TrafikokbĂłl szatĂłcsbolt?

2013-07-09 16:18:19

Élelmiszerboltokat nyitnak a trafikosok

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a trafikrendszer kettészakítja a kiskereskedelmet. Több ezer kisbolt mehet rövidesen tönkre.

Jókora felfordulást hoz a trafikrendszer az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztási piacon - derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elemzéséből. A szervezet szerint az új trafikrendszer az eddigi kiskereskedők mellett ötezer új értékesítőhely belépését jelenti. Az új trafikosok között is verseny lesz, legfőképpen ott, ahol egymás hegyén-hátán nyitották meg üzleteiket.

Az OKSZ szerint a trafikosok között is látszik a verseny: egyre több olyan trafik szomszédságában nyílik élelmiszerbolt. Azaz nem csak a koncessziósok települnek meglévő élelmiszerboltok mellé, hanem ilyen egységet is nyitnak trafikjuk szomszédságában. Az OKSZ mindezt úgy értékli, hogy rövidesen ötezer trafik helyett ötezer új szatócsbolt jön létre Magyarországon.

Ezzel ugyanakkor ketté is szakadt a kereskedők tábora, hiszen lesznek trafikos és nem trafikos árusítóhelyek, nem kevés versenyelőnyt nyújtva előbbieknek.

Az OKSZ úgy látja, a kistelepülések boltosai, főleg a kis élelmiszerüzletek kerülhetnek elkeserítő helyzetbe: aki közülük koncesszióhoz jut, letarolja a többieket, hiszen a dohányos vásárlók mind nála vásárolnak.

A kistelepüléseken sok élelmiszerárus számára ez lesz az utolsó csepp a pohárban, így sok ezer élelmiszerbolt mehet tönkre. Az elmúlt években folyamatosan csökkenő élelmiszerpiacon a túlélésért küzdő kisboltosok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet, leginkább azért, mert az új rendszerben a cigaretta mellett a trafikban is megtalálható az élvezeti cikkek teljes köre. A termékkörbővítés egyébként a többi boltos számára újabb veszteség forrása, ezért az új trafikrendszer súlyos hibája. Előfordulhat az is, hogy egy településen cigarettát lehet majd kapni, de kenyeret, tejet nem.

A NAV legfrissebb kimutatása szerint a vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok száma 5295 (az első körben elnyert koncessziók száma 5415 volt, ezen belül 5297 esetben vállalták a trafikosok a július elsejei nyitást). A 3176 magyar településből 1417 hoppon maradt, a pályázati kiírás első körében nem volt nyertes koncessziós pályázó. Előbb-utóbb azonban itt is megkezdődik valamilyen módon a dohányárusítás, hiszen az időközben 10 százalékosra emelt árrés mellett már vonzóbb lehet a pályázat.

Forrás: Nol.hu

Vissza...