A történelem, amit időnként újra írnak

2013-08-18 13:41:21

Augusztus 20-a a kormánypolitikusok nagy kirajzása. Alkalom egy kis kampányolásra. Ezúttal sincs ez másként. Van ugyan még két nap az ünnepig, de elég nagyok a választókerületek, s ilyenkor mindig akad itt-ott némi avatni való. Gyulafirátótra most került a sor.

Mivel nagy emberről, Orbán Viktor (a miniszterelnök) helyetteséről van szó, az avatásról szóló hír vezető hírként igen sok portálon olvasható. Aki lusta ilyenkor az önálló munkára, s némi kutakodásra, az a hírt a kormány.hu oldalról, illetve az MTI -től veszi át. (Nyitó oldalként itt-közpénzből finanszírozva- kéretlenül is szinte mindenhonnan a látóterünkbe tolakodó „Magyarország jobban teljesít” feliratot is megtekinthetik.)

Nos, ezen az oldalon azt olvashatjuk, hogy „Ahol Krisztusban hívő emberek élnek, ott Európa, kultúra, civilizáció van - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Veszprém-Gyulafirátóton a felújított kálvária átadási ünnepségén szombaton. A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében kifejtette: minden helynek megvan a maga sorsa, ami nem változhat: a kálváriadombon a Gyulaffyak vára állt egykor, "figyelte" a környéket, erősséget jelentett a török elleni harcban, a Dunántúl, a Balaton-felvidék őrzésében. Most már ugyan nem áll itt, mégis egyfajta vár van itt: a hit vára, hiszen a kálvária a hit, Krisztus győzelmét hirdeti - fűzte hozzá.”

Aki képi élményt is akar, akár az ünnepségen készült videorészletet is megszemlélheti.(A miniszter beszéde közben a fejétől feszület jobbra, s feszület balra.) A kampányban -amint az ezúttal is megtapasztalható- az egyháznak is egyre nagyobb szerepe van.

Engem ez önmagában persze nem is nagyon érdekelne, ha nem hangzik el az a mondat, hogy „a kálváriadombon a Gyulaffyak vára állt egykor, "figyelte" a környéket, erősséget jelentett a török elleni harcban, a Dunántúl, a Balaton-felvidék őrzésében.” Nem gondoltam volna, hogy ekkora szerepe volt a Kádártával szomszédos falunak, az itt akkoriban ezek szerint még álló „Gyulaffy várnak” és védőinek a törökök elleni harcban és háborúban. Olvastam én már többször itt-ott és a neten is a XIII. században erre a környékre letelepedő, olasz származású Rátoldokról.

A Rátoldok leszármazottaiként tudunk a Gyulaffy családról, akiknek nem csak errefelé voltak jelentős birtokaik. A Rátold család egyik tagja, Mátyás esztergomi érsek alapította Gyulafirátóton szintén valamikor a XIII. században azt a premontrei kolostort, amelynek kora gótikus épületét a török időkben lerombolták, de romjai még ma is megcsodálhatóak.

Hiteles források arról egyértelműen nem tanúskodnak, hogy a Rátoldoknak itt éppen vára, vagy inkább kastélya állt. Úgy sejtjük, ennek az "építménynek" a feltáratlan maradványai a református templom mögötti Kálvária-domb mélyén találhatóak. Gyulaffy László- akiről a település iskolája is a nevét kapta- valóban a török elleni harcok egyik legismertebb hőse volt. Az, hogy az Ő korának mennyire volt kedves és szeretett „közszereplője”, arról nem adnak már egyértelmű képet a ránk maradt feljegyzések. „Portyázásai és bajvívásai az egész országban ismertté tették, ugyanakkor hatalmaskodásai ellen a vármegyék és a veszprémi káptalan sorozatosan tiltakoztak.” S még ezt írja róla a wikipédia, ami persze csak kellő óvatossággal kezelhető „hiteles” forrásnak.

Gyulaffy László, rátóti (Csobánc, 1520 körül – Udvarhely, 1579. május 13.) várkapitány.

A török elleni harcok egyik legismertebb hőse, dunántúli birtokos nemesi család sarja. 1549-től Szigetváron, 1551-től Pápán, 1556-1557-ben hetvenöt könnyűlovas és ötven gyalogos parancsnoka Devecserben. 1557-től Győrben száz lovas hadnagya. 1560-1568 között Tihany várának kapitánya. Az 1550-es években Csobánc várának irányítását is ellátta, mint a vár birtokosa. 1563-ban I. Miksa aranysarkantyús vitézzé ütötte. 1566-ban Thury Györggyel együtt visszavette Veszprémet, Tatát, Gesztest és Vitán várát. Még ugyanabban az évben veszprémi főkapitány. 1568-ban Bécsbe idézték, mire Erdélybe költözött és János Zsigmond hűségére állt. 1575-ben, a szentpáli csatában Báthory István hadainak generálisa. Báthori Szilágycseh várával és 63 faluval jutalmazta szolgálatait.”

Mindezekről szerintem sem kellene persze beszélni egy ünnepi alkalomkor -hiteles forrásokat idézve sem- a miniszterelnök-helyettes úrnak. No, de az sem a helyes út, ha a nagyobb szimpátia elnyerése kedvéért ilyenkor rakja le az alapjait a történelem újraírásának.

Gyulaffy Lászlóról még ide klikkelve olvashat.

Vissza...