Az önkényúr a nem létező sikerben fürdik

2013-07-19 17:58:18

Orbán miniszterelnöknek a Wall Street Journalban megjelent interjúja veszedelmes küldetéstudatot tükröz. Azt hiszi magáról, hogy ő a hivatott vezető, aki nemzete segítségére siet, ha baj van. Azt hiszi, hogy a „normatívval”, a „sztenderd gazdaságpolitikával” szemben alkalmazott „célzott akciók” hoznak sikert, amikor válságból kell az országot kivezetni.

Ez a jogállam helyébe lépő önkényuralom ideológiája: az önkényúr dönt, oszt, újrarendezi a piacot, elveszi a tulajdont, a maga módján igazságot tesz. Tagadja, hogy a fejlődésnek iránya lenne, vagyis tagadja az európai progressziót, amely alattvalókból polgárrá emelte az emberek százmillióit, tagadja a humanizmust, a felvilágosodást, a szabadságot, az egyenlőséget, a testvériséget. Orbán talán hiszi is, hogy önkényuralma sikeres, ha nem néz körül az országban, amelyben uralkodik.

Csakhogy Orbán önkényuralma gazdasági tekintetben sem sikeres: a hiánycsökkenés ára a nyugdíjvagyon felélése, vagyis hogy a ma dolgozók majdani nyugdíjának nincs fedezete. Az önkényuralmi gazdaságpolitika, a különadók, a végtörlesztés riasztja a befektetőket, visszaveti a növekedést, csökkenti az elosztható tortát. Az önkényuralmi társadalompolitika a korábbinál is jobban kettészakítja a társadalmat, növeli a szegénységet, a reményvesztettséget. Az önkényuralmi külpolitika példátlan elszigeteltségbe vitte az országot.

Az önkény ideológiája kudarcokat leplez, akár tudja Orbán, akár nem.

Bauer Tamás
a Demokratikus Koalíció alelnöke

Forrás: Demokratikus Koalíció

Vissza...