Végleg elfogy a „demokrácia”

2013-08-13 12:22:17

Egyre több ügyben tapasztalható az, hogy a sokakat érintő és igen jelentős mértékű közpénzt felemésztő beruházások esetén is eldugják az információkat az érdeklődők elől. Csak két igen költséges „ügyet” említek meg Veszprém közelmúltjából, aminek a következményeit mi veszprémiek is sokáig fogjuk nyögni, de válasz egyáltalán nincs a felmerülő kérdésekre.

Most zajlik- s lassan be is fejeződik- a „Hangvilla” építése.

Kevesen tudják, hogy a helyi ellenzék minden erőfeszítése ellenére lényeges információkat titkoltak, titkolhattak el szemrebbenés nélkül, nemcsak a számlát fizető minden veszprémi, hanem a döntést meghozó képviselők elől is.

Porga Gyula polgármester a Magyar Narancsnak is elismerte, hogy a magánberuházásban szeptemberre várhatóan elkészülő Hangvilla Veszprémnek közel 1700 millió Ft-jába kerül. Mindennek a 2021-ig tartó előzetes kötelezettségvállalásnak úgy történt meg a bevállalása, hogy mikor Hartmann Ferenc képviselőtársam a döntést megelőző képviselő-testületi ülés keretében szerette volna megismerni a Hangvilla-projekt kockázatelemzését, a polgármester ennek a kérésnek a teljesítését az üzleti titok megőrzésére hivatkozva elhárította. A döntést a város képviselő-testülete úgy hozta meg, hogy fogalma sem lehetett az „üzlet” hasznosságáról.

Az általam elmondottakról így tesz említést a Magyar Narancs július végi száma.

„Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció veszprémi önkormányzati képviselője a Narancsnak kifejtette, érthetetlen számára, az önkormányzat miért nem egymaga végzi el a beruházást, miért kell hozzá egy tőkével sem rendelkező, önkormányzati kezességvállalás nélkül hitelképtelen vállalkozás. Az 1,7 milliárdos összköltséget az adófizetők megkárosításának tartja, miközben nem tudják, mit is kapnak pontosan ezért az összegért.” (Az írás a közeljövőben remélhetőleg online is megjelenik.)

Van egy régebbi ügy is, ami elég furcsa módon zárult. Királyszentistvánon uniós támogatással egy új hulladékkezelő épült. Az átadás előtti napokban, 2011 májusában tűz keletkezett az épületben.

Az első becslések szerint a kár mértéke meghaladta a 700 millió Ft-ot. Ezt követően pontosítottak ugyan, de ekkor is mintegy félmilliárdos tűzkárról beszéltek a szakemberek.

Türelmesen vártuk egy ideig, hogy megismerhessük a vizsgálati jelentést. Demonstrációt is tartottunk annak érdekében, hogy az ügy részletei kerüljenek nyilvánosságra.

A vizsgálat lezárulta után a jelentést mégis titkosították.

2011 novemberében- miután mi ombudsmanhoz is fordultunk , aki válaszlevelében arról tájékoztatott minket, hogy a vizsgálati jelentés nyilvános- még a helyi média is megírta „Üzleti titok a tűzvizsgálati jelentés”.

Ez is egy jó nagy pofon volt a helyi demokráciának. A kárt meggyőződésem, hogy a hulladékszállítási díjakon keresztül, végül is mi, a szolgáltatások igénybevételére jogszabályban kötelezettek fizetjük meg. (Igen furcsa eközben hallani, a rezsicsökkenés sikerességét kórusban zengők énekét! Nekem inkább birkabégetésnek tűnik.) Jaj, azon meg senki se csodálkozzon, hogy ehhez a beruházáshoz a Közgép Zrt-nek is köze volt.

Vissza...