A Kinizsi Bank elnöke eldobta a malomkövet

2013-08-01 06:13:52

Máriás Leonárd: Lemondott a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója, a döntés oka valószínűleg a takarékszövetkezetek júliusban gőzerővel megkezdett államosítása. A szektorban több lemondott vezetőről beszélnek, és valószínűleg még többen fontolgatják a távozást.

Az átalakítást levezénylő integrációs szervezet egyik igazgatója szerint semmi valóságalapja nincs, hogy a bankvezetők elmozdítását terveznék, szerinte példás az együttműködés a szervezet és a szektor vezetői között az integráció végrehajtásában. Lemondott a Kinizsi Bankban betöltött minden tisztségéről Lakatos Antal, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Takarékszövetkezeti körökben terjedő információk szerint Csicsáky Péter, a takarékok ernyőszervezete, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója után ő az első vezető, aki a szektor államosítása és radikális átalakítása miatt távozott.

A július 13-án hatályba lépett integrációs törvény ugyanis vonatkozik azokra a takarékszövetkezetekből alakult pénzintézetekre is, amelyek bankká alakulásuk után tagjai maradtak valamelyik takarékszövetkezeti intézményvédelmi alapnak. Ezzel a szektor intézeteinek önállóságát felszámoló új központi befolyás kiterjed az olyan bankká alakult egykori takarékokra is, mint a Kinizsi Bank, a Széchenyi Bank, a Pannon Takarék Bank, a Mohácsi Takarék Bank és a DRB Bank.

Lakatos Antal a hvg.hu-nak megerősítette a lemondásáról szóló információt, részletes indoklását azonban a cikk megjelenése előtt visszavonta. Az mindenesetre árulkodó körülmény, hogy idén július elején újraválasztották a bank tisztségviselőit, köztük Lakatos Antal is újra megkapta az elnök-vezérigazgatói megbízatást, de az integrációs törvény július közepi hatályba lépése környékén mégis megszűnt a munkaviszonya. A Kinizsi Bank-vezér lemondása ellenére nem távozott a pénzintézettől: a hvg.hu a bank központjában érte el, és a megjelenő cikk rá vonatkozó részét is a bank kabinetvezetőjével kellett egyeztetnünk.

Tudott valamit?

A takarékszövetkezeti szektorban elterjedt vélemény, hogy Lakatos Antal jó kormánypárti kapcsolatokkal rendelkezik, és a szektor egyik neve elhallgatását kérő vezetője szerint nagy valószínűséggel neki már jelezték: jobban jár, ha nem várja meg a takarékszövetkezetek átszervezésének végét. A takarékok vezetői ugyanis úgy tudják, az átalakítást levezénylő integrációs szervezet rövidesen leváltja számos érintett pénzintézet vezetőjét, és – mint egy takarékszövetkezeti elnök fogalmazott – anyagilag jobban jár az, aki még a központi leváltás előtt távozik.

A HVG.hu-ban megjelent írás ide klikkelve olvasható tovább!

Vissza...