Veszprémben csak beton van

2013-08-21 06:38:25

Jó, tudom ez túlzás. Aki akar, bőven talál a város számos pontján köztéri alkotásokat. Vannak csodás kiállítóhelyeink és kedves kis színfolt a Tűztorony tövében a Veszprémi Pantheon. A hamarosan átadásra kerülő beruházás, azaz a belváros rehabilitálásának nevezett járófelület felújítás, a Bagolyvár úti parkolóház megépítése, s a Pap gödörből lett Brányi árok látványa viszont meglehetősen sivár képet mutat.

Mondják persze, idővel ültetnek majd oda valami zöldet is. Most mindenesetre az összkép elég riasztónak látszik.

A Világos Veszprémért Mozgalom, élve véleményalkotási és javaslattételi jogával, nemrég az egyik -a rehabilitációval érintett- területnek új nevet javasolt. S a névjavaslat mellé tett szöveges indoklással, valami olyasmit akart, ami a napokban megvalósult Balatonalmádiban. Igaz, a Balaton parton létrejött attrakció ötlete még akkoriban fogant, amikor fontos volt az Európai Unió. Ma a többség furcsán, sajátos retorikát alkalmazva kezeli az ügyet. Egyszerre fúj a szájából Brüsszel felé hideget és meleget. (Inkább vív a minket támogatókkal szemben látszatszabadságharcot, mint hogy elismerje, változatlanul fontos a számukra az Európához tartozás.)

Nos, még júniusban az alábbiakat mondtuk:

Az építkezés megkezdésekor a nyilvánosság előtt többször is elhangzott, újságokban és egyéb médiafelületeken is megjelent, hogy a Hotel Veszprém mögötti és a Kossuth utca közötti területen testvérvárosok parkjának a kialakítására is sor kerül.„A városlakók elvárt igénye volt a Kossuth Lajos utca és csatlakozó közterületek minőségi burkolatmegújítása, zöldfelületek rekonstrukciója, játszótér és a testvérvárosok parkjának kialakítása, amely garantálja, hogy jobban érezzük magunkat ha a belvárosban sétálunk vagy ügyeket intézünk.” (forrás: Pro Veszprém Kft. honlapja). Ezen a területen célszerűnek tartanánk egy a testvérvárosok zászlóival és/ vagy egyéb jelképeivel díszített köztéri alkotás létrehozását. 2014. május 7-én a Gizella Nap keretében kerülhetne sor a tér ünnepélyes átadására. Testvérvárosaink önkormányzatait hivatalosan kérhetnénk arra fel, hogy ezen a közterületen és Veszprém városa által kijelölt helyen, helyezzék el Veszprém számára felajánlott köztéri alkotásaikat. Természetesen egyúttal azt is felkínálva, hogy amennyiben élni kívánnak ezzel, Veszprémben élő és alkotó művészek köztéri alkotásai testvérvárosainkban kerülhetnének elhelyezésre ennek a kedves gesztusnak a viszonzásaként. (Klikk ide!)

Erre a javaslatra nem érkezett eddig semmiféle reakció. Igaz, Balatonalmádiban is időre és pénzre volt szükség, hogy az ötlet mára valósággá váljon.

Balatonalmádi Városa pályázatot nyújtott be a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER felhívására. Amennyiben ezt sikerül elnyerni, úgy a város a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal közreműködésével 35.643.172 Ft vissza nem térítendő támogatást nyer el. Az „Európa Szoborpark” megvalósítását, Balatonalmádi Város Önkormányzata több mint 10 millió Ft-l támogatja. A pályázat megvalósítása során az Erzsébet Öreg – parkban kb. 54 db szobrot helyeznek el. Az alkotások az EU országok kortárs művészeitől adományként lennének beszerezve. A szobrokat az értékes és csodálatos platán fák mentén kialakított ösvények mentén helyeznék el, melyek süllyesztett megvilágítást kapnának. Ezzel a szoborparkkal egy komoly turisztikai vonzerőt lehet kialakítani, ahol minden korosztály megtalálja a saját művészeti irányzatát. Mellesleg a fiatal párok részére a „Szerelemalma” kompozíció emlékhelyként funkcionálhat. (Forrás: Eubalaton.hu)

Itt találhat képeket is a Balatonalmádiban megvalósított szoborparkról. 

Vissza...