Megérte kiállni a zebráért!

2013-07-08 13:34:53

Egy évvel ezelőtt azért tartottam sajtótájékoztatót a Jutasi úti lámpás átkelőhelynél, közvetlenül a piac szomszédságában, hogy felhívjam a figyelmet arra, az önkormányzat azt tervezi, hogy egy hónapon belül végleg felszámolja a zebrát. Jeleztem, ezzel nem értek egyet és óriási felelőtlenségnek tartom, ha úgy számolják fel, hogy közben nem készült még el a Pap gödör átalakítása.

 Akkor úgy tervezték, hogy novemberig elkészül a körforgalom Jutasi úti ágának a kialakítása is. Nos, azóta eltelt egy év és nem készült el. Találtak egy pincerendszert az építkezés során, amit nem kívántak megőrizni, s így gyorsan be is temették azt. Ugyanakkor van hivatkozási alap arra, miért csúszik időben ilyen jelentősen a beruházás. Kötbért a kivitelezés csúszásáért a városnak esze ágában sincs kérni. Az a legkevésbé sem zavarja őket, hogy a Kossuth utcán működő vállalkozások számára ez a csúszás és az egész belvárosi rehabilitáció időbeni kitolódása milyen jelentős mértékű veszteségeket, kárt okozott.

Nos, büszke vagyok arra, hogy sikerült érdemben fellépni a zebra megóvása érdekében, s megakadályozni annak idő előtti megszüntetését. Bár jómagam annak idején amellett érveltem, hogy a Pap gödör szűnjön meg és ne a zebra, a jelenlegi helyzetben az is eredmény, hogy legalább addig nem számolják fel ezt a gyalogosátkelő helyet, amíg az aluljárók használhatóvá nem válnak.

Jelenleg is tapasztalható, hogy az úttesten gyalogolnak, akik nem hajlandóak kerülni és a zebra két szélén a legforgalmasabb időszakokban akár egyszerre több mint százan is várakoznak arra, hogy a lámpa ismét zöldre váltson.

2012. június 28-án-tehát több mint egy évvel ezelőtt- közgyűlésen kérdeztem Brányi Mária alpolgármester asszonyt erről:

Azt szerettem volna egészen pontosan megtudni, hogy mikor tervezik megszüntetni a Cserhát lakótelepi jelzőlámpás átközlekedést a Jutasi úton a Vásárcsarnok irányában. Világosan jeleztem, pontos választ várok és tudni akartam, megtörténhet-e, hogy előbb szüntetik meg a zebrát, minthogy átadásra kerül a Jutasi út alatti aluljáró.

Alpolgármester asszony a válaszában azt jelezte, a zebra addig fog csak fennmaradni, amíg a Jutasi úti ág kivitelezési munkálatai ezt lehetővé teszik. Ennek időpontja augusztus hónapra tehető.

Egy év elteltével már jól látható, nem az történt szerencsére, amit alpolgármester asszony akart. Ha az történt volna, már közel egy éve nem használhatnánk a zebrát annak ellenére, hogy az aluljáró nem készült el. Megjegyzem, az eredeti elképzelés szerint az a rámpa sem került volna megépítésre, ami félkész állapotban most odazsúfolt állapotában az amerikai palacsintasütő előtt megtekinthető.

(Persze inkább tűnik az most egy vágóhíd előtti marhaterelésre alkalmas pályának, mint gyalogos rámpának.)

Vissza...