Dugába dőlt szabályozás

2013-07-16 12:45:16

A nemzeti dohányboltok alkalmazottai nem igazán állnak a helyzet magaslatán. Azt sem tudják, mit csináljanak, ha felnőttkorúval gyerek, vagy fiatalkorú lép az üzletbe. A 18-as karika azt sejteti, hogy oda csak nagykorú teheti be a lábát.

Az elmúlt napokban több olyan esetről is hallani lehetett, amikor a dohányboltba gyermekével, vagy fiatalkorú kísérővel együtt betérő személyt onnan a bolti eladó kitessékelte. Pedig ezt a jogszabály alapján nem tehette volna meg. A 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről III. fejezete 4. cím (A fiatalkorúak különös védelme) 16. §-a alapján nem küldhető ki az üzletből az a személy sem, aki nem töltötte be a 18-dik életévét, csak abban az esetben, ha ő kísérli meg dohányáru vásárlását.

Ha egy gyermek megy be a mamájával és az anyuka, s nem a gyermek kéri a cigarettát, akkor bizony ki kell szolgálni. S ha pl. egy 15 éves fiatal megy be üdítőért, vagy fagylaltért- főleg ha az még hirdetve is van az üzlet falán (megjegyzem a törvény szövege alapján teljesen szabálytanul), akkor bizony őt sem lehet az üzletből eltávolítani. Mégis, mi lehet akkor annak az oka annak, hogy a dohánybolti alkalmazottak ezt a jogszabályt pontosan nem ismerik, de ha gyermek lép a boltba, arra szinte hisztérikusan reagálnak? A minap történtek alapján erre megvan minden okuk. Az egyik kereskedelmi tv Budapesten rejtett kamerával többeket lebuktatott. Többen minden különösebb aggodalom nélkül szolgáltak ki fiatalkorúakat. A jogszabály azt írja elő, hogy csak abban az esetben kell ellenőrizni, hogy a vevő betöltötte-e a18. életévét, ha felmerül annak a gyanúja, hogy ez nem így van. Sok olyan fiatal van, aki valós életkoránál jóval többnek látszik.

Jobb tehát ha mindenkit, még a hajlott korúakat is életkoruk igazolására szólítanak fel, a kért áru átadása előtt. Így talán megúszhatják azt, hogy Lázár János élve a törvényben ugyan még nem biztosított, de a valójában egyre inkább meglévő tejhatalmával, a hibázó dohányboltosokat megbüntesse koncessziójuk visszavonásával.

A törvény

16. § (1) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatása során törekedni kell arra, hogy fiatalkorú dohánytermékhez ne juthasson.

(2) Amennyiben annak gyanúja merül fel, hogy a dohányterméket fiatalkorú kívánja megvásárolni, a dohánytermék-kiskereskedő köteles a fogyasztót életkora hitelt érdemlő igazolására felhívni.

(3) Amennyiben a fogyasztó az életkorát a (2) bekezdésben foglaltak szerint nem igazolja, vagy bebizonyosodik, hogy a fogyasztó fiatalkorú, részére dohánytermék nem értékesíthető, és azonnal fel kell szólítani őt arra, hogy a dohánytermék értékesítési helyét hagyja el.

(4) Ameddig a (3) bekezdés rendelkezései szerint felszólított fogyasztó a dohánytermék értékesítési helyét nem hagyja el, a dohánytermék értékesítés nem folytatható még az arra jogosult fogyasztó részére sem.

(5) Abban az esetben, ha a (3) bekezdés rendelkezései szerint felszólított fogyasztó a felhívás ellenére nem hagyja el a dohánytermék értékesítésének helyét, a dohánytermék-kiskereskedő a rendőrhatóság intézkedését kérheti.

(6) A dohánytermék-kiskereskedővel szemben az e §-ban szabályozott rendelkezések be nem tartásáért a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

Vissza...