Célegyenesbe fordultak

2013-08-07 07:41:00

Ha megnézi egy átlagos halandó (vélhetően átlagos halandó persze nem néz meg ilyet) a Nemzeti (akár a dohányboltok) Fejlesztési Ügynökség honlapját és azon azt, hogy milyen adatok lelhetőek fel a Veszprém Integrált Városfejlesztésről, azaz a belváros funkcióbővítő rehabilitációja I. üteméről, akkor azért lát érdekes adatokat.

Például azt, hogy ugyan van még szűk 4 hónap a projekt megvalósításának befejezésére, de pl. a számla alapú kifizetésekkel, a szerződött összeg alig harmadánál tartanak. Ebből az egy adatból máris érthetővé válik, mi az oka annak, hogy kevesen dolgoznak a terepen és lassúnak tűnik a megvalósítás üteme. Senki sem lelkes, ha az elvégzett munkákat nem fizetik ki, de elvárják, hogy a lendület ezek után se hagyjon alább.

 

A projekt rövid összefoglalásában olvasható állítások némelyike is elgondolkodtató. Lehet, hogy két évvel ezelőtt még így volt, de hogy most ez már nem áll fenn, az is bizonyos. Pl. akárhogy is keressük, nyoma sincs a látványliftnek. S mélygarázsok sem épülnek. Ami a Bagolyvár úton most létesül, az egy sima és a XXI. századi követelmények szerint gagyi parkolóház lesz csupán. Normális és európai léptékkel mért városokban ilyet már nem építenek. A sokat szidott szocreál épületek közé épül egy újabb szocreál épület.

S ha elballagunk a másik állítólagos mélygarázs helyszínére a Vas Gereben utcába, ott még egy kapavágásnyi nyomát sem látjuk az építkezésnek.

Már hogyan is látnánk, amikor holnap épp a Vas Gereben utcai parkoló megvalósítását ígérő konzorciumi partner kizárásáról vagy kilépéséről döntenek.

Egy véletlenül hozzám is eljutó meghívó szerint holnap Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a belvárosi rehabilitációs projektben résztvevő Projektpartnerei részére konzorciumi megbeszélést kezdeményez. A témák:

- Általános helyzetjelentés a projekt előrehaladásáról

- Előterjesztés a Vas Trend Kft. jogutódja - Óváros Trend Kft. - konzorciumból való kilépésével/kizárásával kapcsolatban

- Előterjesztés a Szignet Kft. konzorciumból való kilépésével/kizárásával

- Egyebek.

Nos, a Vas Trendről már 2007-ben is olvashattunk. Majdnem napra pontosan 6 éve így írt a Napló a Vas Gereben utcába tervezett- csak még nem EU-s pénzek felhasználást tervező – beruházásról. „Akár már jövőre elkészülhet az a parkolóház, melyet a Vas Gereben utcában tervez megépíteni egy vállalkozás. A beruházással átalakulhat az Óváros tér parkolási rendje is. A 215 férőhelyes parkolóház a belváros felől egy, míg a Horgos utca felől három szintes lenne. Beruházója a Vas Trend Kft., egy a Kinizsi Bank érdekeltségébe tartozó projektcég. Lakatos Antal, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója szerint a bekerülési költség milliárdos tétel, amelyet saját erőből teremtenek elő. A tervek szeptemberre készülnek el, az építkezés várhatóan tavasszal indulhat, és fél éven belül befejeződhet.”

Nos, mindebből az azért kiolvasható, hogy a Kinizsi Bank valójában a konzorciumi partner ennek a parkolóház projektelemnek a megvalósítását illetően.

Az a vízió, amit a napokban éppen a Takarékbankok, így a Kinizsi Bank állam általi bekebelezése miatt és is megfogalmaztam, bekövetkezni látszik. A parkolóház a polgármester május 24-én még sajtóban megjelent állításával ellentétben, nem épül meg szeptember végéig.
„A két parkolónál is hamarosan elkezdődik az építkezés: az egyik a bagolyvári parkoló, a Vár Áruház mellett, a kivitelező kiválasztását végzi a tulajdonos, a másik a Vas Gereben utcai parkoló, itt mélygarázs épül, szeptember 30-i határidővel. Forrás: Klikk ide!”

A víziónak az a része persze inkább csak fikció, hogy a Kinizsi Bank nemrég pozíciójából lemondó elnöke esetleg épp az államosítás bekövetkezte miatt nem segítené már a belvárosi rehabilitáció megvalósulását.

Amikor kisgömböcös „történetem” egy közösségi oldalon a barátaim körében ismertettem, az alábbi -azóta meghívóban is megerősített- információkat kaptam.
„ A V. G. utcai parkolóház nem épül meg. Ez nyilvánvaló volt mar hónapokkal ezelőtt! A konzorciumi partnerek kizárják a szerződéses kötelezettséget nem teljesítő tagot, s ezt a MAG Zrt.- nek bejelenti majd a varos. A pályázat tehát nem bukik! A takszöv. üggyel pedig egyetértek Lakatos Úrral! Ettől függetlenül a 2 ügynek nincs semmi köze egymáshoz! Persze kommunikálni lehet! A konzorciumi partner nem jelezte hivatalosan h nem épít! Ebből fakadóan az eredeti kötelezettségvállalása irányadó mindaddig míg ésszerű határidő okán nyilvánvaló h nem tud/akar teljesíteni! Bár rendkívül sok aggályom van a belvárosi rehab. ügyben, megis azt gondolom, hogy ebben a kérdésben P.GYnak nem volt nagy mozgástere! Ha azt mondta volna, h a V.G. utcai beruházás nem valósul meg, nyilván felvetődött volna a kérdés, hogy ezt miből gondolja! Egyébként csak akkor borul a pályázat, s okoz szabalytalansagi eljárást, majd legrosszabb esetben visszafizetési kötelezettséget, ha az összes tervezett beruházás 25%-a nem valósul meg! A Kinizsi Bankra jutó tamogatas %-os mértéke pedig csak 10% körüli!”

Szerződött összeg:

1 758 955 054 Ft

Kifizetett előleg összesen:

177 772 942 Ft

Számla alapú kifizetés összesen:

502 610 123 Ft

Utolsó kifizetés dátuma:

2013-07-26

 

Szerződés hatályba lépésének dátuma:

2011-05-13

Projekt rövid összefoglalása:

A Belvárosi AT érintett fő tengelye (Kossuth utca és környezete) jelenleg a kb. 4 évtizeddel ezelőtti kialakításának képét mutatja. Ezen idő alatt mind műszakilag, mind esztétikailag jelentősen elavultak a közterületek és épületek. Az alapvetően összefüggő célterület egységes megújulását és revitalizációját 13 projektelem szolgálja. Ebből 7 projektelem révén teljes hosszában megújításra kerül a Kossuth utca és kapcsolódó terei, kiemelt figyelmet szentelve a markáns É-D-i és K-Ny-i gyalogostengelyek kiépítésének és az utca keleti végén a jelenlegi funkcionális törés-záródás feloldásának. Ennek keretében az egész utca látványos rámpás átvezetésére kerül sor a forgalmas Jutasi út alatt, újabb teresedés kialakításával és gyaloghíd kiépítésével, illetve javul a parkolás a parkolóbővítés által. A sétálóutca környezetében négy kiemelkedő épület magánforrások bevonásával történő fejlesztése:új, stratégiailag fontos funkciók megteremtésével és fejlesztésével (rendezvény- és konf. központ, mélygarázsok), a gazdasági funkciójú épületek külső megújulásával, akadálymentesítésével (látványlift), továbbá rendezvények, akciók megszervezésével vonzóvá és élővé válik a városközpont.

Projekt megvalósításának tervezett kezdete:

2010-07-21

Projekt megvalósítás tervezett befejezése:

2013-11-30

 

Vissza...