Hulljon a fĂ©rgese – OrbĂĄn Viktor a közĂ©pszerƱ fiatalokrĂłl

2013-07-27 07:03:11

OrbĂĄn Viktor pĂ©ntek dĂ©lelƑtt Ășjra a Kossuth rĂĄdiĂł vendĂ©gszeretetĂ©t Ă©lvezte, Ă©s ha mĂĄr ott volt elƑtte a mikrofon, hĂĄt nem finomkodott. „Szerintem közpĂ©nzen, adĂłfizetƑk pĂ©nzĂ©bƑl egyetemen tanĂ­tani, tanĂ­ttatni közĂ©pszerƱ teljesĂ­tmĂ©nyƱ fiatalokat nem Ă©rdemes” – magyarĂĄzta a miniszterelnök,

majd ehhez hozzĂĄtette mĂ©g azt is: „Nem vagyok az ellen, hogy a közepes kĂ©pessĂ©gƱek is tanuljanak, de nekik nem egyetemen kellene tanulniuk, nekik egy mĂĄsfajta kĂ©pzĂ©sre van szĂŒksĂ©gĂŒk.”

Bevalljuk ƑszintĂ©n, most az egyszer nem hallgattuk Ă©lƑben az adĂĄst, ezeket a szavakat csak leĂ­rt formĂĄban lĂĄttuk elƑször, aztĂĄn mĂĄsodszor. Merthogy többször futottunk neki, elsƑre ugyanis nem hittĂŒk el, amit lĂĄtni vĂ©ltĂŒnk.

Most nem arrĂłl fogunk Ă­rni, összesen hĂĄny egyetemi helyre van szĂŒksĂ©g MagyarorszĂĄgon (megtettĂŒk mĂĄr több Ă­zben, lĂĄsd keretes Ă­rĂĄsunkat alant). Ami speciel igen fogas kĂ©rdĂ©s, komoly vita tĂĄrgya, amelyben lapunk hatĂĄrozott, de vitathatĂł ĂĄllĂĄspontja az, hogy tanuljanak sokan, nagyon sokan, minĂ©l többen, hogy azt ne mondjuk: hĂĄrom gyerek, nĂ©gy kerĂ©k, kĂ©t diploma.

Orbån Viktor szerint csak a legjobbak tanuljanak. A közepes képességƱekre nem költ pénzt.

EgyĂĄltalĂĄn, mi a bĂĄnat az a „kĂ©pessĂ©g”? Az ugye vilĂĄgos: hogy ki milyen felvĂ©telit/Ă©rettsĂ©git Ă­r, nem ĂĄll egyenes összefĂŒggĂ©sben a „kĂ©pessĂ©geivel”, hiszen ki lehet fogni egy rossz napot, miközben a vizsga kĂŒlönben sem azt mĂ©ri, milyen pszicholĂłgus vagy tanĂĄr lesz az illetƑbƑl. Hogy egy pĂĄr ĂłrĂĄs felmĂ©rƑ alapjĂĄn vonjunk le valakirƑl Ă©vekre – vagy akĂĄr egy egĂ©sz Ă©letre – meghatĂĄrozĂł következtetĂ©st, a mĂ©lysĂ©gesen konzervatĂ­v magyar közoktatĂĄs jellemzƑ Ă©s kĂĄrtĂ©kony tikkje. OrbĂĄn ezt az elkĂ©pzelĂ©st viszi el az abszurditĂĄsig.

ElƑbb precĂ­zen szĂ©tvĂĄlogatnĂĄ a magyar lakossĂĄg egy csoportjĂĄt, majd a mƱvelet utĂĄn az egyik rĂ©szĂ©t szĂ©p dobozba csomagolnĂĄ, a mĂĄsikat pedig egy szakadt szatyorba gyömöszölnĂ©, mielƑtt a kukĂĄba vĂĄgja. JegyezzĂŒk meg ezt a nyilatkozatot: MagyarorszĂĄg miniszterelnöke több milliĂł szegĂ©nysĂ©gben Ă©lƑ ĂĄllampolgĂĄr felĂ© mutat olyan gƑgös Ă©rzĂ©ketlensĂ©get, mint a mĂșlt Ă©s a jelen legsötĂ©tebb diktĂĄtorai. Úgy, ahogy a szĂ­ve – Ă©s Habony ÁrpĂĄd – diktĂĄlja neki.

MiĂ©rt is beszĂ©lĂŒnk Ă­gy? HĂĄt azĂ©rt, mert a felvĂ©teli pontszĂĄm – melyet OrbĂĄn szerint emelni kĂ©ne – csak egyetlen ĂĄllapotot mutat meg egy bizonyos idƑben, jellemzƑen 18-19 Ă©vesen. Ez a bizonyos pontszĂĄm pedig korĂĄntsem csak a „kĂ©pessĂ©gektƑl” fĂŒgg, hanem – mĂĄsok mellett, de nem csekĂ©ly mĂ©rtĂ©kben – az anyagi hĂĄttĂ©rtƑl. Ehhez vegyĂŒk hozzĂĄ azt a tĂ©nyt, mely szerint fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy valaki el tud-e helyezkedni a tanult szakmĂĄjĂĄban vagy sem, sokkal jobbak lesznek a munkaerƑ-piaci lehetƑsĂ©gei diplomĂĄval, mint nĂ©lkĂŒle. Az a kormĂĄnyfƑ, aki errƑl nem tud, felkĂ©szĂŒletlen, Ă©s lövĂ©se sincs a korszerƱ felsƑoktatĂĄsrĂłl. Vagy tud Ă©s van, de azt gondolja: aki szegĂ©ny, legyen mĂ©g szegĂ©nyebb.

Vagy nem gondol semmi mĂĄsra, csak a szavazatokra, Ă©s ezĂ©rt, ha mikrofon közelĂ©be kerĂŒl, mĂĄst se csinĂĄl, csak a vĂĄlasztĂłk sĂ©rtett, önsajnĂĄlĂł rĂ©tegeinek kedveskedik. Ɛk azok, akik szerint igazsĂĄgtalan, hogy ilyen sokan tanulnak „ingyen”, „az Ƒ pĂ©nzĂŒkbƑl”. Igen, sajnos sokan Ă©reznek haragot a szerencsĂ©sebbek (gazdagok, szĂ©pek, fiatalok) irĂĄnt, Ă©s sokan keserƱsĂ©gĂŒkben leginkĂĄbb azt szeretnĂ©k, hogy legyen mindenkinek szar.

Nekik OrbĂĄn Viktor tökĂ©letes miniszterelnökĂŒk.

 

Emberellenes bƱn

Berlinger Edina közgazdĂĄsz kĂ©t Ă©ve Ă­rt cikket a Narancsba a felsƑoktatĂĄssal kapcsolatos tĂ©vkĂ©pzetekrƑl, köztĂŒk arrĂłl, hogy „a tömeges felsƑoktatĂĄs szĂŒksĂ©gkĂ©ppen a minƑsĂ©g hanyatlĂĄsĂĄval jĂĄr”, vagy hogy „tĂșl sok a diplomĂĄs”.  EbbƑl idĂ©zĂŒnk: „Aki a gyerekeknek azt mondja, hogy nem Ă©rdemes tovĂĄbb tanulni Ă©s diplomĂĄt szerezni, az ember-, sƑt nemzetellenes bƱnt követ el. Empirikus tĂ©ny, hogy a diplomĂĄsok gazdagabbak, boldogabbak Ă©s tovĂĄbb Ă©lnek, mint a nem diplomĂĄsok; Ă©s az a csodĂĄlatos, hogy ez akkor is Ă­gy marad, ha nƑ a diplomĂĄsok rĂ©szarĂĄnya.”

ForrĂĄs: Magyarnarancs

Vissza...