Fő a párthűség!

2013-07-13 07:33:42

Földes/ Veres 3.0. – újabb tüntetés a kézi vezérlésű kinevezések ellen

Péntek este harmadjára tüntettek Miskolcon azért, hogy Veres Pál vezethesse a jövőben a Földes Ferenc Gimnáziumot. Az önkormányzat azonban nem a népszerű szakembert szeretné.

Pár hete érettségizett a Földesben Schultz Vera, és 481 érettségi pontjával olajmérnöknek jelentkezett a Miskolci Egyetemre. Encsről jelentkezett a gimnáziumba, amit utólag is jó döntésnek ítél meg. „Kiváló tanári kar és kiváló igazgató segítette a munkáját, különben pedig Veres Pált minden diák szereti” – fejtette ki véleményét az egyetem előtt álló lány, aki azért érkezett tegnap a Városház térre, hogy az igazgatót támogassa. Nem volt egyedül: Krisztiánt a Földesben szerzett érettségi után az ELTE magyar szakára vették fel, ő is sorolta az igazgató érdemeit. A fiatalokkal együtt több mint százan gondolták hasonlóképpen úgy, hogy Veres Pálnak kellene igazgatóként folytatnia a Földesben: a Városház téren péntek koraeste harmadjára tüntettek mellette. (A korábbi tüntetésekről itt és itt olvashat.)

Már egy éve

A város és az intézményvezetővel szimpatizálók konfliktusa akkor kezdődött, amikor 2012-ben a Földes még önkormányzati fenntartásban működött, Veresnek pedig július 31-én járt le a megbízatása. Ekkor ki is írták a pályázatot, ám a népszerűségnek örvendő és munkáját addig a szakmai szervezetek megítélése szerint kiválóan végző igazgatónak nem akadt vetélytársa. Közzétett pályázata az oktatási bizottság ellenzéki tagjai szerint minden igényt kielégített, de az önkormányzat végül nem hirdetett nyertest. (Az esetről bővebben itt olvashat.) A következő pályázati kiírásra Dávid Enikő nyugdíj előtt álló általános iskolai pedagógus jelentkezett még, de a város vezetése akkor úgy találta, hogy nem lenne sportszerű az államosítás előtt a kinevezés. Az elmúlt tanévben ezért az addigi igazgatóhelyettes kapott megbízást az igazgatói feladatok ellátására, aki Veres Pált helyettesének nevezte ki.

Így jött el 2013. nyara, amikor újabb pályázat jelent meg a Földes Ferenc Gimnázium vezető posztjának betöltésére: erre Veres pedagógustársai biztatására újra beadta dolgozatát, és szintén pályázott Nagymáthé Sarolta is. (Ő idáig a helyi evangélikus gimnázium igazgató-helyettesi posztját töltötte be.) A szakmai szavazatok 3,5 százalékát ő kapta, míg Veres programját 95 százalék támogatta. Mindez azonban nem hatotta meg a Városházát, amely végül Nagymáthét javasolták igazgatónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé: a tegnapi tüntetést ez a döntés hívta életre.

A tüntetők szerint

Bogdán Jánosné családjából négyen érettségiztek a jó nevű iskolában, és mindenki megtalálta helyét az életben. Egyik lánya a Miskolci Egyetemen diplomát szerzett. Azt mondta, amíg érintett volt, soha nem irányították az igazgatói kinevezést, ezért elítéli a helyi önkormányzatot.

„Az egyenes utat nem ismeri ez a kormány” – véli Móricz Jánosné, akinek bár nincs kötődése a Földeshez, minden igazságtalanság ellen felemeli a hangját. Szabó Lászlónénak fia és unokája végzett a gimnáziumban, és mindig elégedett volt az ott zajló munkával. Az asszony hozzátette: ott magas szintű oktatás zajlik a mai napig és nem szabad hagyni, hogy a politika tönkretegye a tudásközpontot. A megszüntetett Miskolci Rádió egykori szerkesztője, Nagy-Korsa Judit a helyszínen kifejtette: azt akarják, hogy olyan emberek kerüljenek vezetői helyekre, akiket tisztelet övez, és nem „a mi kutyánk kölyke” elv alapján kaphasson bárki is kinevezést. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke szerint ma a népet úgy kezelik, mint a birkát és a hatalom nem akarja elhinni, hogy ők nem állnak be a sorba. Egykor a „népi demokráciában” meghatározták, hogy mit várnak el a szakszervezettől, ő ebből már nem kér. Ma az a „jó” igazgató, aki bírja a politikai bizalmat, márpedig ha a tanári kar az nézi, hogy „kinek a kutyáját” helyezték föléjük, az feszültségeket okoz. Fontosnak tartja, hogy ahol a gyermekünk tanul, olyan igazgató legyen, aki bizalmat élvez. Kérdésünkre az elnök elmondta: Veres Pált személyesen nem ismeri, de a Földes Gimnázium nagyon előkelő helyen van az eredményességben, amihez felkészült pedagógusok és igazgató kell. Sajnálja, hogy a pedagógusok nem mernek mutatkozni az ilyen rendezvényen, mert féltik az állásukat.

A Miskolci Egyetem BTK Tanárképző Intézet igazgatója szerint a miskolci vezetők elutasítják a jövőt, amikor az egyetem leépítését végzik. Knausz Imre docens szerint 2013. a hanyatlás éve, a város történetírói pedig meg fogják nevezni annak politikus szereplőit is. Az északkeleti térség szerinte egyébként lassan Magyarország Afrikájává válik, annyira kivéreztették.

Forrás: Magyar Narancs

Vissza...