Mutyi elleni "védőoltás"

2013-07-06 12:15:38

Időnként szüksége van a szervezetünknek emlékeztető oltásokra ahhoz, hogy kialakuljon bennünk a veszélyes betegségektől a megfelelő védelem. Ilyen „emlékeztető oltások” lehetnek a társadalomnak az olyan megmozdulások, mint amilyen tegnap zajlott Veszprémben a Szabadság téren a Fidesz irodája előtt.

Bár nem voltunk sokan, kimondottan sikeresnek tartom a rendezvényt. Egy olyan villámcsődület zajlott le, ahol kb. 100-150 ember tudhatott a rendezvényről és ebből eljött úgy 3 tucatnyi. Ma -a rendszerváltás óta- a legnagyobb a félelemérzet az emberekben. A Fidesz bebizonyította, hogy kénye kedve szerint rúghat ki bárkit az állásából, ha kiderül róla, hogy nem az "ő" feltétlen híve. Egészen bizonyos vagyok abban, hogy sokan vannak torkig a demokrácia lebontóinak és az önkény, az egypártrendszer megvalósítóinak mindennapi cselekedeteivel. Ellenük azért nem fognak jelenleg még össze az emberek, mert nem tudják felmérni, mennyien utálják már annyira ezt az új „rendet”, hogy minden mindegy alapon akár keményebben is fellépjenek ellene. Ha a megfelelő személy végre feltűnik és a megfelelő hívó szó elhangzik, úgy söpri majd el a népharag ezeket a gőgös és önző, a társadalmat egyre gátlástalanabbul fosztogató alakokat, mint tornádó a falvakat.

Nos, Veszprémben is nyilvánvalóvá vált még május elején, hogyan zajlott a trafikpályázatok elbírálása. A csókosok, a Fidesz klientúrája lett jórészt kielégítve. Miközben megszüntették a piaci versenyt, s eltiltották a dohányárusítástól mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben ebből éltek, a koncessziót a haveri körnek, a kiválasztottjaiknak ítélték oda. Azt hazudták, a céljuk az egészségvédelem. Mára kiderült, ez is szemfényvesztő duma volt csupán. A több mint ötezer üzlet megnyitásának engedélyezése a politikailag elkötelezettek, a hozzájuk hű erők konchoz juttatásáról szólt csupán. Nincs még egy olyan ország, ahol egy ilyen módon lezajló pályáztatás megtörténhet úgy, hogy nem azonnali letartóztatások követik azt. Az irányítottságnak konkrét bizonyítékai vannak. (Pl. Szekszárdon) S ennek ellenére nincs semmiféle ügyészségi nyomozás! Kiderült az is, hogy a pályázatokat úgy bírálták el, hogy el sem olvasták azokat. S most tüntetik el a döntéshozók aktív közreműködésével az utolsó bizonyítékokat.

A nép meg csak tűr és hallgat. A felháborodás pedig lassan az egekig dagad.

Veszprémben már május 4-én írtam arról, hogy mennyire nyilvánvaló itt is a pályázatok irányítottsága. Miután megjelent a honlapomon az írásom, az egyik érintett ebben az ügyben meg is fenyegetett, még a tettlegességet is kilátásba helyezve.

A biztonság kedvéért egy veszprémi ügyvéd barátomnál a megfelelő lépéseket (biztos-ami biztos) megtettem.

Nem sokkal később a sajtó elé is kiálltunk, segítségüket kérve. Mit mondjak, a sajtó legalább annyira meg van ijedve, mint az átlagpolgár. Igencsak langyosan írták meg a témát. Aztán a Magyar Narancs egyik munkatára felismerte, itt Veszprémben is ugyanazokról a disznóságokról van csak szó, mint az országban bárhol máshol. Ők mertek határozottabb hangon is írni. Nyilván ez az írás sem jutott el persze mindenkihez. Ugyanúgy nem, ahogyan a tegnap történtek sem. No, de lassú víz partot mos. S lesz a kis érből még mindent elsöprő, hatalmas folyam.

Ha megnéznek pár veszprémi trafikot akár csak kívülről is, azonnal kérdések sora merülhet fel Önökben is. Ki engedélyezhette, ezeket a városképbe nem illő ronda „üzletarculatokat”? Ilyen esetekben miért nem számítanak a helyi rendeletek? S legalább a látszat fenntartása érdekében miért nem módosítják azokat? S hogyan lehetséges, hogy ilyen zord feltételek között tarthatják a tulajdonosok a kiszolgáltatott és minimálbérért dolgoztatott alkalmazottakat? Mindezt úgy, hogy közben a kormány utólagosan felemelte jelentősen a dohánytermék árusítás hasznát, az árrést, s bővítette a lehetséges árukínálatot ( kávé, energiaital, ásványvíz, üdítő, alkohol, stb.) és még a munkahely-teremtési támogatások felvételéhez (lenyúlásához) is megnyitotta az utat. A tulajdonosokat az persze egy cseppet sem zavarja, hogy lesötétített ajtók és ablakok mögé ültetik be az alkalmazottaikat. S az előírások szerint még az ajtót sem tarthatják, akár szellőztetés céljából sem nyitva. Ha az így megy tovább, hamarosan kinyílhat a zsebekben a nemzeti bicska.

Vissza...