Lånczos Vera: Az ellenzék és Gyurcsåny

2013-07-24 06:40:13

A KlubrĂĄdiĂł EgyĂ©bkĂ©nt cĂ­mƱ mƱsorĂĄban (Neuman GĂĄbor szokta vezetni) az elmĂșlt alkalommal UngĂĄr KlĂĄra, a SZEMA vezetƑje volt az interjĂșalany, akinek – miutĂĄn hosszasan beszĂ©lgettek az ellenzĂ©ki lehetƑsĂ©gekrƑl – nyilatkoznia kellett arrĂłl, mi a vĂ©lemĂ©nye a KlubrĂĄdiĂł elƑzƑ heti telefonos kĂ©rdĂ©seire beĂ©rkezett vĂ©lemĂ©nyekrƑl.*

UngĂĄrnak a hĂ©t elsƑ kĂ©rdĂ©sĂ©re adott vĂĄlasza az ok, ami miatt ez az Ă­rĂĄs megszĂŒletett. Neuman ugyanis azt kĂ©rdezte a hallgatĂłktĂłl, vajon elkĂ©pzelhetƑnek tartjĂĄk-e, hogy GyurcsĂĄny Ferenc szivĂĄrogtatta ki az Ƒszödi beszĂ©det, amire Szanyi Tibor egy facebookos bejegyzĂ©sĂ©ben utalt.
Neumann azt is elmesĂ©lte, hogy több „hivatalos” szakĂ©rtƑt is megkĂ©rdezett, Ƒk azonban elzĂĄrkĂłztak a vĂĄlaszadĂĄstĂłl, na de, mit gondol errƑl UngĂĄr KlĂĄra. UngĂĄr KlĂĄra pedig, ellentĂ©tben az ĂĄllĂ­tĂłlag nem nyilatkozĂłkkal, közölte, hogy Ƒ nem egyszerƱen csak gondol errƑl valamit, Ƒ egyenesen tudja, hogy GyurcsĂĄny szivĂĄrogtatta ki az Ƒszödi beszĂ©det a nyilvĂĄnossĂĄgnak, preventĂ­v cĂ©lbĂłl, ĂĄllĂ­tĂłlag azĂ©rt, hogy megelƑzze a Fideszt. MegelƑzze abban, hogy a 2006-os önkormĂĄnyzati vĂĄlasztĂĄsa elƑtt egy nagygyƱlĂ©sen jĂĄtssza le az Ƒszödi beszĂ©d bizonyos rĂ©szleteit. A felvetĂ©sre, hogy Ƒ honnan tudja mindezt, Ășgy nyilatkozott, hogy egy GyurcsĂĄny csalĂĄdjĂĄhoz közel ĂĄllĂł embertƑl hallotta. Többet nem mondott. TalĂĄn Ƒ is Ă©rezte, hogy ez nem elĂ©g fajsĂșlyos ĂĄllĂ­tĂĄs Ă­gy önmagĂĄban, ezĂ©rt elƑvette azt mĂĄr lejĂĄrt, kissĂ© recsegƑ lemezt is, hogy ugye mindenki emlĂ©kszik, mennyire felkĂ©szĂŒlten reagĂĄlt a sajtĂł kĂ©rdĂ©seire GyurcsĂĄny, amikor a kirobbant botrĂĄny utĂĄn ott ĂĄllt az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłk elƑtt: mint akit nem Ă©rtek vĂĄratlanul a kĂ©rdĂ©sek. JellemzƑ a hazai közĂ©letre, hogy ha egy Ă©rtelmes ember Ă©rtelmesen vĂĄlaszolgat a sajtĂłnak, az akkora ritkasĂĄg, hogy lĂĄthatĂłan mĂ©g bƱnjelnek is elegendƑ. Egyenesen teĂłriĂĄt lehet rĂĄ Ă©pĂ­teni, egyĂ©b bizonyĂ­tĂ©k hĂ­jĂĄn.

TegyĂŒk hozzĂĄ a teljessĂ©g kedvĂ©Ă©rt, hogy UngĂĄr KlĂĄra többször is megjegyezte, a lĂ©nyegesebb kĂ©rdĂ©s az, hogy a Fideszhez hogyan jutott el az Ƒszödi beszĂ©d hangfelvĂ©tele, amirƑl viszont nem a „tudĂĄsĂĄt”, csupĂĄn a sejtĂ©seit Ă©s feltĂ©telezĂ©seit osztotta meg velĂŒnk

A mƱsorvezetƑ ezt követƑen ismertette vele a szĂĄmokat. KiderĂŒlt, a hallgatĂłk mindössze 6 szĂĄzalĂ©ka tudja elkĂ©pzelni, hogy GyurcsĂĄny szivĂĄrogtatott, 94 szĂĄzalĂ©ka viszont nem. Na, ehhez mit szĂłl UngĂĄr – kĂ©rdezte. Ɛ pedig Ășgy vĂ©lte, ha az embereknek nincs informĂĄciĂłjuk valamirƑl, akkor persze arra alapoznak, amit Ă©vek Ăłta hallanak, Ă©s ugye Ă©vek Ăłta azt halljĂĄk GyurcsĂĄnytĂłl, hogy nem Ƒ volt a kiszivĂĄrogtatĂł, meg hogy Ƒ mĂĄr nagyjĂĄbĂłl tudja, hogy kik voltak. (Mintha az emberek errƑl csak GyurcsĂĄnyt hallhattĂĄk volna az elmĂșlt Ă©vekben.)

TehĂĄt: az emberek informĂĄciĂłk hiĂĄnyĂĄban arra alapoznak, amit hallanak. Most itt ĂĄllunk mi, az emberek, Ă©s talĂĄlgathatjuk, vajon informĂĄciĂł-e az, amit UngĂĄr közölt velĂŒnk. InformĂĄciĂł-e az, hogy neki egy nevenincs ember azt mondta, hogy
. InkĂĄbb informĂĄciĂł-e UngĂĄr közlĂ©se, mint GyurcsĂĄny közlĂ©se? GyurcsĂĄnyĂ©, aki mellesleg ennek az egĂ©sz törtĂ©netnek az abszolĂșt vesztese volt, semmilyen Ă©rdeke nem fƱzƑdött ahhoz, hogy a sajĂĄt beszĂ©dĂ©nek szövegĂ©t bĂĄrmilyen preventĂ­v cĂ©l miatt kiforgassa, olyan rĂ©szeit emelje ki, amelyek sĂșlyosan torzĂ­tjĂĄk az eredeti ĂŒzenetet. GyurcsĂĄny nem mĂĄstĂłl hallotta, amit ĂĄllĂ­t, hanem a szemĂ©lyesen vele törtĂ©ntekrƑl nyilatkozott Ășgy, hogy nem Ƒ hozta magĂĄra a dögvĂ©szt kĂ©szakarva. És akinek a memĂłriĂĄja nem veszett el teljesen, arra is emlĂ©kezhet, hogy a beszĂ©d nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂŒlĂ©sĂ©nek napjĂĄn Budapesten Ă©s szĂĄmos nagyvĂĄrosban tĂŒntetĂ©sek voltak. Olyan tĂŒntetĂ©sek, amelyek inkĂĄbb elkĂ©pzelhetetlenek elƑkĂ©szĂŒletek nĂ©lkĂŒl, mint az ĂșjsĂĄgĂ­rĂłknak valĂł Ă©rtelmes vĂĄlaszolgatĂĄs. A demonstrĂĄciĂłk kialakulĂĄsĂĄnak sebessĂ©ge Ă©s mĂ©rete inkĂĄbb arra engedne következtetni, hogy mĂĄsok elƑre felkĂ©szĂŒltek rĂĄjuk, mĂ©gpedig az akkori ellenzĂ©k. Nekik jöttek jĂłl Ă©ppen azok a szavak Ă©s mondatok, amelyek a csapbĂłl is folytak. Teljesen logikĂĄtlan, hogy preventĂ­v cĂ©lbĂłl Ă©ppen ilyen szövegrĂ©szeket vĂĄlogasson ki Ă©peszƱ ember, Ă©s abban sincs logika, hogy bĂĄrminek a mĂ©regfogĂĄt ilyen mĂłdon lehetett volna kihĂșzni. Ugyan mĂĄr miĂ©rt lett volna rosszabb, ha a beszĂ©d rĂ©szleteibƑl felolvasĂĄst tartanak a Fidesz nagygyƱlĂ©sĂ©n, mint az, hogy sokkal nagyobb nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© egy torzan megvĂĄgott szöveget visznek önkĂ©nt. PreventĂ­v cĂ©lbĂłl az egĂ©sz beszĂ©d nyilvĂĄnossĂĄgra hozatala lett volna logikus, bĂĄrmikor megtörtĂ©nhetett volna, ha ilyen szĂĄndĂ©k valĂłban lett volna.

Az a helyzet, hogy akik valĂłban logikusan gondolkodnak, ezeket az informĂĄciĂłkat Ă©s ezeket a körĂŒlmĂ©nyeket mĂ©rlegelik, ezĂ©rt Ă©s Ă­gy alakulhatott ki a vĂĄlaszadĂłk körĂ©ben a 6–94 szĂĄzalĂ©kos arĂĄny, Ă©s nagyon valĂłszĂ­nƱ, hogy ezen az arĂĄnyon esetĂŒkben mit sem vĂĄltoztatna UngĂĄr „informĂĄciĂłja” sem.

Az ilyen „informĂĄciĂłk” mĂĄsokhoz szĂłlnak, Ă©s az az igazĂĄn Ă©rdekes kĂ©rdĂ©s, hogy a jelenlegi ellenzĂ©knek ezek a szereplƑi – pĂ©ldĂĄul Szanyi Ă©s UngĂĄr – kiknek is szĂĄnjĂĄk ezeket a közlĂ©seket. MiĂ©rt merĂŒl fel idƑrƑl-idƑre az Ƒszödi beszĂ©d Ă©s ennek a kapcsĂĄn GyurcsĂĄny, nemcsak a jobboldali mĂ©diatĂ©rben, homĂĄlyos utalĂĄsokra alapozott vĂĄdaskodĂĄsok közepette? MiĂ©rt van az, hogy a demokratikus tĂ©rfĂ©len sem azzal foglalkoznak elsƑsorban, amit a jelenlegi helyzetrƑl GyurcsĂĄny mond, amit pĂĄrtelnökkĂ©nt Ƒ vagy a pĂĄrtja kĂ©pvisel? Ez a dolog bizony a hazugsĂĄghoz valĂł viszonyrĂłl szĂłl.

Ha egy pillanatra kimerevĂ­tjĂŒk a kĂ©pet, mit lĂĄtunk? Azt, hogy Szanyi Ă©s UngĂĄr lĂ©nyegĂ©ben azt sugalljĂĄk: GyurcsĂĄny nem mond igazat, amikor tagadja, hogy bĂĄrmi köze van a hangfelvĂ©tel kiszivĂĄrogtatĂĄshoz. A „GyurcsĂĄny a hazug” klisĂ©t poroljĂĄk le. Az Ƒszödi beszĂ©d Ă©s a hazugsĂĄg Ășjabb összekapcsolĂĄsĂĄt vĂ©gzik el. Az elmĂșlt ciklus legnagyobb hazugsĂĄgmĂ­toszĂĄt Ă©lesztgetik Ășjra, konkrĂ©tumok nĂ©lkĂŒl. KözbevetƑleg jegyzem meg, hogy az Ƒszödi beszĂ©d kiszivĂĄrogtatĂĄsa a közbeszĂ©dben kĂ©tfĂ©le szempontbĂłl szerepel. EgyrĂ©szt, hogy mikĂ©ppen jutott a szöveg ki egyĂĄltalĂĄn az MSZP hatĂłkörĂ©bƑl, mĂĄsrĂ©szt szƱkebb Ă©rtelemben, szĂ©tvĂĄlasztva a kijutĂĄs Ă©s a sajtĂł tudomĂĄsĂĄra hozĂĄs momentumait, hogy legalĂĄbb az utĂłbbit lehessen GyurcsĂĄny nyakĂĄba varrni. A manipulĂĄciĂłnak ma mĂĄr az is a rĂ©sze, hogy ez a kĂ©tfĂ©le Ă©rtelmezĂ©s keverhetƑ Ă©s keveredik. Az ĂĄtlagos hĂ­rfogyasztĂłnak föl sem tƱnik, melyikrƑl van szĂł. A felszĂ­nes figyelemnek elegendƑ, hogy a szivĂĄrogtatĂĄs Ă©s GyurcsĂĄny neve egyĂŒtt szerepeljen, Ă©s az Ƒszödi beszĂ©d minden kĂĄros következmĂ©nyĂ©t, a kartergyilkossĂĄgok hatĂĄsĂĄt, a karaktergyilkossĂĄggal szembeni tehetetlensĂ©get vagy az ĂĄrulĂĄst mĂĄris egyetlen szemĂ©ly felelƑssĂ©gĂ©vĂ© lehet tenni.

Szinte hihetetlen az a politikai botfĂŒlƱsĂ©g, amely megakadĂĄlyozza, hogy az ellenzĂ©k jelenlegi vezetƑi ĂĄtlĂĄssĂĄk azt az egyszerƱ összefĂŒggĂ©st, Ƒket magukat Ă©s a pĂĄrtjaikat is olyan mĂ©rtĂ©kben manipulĂĄlta a GyurcsĂĄnyra kihegyezett Ă©s Ă©vek Ăłta folyĂł permanens kampĂĄny, hogy a kibontakozĂĄs egyik fƑ akadĂĄlya ma mĂĄr ez. Nem akarjĂĄk Ă©szrevenni, mennyire kĂłdolt minden megnyilvĂĄnulĂĄsuk. Mert ne legyen kĂ©tsĂ©gĂŒnk, manipulĂĄltsĂĄgot jelent az is, ha az Ƒszödi beszĂ©d Ă©s a dramaturgiailag jĂłl megtervezett 2006-os „spontĂĄn” nĂ©pharag „hivatalossá” vĂĄlt Ă©rtelmezĂ©sĂ©hez igazodnak vagy politikai Ă©rdekbƑl felhasznĂĄljĂĄk, ugyanis ez azt a meghamisĂ­tott valĂłsĂĄgkĂ©pet erƑsĂ­ti, amely a Fidesz-rezsim ma mĂĄr generĂĄlissĂĄ vĂĄlt hazugsĂĄgpolitikĂĄjĂĄnak nĂ©lkĂŒlözhetetlen eleme.

Vagyis valĂłjĂĄban itt nem a GyurcsĂĄnyhoz valĂł viszonyrĂłl van szĂł, hanem a jelenlegi ellenzĂ©ki politikusok viszonyĂĄnak tisztĂĄzatlansĂĄgĂĄrĂłl önmagukhoz Ă©s a fent leĂ­rt jelensĂ©ghez. A törtĂ©net a hazugsĂĄghoz valĂł viszonyrĂłl szĂłl. ArrĂłl, hogy elegendƑ-e beszĂ©lni, vagy tettekre is kell-e vĂĄltani a politikai ƑszintesĂ©get? Ezzel szemben nemcsak azt tƱrtĂ©k el, hogy felĂ©pĂŒljön az Ƒszödi beszĂ©d meg a „nagy nĂ©pi ellenĂĄllĂĄs”, illetve a „nagy nĂ©pi ellenĂĄllĂĄst letörƑ rendƑrĂĄllam” mĂ­tosza, de ma sem vĂĄllaljĂĄk a nyĂ­lt szembenĂ©zĂ©st Ă©s az esetleges konfliktusokat a rögzĂŒlt politikai elƑítĂ©letek felszĂĄmolĂĄsa Ă©rdekĂ©ben.

Az MSZP-nek lĂĄthatĂłan, GyurcsĂĄnyt tĂĄvol tartandĂł, nincs szĂĄndĂ©ka erƑfeszĂ­tĂ©seket tenni, hogy a törtĂ©nteket ĂșjraĂ©rtelmezze Ă©s ezt elfogadtatĂĄssa. Így Ƒ viszi el a balhĂ©t, sƑt mĂ©g ĂŒrĂŒgy is van rĂĄ, hogy Ƒt, Ă©s csak Ƒt, a mĂșlttal azonosĂ­tsĂĄk.(Tudatosan hasznĂĄlom a szĂĄndĂ©ka Ă©s nem az Ă©rdeke szĂłt, mert az Ă©rdeke bizony ez lenne hosszabb tĂĄvon az MSZP-nek is, hogy tiszta vizet öntsön a pohĂĄrba.)

Bajnai nem ismerte fel, hogy Ă©ppen GyurcsĂĄnyt Ă©s a DK-t bevonva teremthetett volna ellensĂșlyt Ă©s nagyobb politikai mozgĂĄsteret a maga szĂĄmĂĄra, mind a jelenlegi pĂĄrtszövetsĂ©gĂ©ben, mind az MSZP-vel valĂł egyezkedĂ©se sorĂĄn. Ha meghirdetett Ă©rtĂ©keibƑl Ă©s cĂ©ljaibĂłl indult volna ki – ƑszintĂ©n –, akkor nem hagyhatta volna figyelmen kĂ­vĂŒl, hogy a korszakvĂĄltĂĄshoz szĂŒksĂ©ges garanciĂĄlis elemek a DK programjĂĄban mĂĄr kezdettƑl fellelhetƑk voltak, ahogy ma is ott vannak. 2012 oktĂłberĂ©ben Bajnainak mĂ©g meglett volna egy ilyen döntĂ©shez az ereje. Ehhez azonban kĂ©pesnek kellett volna lennie rĂĄ, hogy hatĂĄrozottan tĂșllĂ©pjen a Milla, majd az LMP-bƑl kivĂĄltak Ășgynevezett rendszerkritikus alapvetĂ©sein, amelyek csökevĂ©nyesen, de mĂĄig jelen vannak az EgyĂŒtt–PM politikĂĄjĂĄban. Azt belĂĄttĂĄk, hogy az MSZP-vel kötött szövetsĂ©g elkerĂŒlhetetlen, de azzal a korĂĄbbi politikai identitĂĄskĂ©pzƑ elemmel mĂĄig nem szĂĄmoltak le, hogy Ășj elitre van szĂŒksĂ©g, mert a 2010 elƑtti kormĂĄnyzĂĄs hibĂĄibĂłl egyenesen levezethetƑ következmĂ©ny a Fidesz-rezsim jelenlegi dĂșlĂĄsa. MĂĄrpedig a Fidesz politikai mibenlĂ©tĂ©nek megĂ©rtĂ©se elengedhetetlen. Hogy a Fidesz-fĂ©le antidemokratikus mentalitĂĄs elsƑsorban a FideszbƑl következik, Ă©s hogy ez teremtett egy mĂĄsfajta rendszert, olyan igazsĂĄg, amelynek meg nem Ă©rtĂ©se ellehetetlenĂ­ti a kĂŒzdelem hatĂĄsossĂĄgĂĄt Ă©s eredmĂ©nyessĂ©gĂ©t is ellene. Ezzel szemben az EgyĂŒtt–PM politikusai a sajĂĄt korĂĄbbi identitĂĄsuk lĂĄtszatĂĄnak megƑrzĂ©sĂ©t vĂ©lik Ă©rdekĂŒknek, ehhez van szĂŒksĂ©gĂŒk 2006-nak arra az Ă©rtelmezĂ©sĂ©re, amely ĂŒrĂŒgyet teremt rĂĄ, hogy ma mĂĄr kizĂĄrĂłlag GyurcsĂĄnyt kiiktatva korszakvĂĄltĂĄsozzanak. Nem Ă©rzĂ©kelik – MSZP-vel igen, de GyurcsĂĄnnyal nem – az attitƱjĂŒkben rejlƑ sĂșlyos morĂĄlis ellentmondĂĄst. Bajnai ma sodrĂłdik, hol a Milla, hol a PM dominĂĄl a mondataiban, Ă©s nĂ©pszerƱsĂ©ge is egyre limitĂĄltabb velĂŒk egyĂŒtt, mert a bizonytalanok nem erre vĂĄrtak. Ez ma mĂĄr tĂ©ny. Az egĂ©sz problĂ©mĂĄrĂłl azonban nincs vilĂĄgos beszĂ©d, pedig a nyĂ­lt, akĂĄr heves, de Ƒszinte vita is ezekrƑl a kĂ©rdĂ©sekrƑl jobb lenne, mint a lefojtott lĂ©gkör Ă©s a hallgatĂĄs. Miközben szinte minden ellenzĂ©ki pĂĄrt Ă©s mozgalom azt nevezi meg a mai rendszer lĂ©nyegekĂ©nt, hogy a Fidesz-rezsim hazugsĂĄgra Ă©pĂŒl, lĂĄthatĂłan nincs erejĂŒk hozzĂĄ, hogy valĂłban Ƒszinte politikĂĄt ĂĄllĂ­tsanak szembe vele. HiĂș ĂĄbrĂĄnd, azt hinni, hogy ha GyurcsĂĄny a kedvĂŒkĂ©rt szublimĂĄlĂłdna, megtakarĂ­thatnĂĄk az emlĂ­tett szembenĂ©zĂ©st. MĂ©gis ezt akarjĂĄk. Pedig a gyurcsĂĄnyozĂĄs, ƑszödözĂ©s az ellenzĂ©ki tĂ©rfĂ©len is silĂĄny pĂłtcselekvĂ©s.

A paradoxon az, hogy ebbe csak lĂĄtszĂłlag bukik bele GyurcsĂĄny. Ha nem vĂĄllaljĂĄk, hogy a közelmĂșlt törtĂ©nelmĂ©rƑl lehĂĄntjĂĄk a rĂĄhordott hazugsĂĄgokat, Ășjra a hazugsĂĄgra Ă©pĂŒlƑ politika diadalĂĄt kĂ©szĂ­tik elƑ.


* Ezeket a kĂ©rdĂ©seket szintĂ©n Neuman GĂĄbor szokta feltenni a közönsĂ©gnek, a telefonos vĂĄlaszok fizetƑsek, a befolyt pĂ©nz egy rĂ©sze a KlubrĂĄdiĂł tĂĄmogatĂĄsĂĄt szolgĂĄlja. A rĂĄdiĂł az eredmĂ©nyt mindig ismerteti, amely nem reprezentatĂ­v vĂ©lemĂ©nyfelmĂ©rĂ©s ugyan, mĂ©gis kifejez valamifĂ©le közvĂ©lekedĂ©st ellenzĂ©ki oldalon.

ForrĂĄs: Galamus.hu

Vissza...