Én kérek elnézést...

2013-07-18 10:11:30

Milyen lett Veszprémben a dohányboltok arculata?

Ha egy szóval kell erre válaszolni, nem mondhatok más, mint azt, hogy borzalmas.(Persze ízlések és pofonok különbözőek...) 10 nappal ezelőtt kérdést intéztem a város jegyzőjéhez és főépítészhez.

Íme: Tisztelt Jegyző úr! Tisztelt Főépítész úr!  Egy héttel ezelőtt, július elsején nyitottak meg városunkban a nemzeti dohányboltok. A héten jó párat végiglátogattam, megnéztem az üzletek külső megjelenését, arculatát.

Tisztelttel azt szeretném kérdezni jegyző úrtól, volt-e bármiféle beleszólása Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának abba, hogy milyen arculattal jelenjenek meg ezek az üzletek a városunkban? Azt is szeretném megtudni jegyző úrtól, hogy ezeknek az üzleteknek a városon belüli elhelyezkedésére volt-e bármiféle módon lehetősége javaslatok megfogalmazására? (Úgy látom, van ahol egy kis területre koncentrálódóan túl sok üzlet nyílt meg, s van olyan városrész is, ahol viszont egy sem.)

Természetesen a leginkább persze az érdekelne, hogy Jegyző úr, illetve Főépítész úr véleménye szerint a reklámok, reklámberendezések, hirdetmények és hirdető-berendezések elhelyezésének szabályairól szóló 11/2013 (III.29.) önkormányzati rendeletben meghatározottaknak megfelelően alakult-e ki az üzletek külső megjelenése?

Amennyiben nem, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a rendeletben foglaltak maradéktalanul teljesüljenek?

Várja válaszukat, tisztelettel: Katanics Sándor (képviselő)

Veszprém, 2013. július 8.

Ma megérkezett a válasz. Ebből a válaszból mindaz azért leszűrhető, hogy a helyi szakma nem éppen boldog a dohányboltok arculatát, feliratainak, cégérének elhelyezését is szabályozó 2012. évi CXXXIV. törvényben rögzítettektől. Érthető módon próbálnak ugyanakkor jó képet vágni hozzá. Ha a válaszlevélben az szerepel, hogy az „egyeztetések során kiderült, hogy a törvényben és a kézikönyvben meghatározott arculat alapvetően nem ellentétes a reklámrendeletünkkel, az a számomra még azt sugallja, ők ezzel azért -ha beleszólhattak volna- nem értenek egyáltalán egyet.

Megírták, hogy tudomásuk szerint Veszprém városában 32 dohánybolt koncesszió került meghirdetésre, ebből (mindössze) 5 bérlő vagy tulajdonos egyeztetett a főépítésszel. Hmmm.

S beszédes a válaszlevél utolsó bekezdése. „Azoknak az egységeknek az esetében, amelyek nem folytattak le települési bejelentési eljárást lehetőségük van a településképi megjelenést felülvizsgálni és amennyiben nem felel meg a követelményeknek kötelezési eljárás keretében kikötéseket tehetünk, amelyek nem teljesítése pénzbüntetést von maga után.” Szóval vannak itt problémák, de nem árt azokat is kínunkban és jobb híján a szőnyeg alá söpörni.

Íme a jegyző úr és a főépítész úr válaszlevele. (Klikkeljen ide!)

A képen a Kossuth utca elején a volt Takarék-Székház épületében (műemlék) nyílt egy dohánybolt. Vélhetően az épület utcafronton látható nyílászárója is védendő értéket képvisel. Borzalmasan mutat rajta a Nemzeti Dohánybolt felirat. S ma kikerült rá ami kötelező és előírás, az igencsak rút "cégér". Az üzlet utcai arculata egyenesen siralmas. A hideg ráz mindettől. (Navracsics Tibor "idegenvezetőként" így beszél az épületről. Klikk ide!)

Vissza...