Tucatnyi fotóst fenyeget kirúgással a Pannon Lapok Társasága

2013-07-12 09:44:09

Kilátástalan helyzetű fotósokért nem kell Chicagóig mennünk, az idén húsz éves PLT fotóriporterek elbocsátásával ünnepel. A kiadó nem küzd anyagi problémákkal és nem is helyettesíteni akarja a fotóriportereket, csak spórolni akar rajtuk és akinek nem tetszik az új szerződés, azt kirúgják.

Hosszú ideje húzódik a megoldatlan munkaügyi vita a Pannon Lapok Társasága és fotóriportereik között. A Veszprém, Vas, Zala és Fejér megye napilapjait kiadó cég a hivatalos beszámolók szerint szerint évek óta nyereséges, mérlege pozitív, üzletstratégiájuk igazi sikertörténet a magyarországi nyomtatott sajtóban. Az általuk működtetett Napló Online cikke szerint A lapkiadás fejlődésének motorja a PLT. A veztés büszkén nyilatkozik róla, milyen fontos értéke a lapnak a helyi közösségek támogatása és a remek munkakapcsolat. Mégis elfogadhatatlan feltételeket állítanak a munkavállalók elé és akik pedig a nyomásnak ellenállva nem fogadják el a kedvezőtlen feltételeket, azokat egyoldalúan elbocsátják.

A Nyugat.hu írt nemrég a Vas Népe fotórovat vezetőjének, a MÚOSZ Sajtófotó Nagydíjas Benkő Sándornak az elbocsátásáról. Róla és a közös munkáról a lap egykori újságírója is megemlékezett, azonban nem ő az egyetlen, akivel a cég így járt el. A kiadó az elmúlt napokban mindegyik lapjánál felszámolta a rovatvezetői beosztást. Aki hagyta magát, azt lefokozták egyszerű fotóriporterré, aki nem, azt egyszerűen kirúgták.

A minden egyeztetés nélkül összeállított új munkaszerződés olyan irreálisan magas teljesítmény-kvótát szabott, aminek a teljesítése a fotósok szerint törvényszerűen a minőség rovására menne. A szerződés a többi között azt is tartalmazza, hogy a munkáltató egyoldalúan, bármikor módosíthatja az alkalmazottak fizetését, felülbírálhatja a teljesítményüket és annak elbírálási rendszerét bármikor egyoldalúan módosíthatja. A munkavállalók pedig az új szerződés alapján kötelesek lennének bármilyen változtatást automatikusan elfogadni

A helyi fotósok a cég egyoldalú szerződésmódosítását elfogadhatatlannak értékelték, a négy megyében sem találtak olyan ügyvédet, aki szerint helyes döntés lett volna aláírni. A huza-vona során a PLT tizennégy fotóriportere tiltakozott a munkáltatói önkény ellen és egységesen elutasította a méltánytalan szerződés aláírását. Kérték a cégvezetést, hogy a kifogásolt pontokról tárgyaljanak és az érintettekkel közösen dolgozzák ki az új munkaszerződést. A vezetés azonban nem volt tárgyalókész viszont néhány nappal később egy még szigorúbb szerződést írattak alá azokkal, akiknek az önbizalmát sikerült megtörniük. Az érintett fotósok kétharmada azonban kitart és a legvégsőkig is kész elmenni. Ha kell, akár a bíróságon is megvédik munkavállalói jogaikat, mivel szerintük a cég számos esetben megsértette a munka törvénykönyvét – például a szerződésmódosítások és elbocsátások során is.

A cég ügyvezetője, Szabó Miklós maga is perben állt előző munkahelyével. Mivel korábbi munkaszerződésének konkurencia tilalmi pontját figyelmen kívül hagyva kezdett dolgozni a Pannon Lapok Társaságánál, egy néhány hete meghozott ítéletben több milliós büntetés megfizetésére kötelezték. Az ügyvezető a MédiaPiac tavalyi portréjában még így nyilatkozott a cég sikereiről és a költségcsökkentésekről: “A PLT mindig is nyereséges cég volt, nem azért kell költséget csökkenteni, mert tűzoltásra van szükség. Itt jelentős értékek képződtek, amelyekre vigyázni fogunk. Van idő mérlegelni, mit vágunk meg és mit nem”.

A MÚOSZ fotóriporter szakosztályának vezetője, Bánkúti András szakmailag, emberileg és erkölcsileg is elítéli ahogyan a PLT eljárását, és úgy gondolja, hogy nézetét a szakmai szervezet többi tagja is osztja. A szervezet támogatja a kollégákat és lehetőségeik szerint támogatják őket.

Forrás: Völgyi Attila fotóriporter blogja

Vissza...