WSJ-blog: Magyarország korlátozza a közszereplők bírálhatóságát

2013-08-03 06:44:45

A The Wall Street Journal Felzárkózó Európa című blogrovatában Gulyás Veronika jelentését közölte: Magyarország korlátozza a közszereplők bírálatát.

A magyar kormány azt tervezi, hogy módosítja a PTK-t, s a jövő évtől kezdve korlátozza a közszereplők bírálatának lehetőségeit. Válaszként az ország adatvédelmi ombudsmanja azt javasolta, hogy az Alkotmánybíróság változtassa meg a PTK tervezett módosítását, és vegye ki azt a részt, amely kimondja, hogy a szólásszabadságot lehet korlátozni, amennyiben a közszereplők bírálata „nem elismerhető közérdek” alapján történik. Szabó Máté ombudsman szerint ez a rész alkotmánysértő, mert aránytalanul korlátozza a szabadságjogokat, és homályos is, mivel olyan példák nem léteznek, amikor a „közérdek” ne lenne elismerhető. A tervezett módosítás nem sokkal azután jön, hogy a miniszterelnök hivatalvezetője pert nyert a delmagyar.hu honlappal szemben, ahol a kommentelők a bíróság szerint a cikkhez fűzött megjegyzéseikkel megsértették egy politikus [Lázár János – a szerk.] méltóságát. A bírósági ítélte értelmében a delmagyar.hu félmillió forintos bírságot köteles fizetni, és hivatalos bocsánatkérést kell közzétennie a honlapon. Az érintett cikk egy tavaly októberi autóbalesetről szólt, amelyben kárt szenvedett Lázár János, a miniszterelnök hivatalvezetőjének a kocsija, de nem Lázár okozta a balesetet. Az egyik komment becsmérelte Lázárt. A honlap közölte: sajnálja, hogy hagyta megjelenni a megjegyzést az oldalon. „Minden rendelkezésünkre álló eszközt fel fogunk használni, hogy megakadályozzuk az ilyen megjegyzések nyilvánosságra kerülését a honlapunkon” – írta a delmagyar.hu egy közleményben, július 23-án.

Szabó Máté úgy vélekedett: a közszereplőknek el kellene fogadni a tényt, hogy a sajtó és a nyilvánosság figyeli őket, és toleránsabbnak kellene lenniük a bírálatokkal szemben. Csányi Sándor, az OTP Nyrt, a legnagyobb magyar bank elnök-vezérigazgatója a múlt héten egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy érték őt bírálatok a sajtóban, és fontolóra vette perek indítását, de a tanácsadói lebeszélték erről azzal, hogy a reagálása csak még súlyosabb bírálatot vált majd ki.
„Így aztán annyiban hagytam, és úgy gondoltam nem leszek érzékeny. Megtanultam, hogy figyelnek rám amiatt, amit csinálok” – mondta Csányi.

Forrás: Galamus.hu

Vissza...