Pető Péter: Pártbajnok

2013-08-14 16:51:51

Csampa Zsolt világbajnok lett. Legalábbis ez az egyetlen logikusnak tetsző magyarázat arra, hogy a Magyar Vívó Szövetség elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője felugrott a dobogó tetejére az aranyérmes magyar négyes mellé a budapesti világbajnokság férfi párbajtőrcsapat-versenyének eredményhirdetésén. A politikus középre állt, kifeszítette a nemzeti lobogót, s pózolt a fotósoknak.

Az várható volt, hogy az Országgyűlésből kiszabadult, frissen testkultúra-szakértővé váló sportvezetők új magatartásmintákat honosítanak meg a szövetségekben, ám Csampa fellépése a radikális reform jele. Persze akadnak is néhányan, akikre ráfér a megújulás. Baráth Etele például néhány tucat alkalmat elszalasztott, hogy Kozák Danutát vagy Kammerer Zoltánt csöppet odébb tessékelje a pódiumon, s tisztességes módon megünnepelje újabb kajakelsőségét. Ma már csak nevetünk azon, hogy megelégedett azzal: átadhatta a medált a korszakos klasszisoknak.

Csányi Sándor MLSZ-elnök sem szaladt a pályára a törökök elleni vb-selejtező 3-1-e után, hogy hason csúszással köszöntse a győzelmet. Borkai Zsoltról, a MOB első emberéről, a Fidesz képviselőjéről hovatovább lehetetlen elképzelni, hogy fellépjen a dobogó tetejére, ha nem ő kapta a legmagasabb pontszámot a vonatkozó tornavetélkedőn. És az egyébként megannyi területen kitűnő Kósa Lajosról sem feltételezünk efféle mutatványt.

Ám Csampa már a nemzeti együttműködés rendszerének gyermeke. Az új generációs potentátok megtestesítője, aki vasárnap este még aránylag visszafogott volt, elvégre megengedte, hogy a világbajnok kvartett a csúcson maradhasson az ő érkezése után is. A következő szakaszban már aligha lesz ilyen nagyvonalú. A versenyző feladata ugyanis addig tart, amíg a világ legjobbja lesz, a közönséget eksztázisig kergető döntőben felülmúlja a remek riválisokat. Aztán szépen átadhatja a helyét a főszereplőnek: a politikusnak.

Annak, aki edzőtáborba vonult, szakemberek segítségével készült, megfelelően táplálkozott, hogy ideális formáját mutathassa, amikor eljön a kampányfotók ideje. Nyilván a megfelelő fejtartási szöget is elméleti fizikusok számítják ki, hogy a toka kisebbnek mutatkozzon. Igaz, így legalább tényleg új távlatok nyílnak a magyar fiatalok előtt, akik csupán panaszkodásban világelsők, s nem hiszik el a kormánynak, hogy megéri maradni, mivel itt bárki lehet valaki.

Sokan például nem bíznak abban, hogy úgy is fel lehet állni a vívó-vb dobogójának a tetejére, hogy még csak lézerfegyvert láttak a Csillagok háborújában, utolsó vívópárbajuk pedig az óvodai pisilős kardozás volt. Holott napok óta tudjuk: a NER-ben tényleg nincsenek határai a karriernek, ha egyszer valaki bebocsátást kap a rendszerbe. Szóval, az m1 stúdiójában is parádézó – és persze körüludvarolt – Csampa Zsoltnak ott volt a helye a dobogón, mivel meggyőző fölénnyel nyert.

A gátlástalanság bajnokságán.

Forrás: Nol.hu

Vissza...