Kerecsényi Zoltán: Egy 20-as

2013-08-08 13:36:18

Ma az élelmiszerboltban miközben sorban álltam, előttem egy fiatal cigánylány állt; tejet, kenyeret vett, s 20 forint híján nem tudta kifizetni a termékeket. Ott könyörgött az eladónak, hogy hadd vigye el a dolgokat, becsszó be fogja hozni azt a hiányzó 20 forintost. Az eladó csak nem engedte. Én odadugtam a 20 forintot a lánynak, így ki tudta fizetni a kis élelmiszerét.

Azon gondolkodtam magamban, hogy mennyire apróság, csekélység az a kis 20 forint, az eladó nem igaz, hogy nem tudta volna elengedni, elnézni ennek a szegény lánynak.

Annyira érzékelhető csönd, döbbenet volt, amikor odanyújtottam azt a tényleg csekély 20-ast, - éppen bent volt egy jobbikos is a boltban - alig mertek rám nézni. A lány nem győzött hálálkodni, köszönni. Mondtam, ne nekem, - felmutattam, nézte a plafont, - mondtam, ne nekem, hanem az Úrnak köszönje! Elköszönt, kiment. Én is kifizettem a pár kiflimet, elköszöntem, - síri csend volt utánunk...

Nekem pedig útközben hazafelé azon járt az agyam, hogy a külső alapján mennyire előítéletes a magyarok többsége, hogy nem adják meg az emberek a lehetőséget sem embertársaiknak a bizonyításra. Sokan a politikai életben hívőnek tartják magukat, viszont a valódi krisztusi példát oly kevesen követik. Holott ha a "hagyományok" helyett elgondolkodnának a kétezer évvel ezelőtti humanista tanításokon, lehet még bűnbánást tennének. Mert azokban a tanításokban nem az van, hogy a másik, szegényebb, másként gondolkodó, vagy más "fajú" embertársat vessék meg. Szomorú az, hogy az 1989/90-es rendszerváltoztatás óta a politika nem tudta eredményesen kezelni a cigányság problémáit sem. Szomorú…

Félreértés ne essék, ezért a kis dologért az ember nem vállveregetést vár, nem is ezért osztottam meg, csupán azért, mert talán a szegénységre lesz szemük lassan másoknak is ebben a jelenlegi kritikus országunkban, és akkor talán roma honfitársaikra is másként tekintenek többen. Reméljük!

 "Oh, remélj, remélj egy jobb hazát! / S benne az erény diadalát..." (Arany János)

Forrás: Hírhatár.hu

Vissza...