célzó, szélesebb stratégiájának a része. A siófoki szobor annak a hősi emlékműnek a másolata, amelyet a minden rezsimet hűen szolgáló Kisfaludi Strobl Zsigmond állított fel 1943-ban, és ugyanott is áll. Budapesten jelenleg átépítik a parlament előtti Kossuth-teret. A tervek szerint a jövő tavaszi választásokhoz időzítve a tér, a magyar politika nagy jelképe elnyeri új arculatát – amely az újonnan szortírozott szoborcsoportokkal és emlékművekkel úgy néz majd ki, mint a Horthy-éra idején.

Forrás: Galamus.hu

Vissza...