Orbán Viktor kezében az uniós milliárdok

2013-07-17 18:42:17

Augusztustól Orbán Viktor irányítása alá kerül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A kormányfő ezt a feladatot a miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János útján látja el - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Az átszervezéssel láthatóan jelentősen megerősítették Lázár pozícióit, ugyanakkor alaposan megnyirbálták Németh Lászlóné hatáskörét: a nemzeti fejlesztési miniszter ezután már csak a nem uniós fejlesztéspolitikáért felel.

A miniszterelnök hosszú ideje tervezte már az uniós forrásokat elosztó intézményrendszer átalakítását, s korábban számos alkalommal nyilvánosan bírálta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ténykedését. A kritika nem volt alaptalan, de nem is volt nagyon foganatja: a 2007-2013-as időszakra vonatkozó források közül az NFÜ eddig mindössze 4000 milliárd forintot utalt át, miközben erre az időszakra 8200 milliárd forintos összeget kapott Magyarország az EU-tól. A jelenlegi költségvetési ciklus forrásait 2015 végéig lehet kifizetni, vagyis a további 4000 milliárd forintot a következő két és fél évben ki kell utalni. Ugyanakkor gondoskodni kell a következő ciklusban esedékes 7080 milliárd forint támogatás felhasználásáról is, főként a pályázati célok megjelöléséről és kiírásáról.

Az NFÜ miniszterelnöki irányítás alá vonása mindazonáltal komoly meglepetést keltett. Korábban ugyanis arról volt szó, hogy a kabinet az NFÜ háttérbe szorítása mellett decentralizálja a pénzelosztás irányítását és a szaktárcákhoz helyezi ki a pályázat-lebonyolítási feladatokat. A koordinálást pedig a tavaly nyáron létrehozott, Orbán Viktorból, Lázár Jánosból, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági és Németh Lászlóné fejlesztéspolitikai miniszterből álló Fejlesztéspolitikai Kormánybizottság látja el. Mindemellett szerepet szántak a folyamatban a másfél éve létrehozott, mintegy 1,2 milliárd forintos forrással gazdálkodó 100 fős Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalnak (NTH) is. Ám a mostani kormánydöntés nem tér ki a feladatok szaktárcákhoz telepítésére, miként arról sem tesz említést: mi lesz a kormánybizottság és a hivatal sorsa.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségről szóló, 2006-os kormányrendeletet mostani módosítása rögzíti Lázár János újabb feladatait is. Eszerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár összehangolja a központi államigazgatási szervek uniós forrásokból finanszírozott fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységét, követelményeket dolgoz ki a támogatáspolitikához és figyelemmel kíséri a fejlesztési folyamatokat. Lázár feladata lesz fejlesztési szervezet és a kormány közötti kapcsolat erősítése is. Ennek megfelelve összehangolja a források felhasználását, felügyeli a programok végrehajtását és összegzi a kabinet számára a javasolt intézkedések hatásait. Ezután javaslatot tehet a fejlesztéspolitikai tevékenység irányítási, finanszírozási, intézményi és szabályozási rendszerének kialakítására, és felel az ágazati és területi szereplők közötti koordinációért is.

Ezzel párhuzamosan formálója lesz - a nemzetgazdasági miniszterrel karöltve - a külföldi működőtőke-bevonási és külföldre irányuló tőkebefektetési politikának. A miniszterelnökséget vezető államtitkár mindemellett vezeti majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, s gyakorol minden az ahhoz kapcsolódó hatáskört.

Az új vezetési szintek "beüzemelése" általában több hónapot igényel, s hogy bevállnak-e csak később derül ki. Az viszont biztos, hogy - bármilyen felállásban is - de januártól el kell indítani az új fejlesztési programokat.

G. É. /


Forrás: nepszava.hu

Vissza...