Heller Ágnes előadása

2010-11-03 09:03:32

A Józan Ész Társaság, megvalósítva Heller Ágnes filozófus ötletét, önerőből, közadakozásból és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának anyagi támogatásával egy emléktáblát avat fel 2010. november 5-én 16:00 órakor Veszprémben a Jókai Mór utca 23. számú épület falán "Az ismeretlen jó embernek." Ezt követően 17:00 órai kezdettel a Lovassy László Gimnáziumban Heller Ágnes tart előadást A jó választása, vagy választható-e a jó? címmel, majd válaszol a kérdésekre.

Íme a meghívó pontos szövege:

Tisztelt Polgártársunk!

Ezen emléktábla puszta jelenlétét fontosnak és helyénvalónak érezzük városunkban. Örömtelinek tartanánk, ha évente egyszer egy hasonlóan szerény márványlap előtt
országszerte minél több közösség emlékezne meg némán és fölös pátosz nélkül azokról, gondolna néhány percre azokra, akik mitsem törődnek az ilyesfajta ünnepléssel és megemlékezésekkel, mert a jót választva jóvá váltak, de legalábbis jobbá - másokért.
Soha vagy csak alig gondolunk azokra, az idézőjel nélküli jó emberekre a mindennapokban, akik láthatatlanul, csöndben, nemes természetességgel és még nemesebb egyszerűséggel teszik dolgukat, azt, ami hasznot, szépséget és értelmet tud becsempészni önzetlen módon mások életébe.
Ők azok a jó emberek, akik a gyakorlatban a józan ész cselekvési lehetőségét és szabadságát megvalósítják, túl az éppen aktuális morális és egyéb eszmerendszereken.
Tudjuk, hogy az ilyen jó emberek léteznek, és tudjuk azt is, hogy jóságuk nem hullt terméketlen talajra soha: akit a jóság egyszer is megérintett, az csupán ettől az érintéstől is jó és jobb lett, s ha már jóvá vagy jobbá vált, mert megtapasztal(hat)ta a jót, ezt (ha akaratlanul is, de) továbbadja majd másnak, másoknak a jövőben.
Most előttük tisztelgünk, amikor meghívjuk Önt e csöndes táblaavatási ünnepségre.
Barátsággal és üdvözlettel:


Józan Ész Társaság


Veszprém, Cserhát ltp. 8.
+36 20 / 420 - 5414

Vissza...