Sok lúd disznót győz

2013-08-07 16:36:34

Aki nem süket és nem is vak, nyilván érti, hogy politikai okokból miért lett fontos a kormánynak a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjainak a kártalanítása. Alig egy hete adtak hírt a médiában arról, hogy a Hajdú- Bét károsultjainak igényét majdnem teljesen feldolgozta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a károsult gazdáknak csaknem 232 millió forintot már kifizettek.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Hajdú-Bét és a Novofarm károsultjai veszteségeinek enyhítésére a vidékfejlesztési tárca saját forrásaiból különített el 300 millió forintot. A kérelmek beadási határideje július 1. volt. Egy-egy kérelmező maximum 2,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. A debreceni központú Hajdú-Bét egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója volt, a víziszárnyas-termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére, ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis, amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A cég 2001-ben ismét eredményes volt. A 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette a vállalatot. A cég nem fizetett a beszállítóknak, és önmaga ellen kért felszámolást. ( Forrás: klikk ide!)

Miközben az előrehozott választási kampány részeként- ál-civilekkel (CÖF) a „libajnaizást” is mindennapossá téve, jól megszervezve, látványosan zajlik ez a cirkusz, a Fidesz mamelukok által elkövetett legnagyobb disznóságokat igyekeznek a kíváncsi szemek elől véka alá rejteni.

Pápán olyas valami zajlik, ami sok szempontból párhuzamba állítható a Hajdú-Bét ügyével. Mivel Pápán egy a kezdetek óta erős Fideszes többséggel bíró önkormányzat a ludas, ki tudja mi mindent meg nem tesznek annak érdekében, hogy ne derülhessen fény a turpisságokra.

Nézzük végig a HVG írásai alapján, hogy valójában mi is történik.

2013 májusának végén írta a HVG, hogy „Felmerült a csalás gyanúja a Pápai Húsnál
Büntetőfeljelentést tettek a pénzükre váró termelők a Pápai Hús 1913 Kft. ügyében – írja a csütörtöki Világgazdaság. Az ismeretlen tettes ellen megtett feljelentés a lap információi szerint a csalás gyanúját veti fel. A Világgazdaság emlékeztet arra, hogy a többségi önkormányzati tulajdonban lévő cég néhány hete olyan ajánlatot tett élőállat-beszállítóinak, hogy tartozásainak csak 70 százalékát fizetné ki, azt is csak 2014 decemberéig. A fennmaradó 30 százalékról a gazdáknak le kellett volna mondaniuk. A lap úgy tudja, a cég több mint ezer élőállat-beszállítónak 1,5 milliárd forintot meghaladó összeggel tartozik.További nehézséget jelent a beszállítóknak, hogy május 20-ig áfát kellett volna fizetniük az adóhatóságnak, ám a kifizetés nélkül erre nem volt lehetőségük. Így a gazdák máris tartoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, esetenként több tízmillió forinttal. A termelők folyó kiadásaikat sem tudják finanszírozni, takarmánybeszállítóik is kilátásba helyezték az áru fuvarozásának leállítását.”

Ugyanezen a napon jelent meg a HVG-ben egy másik írás. „Leváltották a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetőjét – közölte Pápa polgármestere a társaság csütörtöki, rendkívüli közgyűlése után. Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: a rendkívüli taggyűlésen Politzer József ügyvezetői megbízását visszavonták és munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, helyére határozatlan időre Uzsoky Andrást nevezték ki. A vezetőváltás okát nem indokolta. Arra a sajtóértesülésre, miszerint a beszállítók büntetőfeljelentést tettek a kft. ellen, a polgármester azt mondta: ha valóban történt bűncselekmény, akkor a rendőrség állapítsa meg a felelősöket. Megjegyezte: a kft. beszállítóinak száma a sajtóban megjelent ezerrel szemmel csak mintegy négyszáz; velük folyamatosan egyeztetnek, s a velük szemben fennálló kötelezettségeiket folyamatosan csökkentik. Április 22-óta, amióta a kft.-ben az önkormányzat a tulajdonossá vált, kétmilliárd forintot költöttek erre, ezzel a korábbi állapothoz képest a beszállítókkal szembeni kötelezettségek mérséklődtek - tájékoztatott a polgármester. Hangsúlyozta: a beszállítók működése a társaság alapvető érdeke, ezért együttműködésre törekednek velük. A Pápai Hús 1913 Kft.-ben tulajdonos cégek, a Dedeko Kft. és a Nyugat-Agro Kft. március 6-án fogadták el az üzletrészek átruházására tett önkormányzati ajánlatot, így a város 88,4 százalékos tulajdonosa lett a cégnek, a fennmaradó rész a Pápai Víz- és Csatornamű Zrt.-nél maradt. A tulajdonosok akkor úgy döntöttek, hogy a Pápai Hús Kft. törzstőkéjét csaknem 1,3 milliárd forinttal emelik, addig a cég törzstőkéje 590 millió forint volt.”

Ezt követte egy július 11-én a csődeljárásról szóló tudósítás: A Pápai Hús 1913 Kft. csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a Veszprémi Törvényszékhez július 9-én – jelentette be a társaság hivatalos honlapján csütörtökön.

„A törvényszék a csődeljárás lefolytatását végzésben elrendelte, vagyonfelügyelőként a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t jelölte ki. Emlékeztetnek rá a közleményben, hogy a céget a közelmúltban a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítette, ezért a csődeljárást az erre vonatkozó szabályok szerint kell lefolytatni. A társaságot szerdától ideiglenes fizetési haladék illeti meg a csődeljárásról szóló végzés közzétételéig, amely a csődeljárás kezdő időpontja lesz. A végzés közzétételéről a Veszprémi Törvényszék intézkedik. A társaságot a végzés közzétételétől fizetési haladék illeti meg a közzétételt követő 120. napot követő második munkanap 0 óráig. A cég közölte, a Pápai Hús 1913 Kft. jelenlegi gazdasági helyzetében a tulajdonosok nem találtak más megoldást, mint a csődeljárás lefolytatása iránti kérelem benyújtását. A csődeljárás célja, hogy az adós fizetési haladékot kapjon, és ennek időtartama alatt megtalálja a megoldást arra, hogy fizetőképességét helyreállítsa és ennek érdekében csődegyezséget kössön. Hozzáteszik: a jogos hitelezői igényeket szeretnék kielégíteni, mindent megtesznek azért, hogy partnereik bizalmát ne veszítsék el. A cég partnereit továbbra is szerződésszerűen ellátja termékekkel. A Magyar Közlönyben július 3-án jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús 1913 Kft-t. A törvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Pápa polgármestere a Pápai Hús legutóbbi rendkívüli közgyűlését követően az MTI-nek elmondta: Politzer József ügyvezetői megbízását visszavonták és munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették, helyére határozatlan időre Uzsoky Andrást nevezték ki. A vezetőváltás okát nem indokolta. Emlékeztetett, hogy a cégben az önkormányzat április 22-én szerzett tulajdonrészt, azóta a mintegy négyszáz beszállítóval szemben fennálló tartozás rendezésére kétmilliárd forintot fordítottak, és a velük szemben fennálló kötelezettségeiket folyamatosan csökkentik.”

Ha valaki átsiklott volna efelett, még egyszer felhívom arra a figyelmet, hogy Pápa városa valójában már a becsődölt vállalkozás 100 %-os tulajdonosa. (A Pápai Víz- és Csatornamű Zrt.-nek is többségi tulajdonosa Pápa Város Önkormányzata) S bár a ködösítés (a felelősség áthárítása) jelentős, ne felejtsük: Pápa a rendszerváltás óta a Fidesz egyik fellegvára.(Kovács Zoltán, Kövér László a Fidesz legbefolyásosabb politikusai.)

Az önkormányzati vállalkozások -legalábbis azok, amelyek most szem előtt vannak- kudarcosak. Vagy csak akkor, ha ezt a Fidesz koordinálja? Nagy hirtelen az jut eszembe, hogy épp a napokban adtak hírt egy másik kínosan kudarcos önkormányzati vállalkozásról. „Csúnya bukást produkált a püspökladányi önkormányzati gyógyszertár. Százmillió felett van az adóssága, pedig évi 4-6 milliós bevételt reméltek belőle.” Forrás: Klikk ide! No, de térjünk vissza a pápai testület kudarcba fulladt vállalkozására. A Pápai Hús honlapján írtak szerint pártok feletti a felelősség. Vagy ha eddig nem is volt az, most sikerült azzá tenni.

„2013. április 22-től új felügyelő bizottsága van a Pápai Hús 1913 Kft-nek. Pápa Város Önkormányzata - az új tulajdonos - képviselő-testülete első döntései között szerepelt a korábbi felügyelő bizottság visszahívása és új megválasztása, hogy a társaság fölötti ellenőrzést ebben a formában átvegye. A háromtagú bizottság április 22-én alakult meg, elnöke Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere, tagjai pedig Grőber Attila önkormányzati képviselő és az üzemi tanács delegáltja, Harkai Attila, a társaság szakszervezeti vezetője. Az új felügyelő bizottság hétfőn megtartotta első ülését.” (Forrás: Pápai Hús). Július végén a városban, a Polgármesteri Hivatal előtt demonstrációk zajlottak. Hogy mennyire eredményesen az még nem dőlt el. A beszállítók egy része pletykák szerint ügyvédhez fordult. Futnak a pénzük után. Beszélnek olyanokról, akik nem akarják lenyelni a békát. S nem veszik tudomásul, hogy a jogos követelésük 30%-ról le kellene a diktált alku érdekében mondaniuk. Hallani olyanokról, akiknek ez több mint 20 millió Ft veszteséget jelentene. A szóbeszéd szerint azzal zsarolják őket, hogy ha a törvényes utat keresik, egy forintot sem kapnak.

A z utca hírei szerint a dolgozók is sokat veszítenek. Bérük a kollektív szerződés felrúgásával tízezrekkel csökkent. S lehet, hogy már abban sem reménykedhetnek, hogy megmarad a munkahelyük.

A szakszervezet szintén ügyvédekhez fordult. Még bízhatnak abban, hogy a tények alapján mellettük dönt a bíróság. Miközben egyáltalán nem kizárt, hogy a hatalom egy jól megírt forgatókönyv alapján játssza el a szerepét csupán. Idővel lesz új cég, lesz új tulajdonos, aki minden bizonnyal már most is fontos a Fidesz számára. A dolgok jelenlegi állása szerint nagyon úgy tűnik, hogy mindennek csupán a közpénzek törvényesnek látszó felhasználása és a dolgozók jövőjének
az ellehetetlenítése az ára.

Vissza...