DK: teljes zűrzavar a pedagógus bérek körül

2013-08-06 06:27:39

A kormány folytatja a pedagógus bérekkel kapcsolatos ámokfutását. Most éppen az derült ki, hogy néhány nappal az új tanév kezdete előtt rendkívüli parlamenti ülést kell összehívni, biztosítandó a béremelés jogszabályi hátterét.

Noha a kormány három éve folyamatosan ígérget fűt-fát a pedagógusoknak, arra eddig nem jutott ideje, hogy a változásokat átgondolja és megteremtse a megfelelő jogi környezetet.

Ennek köszönhetően a pedagógusoknak ma sejtelmük sincs milyen fizetésre számíthatnak a következő tanévtől kezdődően. A kormány ugyanakkor cinikusan azt akarja elhitetni, mintha jelentős béremelésről lenne szó.
A valóságban a korábban megígért emelésnek csak egy részét kapják meg a tanárok, miközben korábbi pótlékaikat elveszítik. Így nem kevés olyan pedagógus lesz, akiknek a fizetése csökkenni fog. A kormány akkor is hazudik, amikor azt mondja, Európában csökkennek a tanári fizetések. Az igazság ennek épp az ellenkezője. Mindemellett a magyar pedagógusok fizetése Európában a legalacsonyabbak közé tartozik.

A DK leszögezi, a kormány durván becsapta a pedagógusokat. Ismételten felszólítjuk a kormányt, hagyja abba a béremeléssel kapcsolatos hazudozást, felelőtlen ígérgetést, mellébeszélést. Tegye világossá és egyértelművé, milyen fizetésre számíthatnak a pedagógusok az új tanévtől kezdődően.

Niedermüller Péter (a DK alelnöke)

Forrás : Demokratikus Koalíció

Vissza...