Bűzben a haza

2013-08-18 08:59:16

Van valami a levegőben. Már hetek óta érzem, leginkább késő este, de sokszor hajnalban és a legutóbbi időkben már a nappali időszakban (is). Bár a hőség olykor őrjítő, a szellőztetéssel emiatt csínján kell bánni. Egészen eddig tűrtem és hallgattam.

Ugyanakkor meg kell jegyeznem, igen elviselhetetlen ez a szúrós szag. Olyan, mint amikor hosszú időre elmegy valaki a hétvégi házából és amikor visszatér, rádöbben, hogy a vizesblokkok környékén az összes szagelzáró szelep kiszáradt.

Igen, most a mindennapokat belengi egy tömény csatornaszag.

Nemcsak itt Kádártán, de a városban is éreztem néha. Eleinte azt gondoltam -mivel még azóta sem érkezett meg egy Veszprémet kiöblíteni képes nagyobb zápor – hogy, mindez még az Utcazene Fesztivál „háttérszaga”. Aztán meg azt gyanítottam, hogy csak a földek trágyázása és a tárcsázás elmaradása okozza a bajt. S legutóbb felmerült bennem az is, a szennyvíztisztítóval lehet valami gubanc.

Még jó, hogy van a világon közösségi háló.

Ma reggel a problémámat „feldobtam” oda. S jöttek is nyomban a válaszok. Veszprém szinte minden részletében érzik a szagot. S megdöbbenésemre, más települések, s a főváros lakói is ugyanígy panaszkodnak. A kollektív bölcsesség úgy tűnik -ha megoldást nem is, de elfogadható- magyarázatot talált a problémára. (Most is az a helyzet, akár a középkorban.)

Hat hete annak, hogy komolyabb mennyiségű csapadék az ország jó részén, pontosabban sok-sok településen, így Veszprémben sem volt. S mára a csapadékvíz elvezető csatornák teljesen kiszáradtak. A sok oda nem való és bomló szerves hulladék és még ki tudja mi minden most kíméletlenül ontja magából a bűzös szagokat.

Rossz hírem van. A legutóbbi időjárás előrejelzés szerint az augusztus 20-ra ígért viharok elmaradnak. Itt az ideje no nem a szmog-, hanem a szagriadónak!

Vissza...