HĂĽpp-hĂĽpp-hĂĽpp, Balog trĂĽkk

2013-07-11 16:44:43

Hoffmann Rózsa egy MTI hír szerint 2010 szeptemberében azt mondta: soha nem ígértem béremelést, nem tartható tovább az az állapot, hogy a pedagógusoknak ilyen alacsony legyen a fizetésük, el kell érni, hogy a kormányzati ciklus végére a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbért.

A béremelési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan. Hozzátette: nagy fájdalom a számára, hogy ezt neki kell mondania, mert mindig azt képviselte, és képviseli ma is, hogy fel kell emelni a pedagógusok bérét. Szóval, ha mindig azt képviselte, hogy fel kell emelni a pedagógusok bérét, akkor bizony nagyon nehéz lehetett a számára mindezt titokban tartani a 2010-es választások előtt, ugyanis még a mondandója elején azt állította, hogy soha sem ígért béremelést. (Orwell 1984. című regényében olvastam olyat, hogy mire a politikus a mondandója végére ért, egészen mást, az ellenkezőjét állította annak, amit a mondandója elején.)

Nos, tegyük fel, hogy ő nem ígért csak gondolt ilyesmit, de a pártja, a Fidesz annál inkább. Erről ő meg ugye nem tehet.

Aztán eltelt, egy, kettő, három év további hangzatos ígérgetéssel, meg összevissza beszédekkel az életpályamodellről, meg a hozzá kapcsolódó béremelésről, de csak a bérek elinflálódása történt meg évről évre elég rendesen. Mostanában, merthogy itt a nyakunkon az újabb választás, Balog miniszter úr nyilatkozik olyasmit- s erősíti mindezt fel maximális módon a lakájmédia- íme, jelentős mértékű béremelésben részesülnek a pedagógusok. Arról persze már szó sincs, hogy ez a mostani "béremelés" elegendő vagy sem ahhoz, hogy a pedagógusok átlagbére elérje a diplomást átlagbért. (Igen, tessék csak elolvasni, Hoffmann Rózsa a tőle idézettek szerint erről is beszélt. S ma nem csoda, hogy erről már senki sem beszél, hisz ha azt bevezetnék, amit megígértek, sem történne meg  az a bizonyos bérek közötti egyezés.)

S persze az sem igaz, hogy valójában bármiféle béremelés történik majd, de a tájékozatlan tömegeknek, akik azt is elhitték, hogy jutalmat kaptak az idei pedagógus napon a tanárok, annak ez a szöveg is tökéletesen megfelel. (Június elején csak azt a cafeteriát kapták meg a közszolgák, amit már nem havonta fizetettek nekik az államosítás miatt, hanem egy összegben, s amit szeptember elsejétől már szintén nem fognak kifizetni, merthogy "jön" az új bértábla.) Szóval a szédítés professzionális szintre ért. Az látszik ma biztosnak, hogy 2013 szeptemberétől bevezetik a pedagógus életpályamodellt, de eszük ágában sincs teljesíteni a modell életbelépését kísérő és beígért béremelést. (Jól átverték a szakszervezeteket is. A PDSZ gyanított ebből valamit, őket meg úgy akadályozták meg a sztrájkszervezésben, hogy a bírósággal tiltatták be azt.)

Mi történik pontosan? Valamiféle bérrendezést, egészen pontosan egy munkaidő-növelést követő bérkorrekciót léptetnek életbe. Igen, azt kellett volna bejelenteni, ha lenne még egy csipetnyi igazmondási hajlam bennük, hogy szeptembertől megemeljük a pedagógusok munkaterhelését. Emeljük a kötelező óraszámukat, kötelezővé tesszük, hogy az intézményben tartózkodjanak 32 órát, akkor is, ha nem tudjuk a munkavégzésükhöz szükséges infrastruktúrát, (csendes tanári, számítógép, stb.) biztosítani. Ebben az időtartamban-igen akár 32 óra erejéig- az igazgató oda és akkor osztja be a szaktanárt, amilyen feladatellátásra szerinte éppen szükség van. Csak jól kell elkészíteni a munkaköri leírást, "oszt jónapot"! (Az egyenlő munkért egyenlő bér jár elvet meg ki nem sajnálja le?) S mindezt az alapilletményért. Megszűnik a túlmunka díjazás, mert semmi sem számít túlmunkának. Elvonják az eddigi pótlékokat, nem jár órakedvezmény az eddigi sok adminisztrációval járó pluszfeladatokért, osztályfőnöki munkáért, munkaközösség vezetéséért, stb. No, ezek után az átlagosan 34%-osnak mondott béremelés, aminek a szakszervezeti vezetők is örülnek (mert már ők is őrültek?!), nem más, mint a megnövekedett munkaidő bértöbblete. Meggyőződésem, hogy munkaerő elbocsátás is lesz éppen ezért mindennek a következménye. No, nem most, majd a választások után, 2014 szeptemberében. S mindezt akkoriban majd újabb sikerként, a zsenicsökkentés sikereként kommunikálják. Minek ennyi okos, kiművelt emberfő az országnak, s minek annyi pénz költeni pedagógusokra és minőségi közoktatásra, amikor szükség van a sok dolgos kézre és a legkevésbé sem az észre?

S mi a nagy átverésben a hab a tortán? Még egy hónappal ezelőtt is azt ígérték, hogy az életpályamodellhez tartozó új bértábla bevezetése két részletben zajlik majd. Az első megkapják a pedagógusok a beígért emelés (szerintem kompenzáció) 50%-át, 2014 januárjától pedig a fennmaradó részt. Tegnap pedig egészen mást jelentettek mégis be. Lesz átlagosan 34%-os emelés, s a fennmaradó részt lépésről lépére adják meg 5-10 %-onként 2017-ig. Nem nehéz belátni, ez csupán egy újabb trükk, szédítés, gigaátverés.

Vissza...