Baj van, s nagy?

2013-08-16 16:13:57

Önöknek nem furcsa, hogy miközben második napja ömlenek a hírek arról, hogy az Európai Unió ez ügyben illetékes szerve felfüggesztette az uniós támogatások kifizetését, itt Veszprémben a belváros átépítésével kapcsolatosan egy szót sem szól egy hivatalos személy sem arról, hogy van-e ebből eredően számunkra bármiféle probléma?

„Brüsszel a 15 kiemelt operatív program közül 13-ban emelt kifogást szabálytalanságok miatt és nem hajlandó a pénzeket folyósítani. Ezzel csaknem 600 milliárd forinttól eshetünk el, ami számos projekt leállásához vezethet.”-írja a 168 óra.

Ezt pedig a vg.hu írja: „Az Európai Bizottság brüsszeli képviselete a Világgazdaság kérdésére megerősítette, hogy a felzárkóztatási támogatások legtöbb programjában átmenetileg leállították a kifizetést Magyarország számára. Ide tartoznak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból érkező források, a Kohéziós források és az Európai Szociális Alapból érkező pénzek is. Az Európai Bizottság figyelmeztetett arra is, hogy más kifizetéseket is befagyaszthatnak, ha egyéb hiányosságokat tárnak fel.”

Márpedig a Veszprém Integrált Városfejlesztés - a belváros funkcióbővítő rehabilitációja I. üteme finanszírozása az Európai Regionális Alapból történik. S ezek szerint ez a finanszírozás most elapadt. Aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján is követte, hogy hol áll a projekt, megállapíthatta, a kifizetésekben igen nagy az elmaradás. A több mint 1700 millió Ft-os beruházásból eddig még több mint 1000 millió kifizetése nem történt meg. Nem is véletlen talán, hogy a Vemévszer Kft. (mint kivitelező) munkatársai, vagy az alvállalkozók alkalmazottai nem hemzsegnek mostanság a Kossuth utcán. S annak ellenére, hogy a munka befejezésének határideje a legújabb polgármesteri ígéret szerint alig 6 hét múlva lejár, még jelentősnek tűnnek az elmaradások. A veszport.hu képgalériáján jól követhető, hol tartanak most a munkálatokkal.(Nagy Lajos fotóit láthatják ott is és ezen a portálon is.)

A Veszprémi 7 Nap mai számában az egykor volt felelős szerkesztő tollából olvashatnak egy „dicsőségjelentést” ugyan a Hangvilláról, de ott sem állnak igazán jól a dolgok. Persze ott a nyertes generál kivitelező már a Közgéppel sok-sok projektet "elnyerni képes" Swietelsky Magyarország Kft. lett. A nemrégiben még szintén feladatot-feladat után elnyerő Vemévszer a Hangvilla projektbe viszont csak résztulajdonosként szállhatott be. (Akkor még lehet, hogy más szerepet szántak neki?) 100 milliót „toltak bele” ideiglenesen Bélafiék cégébe, akárcsak (kezdő lépésként) a veszprémi önkormányzat. Ezzel jelenleg közel 25%-ban résztulajdonosok. Ahhoz, hogy ide is megérkezzen az eus pénz, 5 évig (a látszat fenntartása érdekében) Bélafi cége kell legyen a többségi tulajdonos. Aztán persze az önkormányzat (az adófizetők pénzéből) a megkötött opciós jog alapján nemcsak Bélafit, hanem a Vemévszert is kivásárolja. (Nagyon úgy néz ki, hogy ez a látszat fenntartása érdekében 100 millió Ft-tal történő "üzletbe" invesztálás csupán olyan szívességféle volt.)

No, de most, hogy elapadt a forrás, igazán nagy lehet a gáz. Nincs olyan „erős” vélhetően a kivitelező, hogy ha nem jön a pénz, akkor az építkezést is tovább tudja folytatni.

Most már egyre többen aggódhatnak a pénzük miatt. A polgármester eközben csendben van. Biztosan most tölti a jól megérdemelt szabadságát. S érdekes módon a helyi sajtó sem kérdezi az illetékeseket. Egy nyavalyás kommüniké sem jelenik meg. A polgármester legközelebb a nyilvánosság előtt- augusztus 20-án- talán éppen az új kenyér megszegésére vállalkozik.

Vissza...